Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Italia per favore : zonovergoten fruit & wijnen !

Gepost op 30/01/2016 om 19:07 door Carl in de rubriek algemeen.

Dat de Romeimen in hun laarsland culinaire geneugden bezitten, moet ik u niet vertellen. Hun specialiteiten gaande van verse pasta's, piza's en de geurende dampen van hun sauzen : op basis van tomaten (meer dan 200 soorten), selder, aubergine, olijfolie, basilicum..... Allemaal goed ontwikkeld met warme zonnestralen. En voor ik het vergeet, hun fruit, ijskreem, zoete gebakjes, kaas. Maar ook voor één van de gootst producerende wijnlanden ter wereld, bezitten ze wijnen om duimen af te likken. Het begint al met hun Prosecco, die in ons land ook al een hype geworden is. Naast mousserende wijnen, bezitten ze wijnstijlen die ieder wijnliefhebber zal lusten. Het begint al in het noorden van de laars met Veneto, de gondelstad en zo mooi om er te kuieren. Vele kenners zeggen dat ze daar de beste witte wijnen ter wereld pruduceren, en ik kan ze zelf gelijk geven. Het is wel een probleem dat zo veel lokale varieteiten onwennig voorkomen, maar proef ze verschillende malen en je raakt in een ware roes. Aromatisch, bloemig, exotisch, vegetaal, droog en zoet, alles zal je er vinden. Maar ook voor de rode wijnen, zijn ze wereldberoemd. Een goed stuk schenkelvlees en een fles van een Italiaanse wijnbouwer, is het nu in een stroverpakking met een bollige fles - ja.....je zal verstomend staan hoe de evolutie er nu al is.

In een blindproef, moet je dit herkennen, ze zijn niet alleen herkenbaar voor hun donkerrode met inktkleuren te bewonderen, ook witte wijnen stralen fotosyntese uit van warmte. Maar ook in hun geuren vallen ze op : donkere kersen, pruimen, zwarte bessen, viooltjes, truffel, chocolade, gedroogde specerijen, kruidnagel, cederhout - alles kan je in een glas terugvinden. Dat resulteerd in een huitig vol glas wijn. Meer nog , het is een intentiometer vol zonnestralen, mineralig, en dit verschillende in meer dan 10 grote terroirs. La bella Italia, laat u wegsmelten in onze volgende informatie.

Druiven en wijnen die zekerlijk in de smaak vallen

Wit

Pinot grigio, petite arvine, moscato, trebbiano, cortese, pinot blanco, malvasia, vermentino, pigato, bosco, dolcetto, armatico, friulano, picolit, gargenega, vespaiola, sagrantino, inzollia, vermentino, fianco, naast de traditionele rassen, riesling, traminer zoals chardonnay, sauvignon blanc, ......

Rood

Petite rouge, barbera, nebbiolo, rossese, pinot nero, lagrein la grenin, schlava, pignoto, fresa, dolcetto, brachetto, nero d'avola, canno agrianco, piedirosso, primentivo, naast merlot, cabernet sauvignon, syrah, .....en traditionele rassen.

Grondsoorten, terroirs en streken

Dit groot wijnland, is duizenden eeuwen voorzien van heuvelruggen, platte wijngronden, waar zowel kalsteen , vette klei, alluviale vulkanische gronden of basalt, kiezel, mergel , fosiel, zand of graniet. Dat maakt alles zo boeiend. Grotendeels is het contenentaal klimaat aanwezig met koude winters maar zeer warme zomers.

Sangiovese, nebbiolo : from Italy with love

-Sangiovese is de meest aangeplante blauwe druif van Italie, maar kent evenveel klonen. Deze karaktervolle druif heeft zelf verschillende gedaanten, in verschillende klimaten van dit land. Sangiovese duikt ook op in Californie, Argentinie, en Australie, maar hiervoor vallen de vele euro's van prijsvorken van een fles. Vino Nobile di Montepulciano, Brunello, wonderlijke namen van wijnen met body.

-Nebbolo mag dan een concurent zijn, deze edele druf heeft andere karakters in zijn mars. Eerst en vooral zijn late oogsttijden. Het is het rijpingsritueel van fruitigheid, zuren en tannines. Druivenmateriaal die geen stress maar tijd nodig hebben, zo kan ik het goed vertalen. Je zal begrijpen dat dt ook in uw keldertje het geval moet zijn, voor een uitstekende smaak. Vergelijk hem niet met pinot noir, want hij zal u nog meer verbluffen. Zoek hem niet in Piemonte, daar is hij niet welkom. Nu experimenteren ze in Zuid-Amerika, Australie en Tosmanie, maar de genen zijn uitsluitend voor talie toegewezen. Sommige handelaars in ons land, bezitten goede flessen, maar nog nooit was ik persoonlijk tevreden van het resultaat, maar wie weet ...!

De wijnstreken in Italie

Valle D'Aosta, Lombardije, Ligurie, Trentino - Alto Adige, Fruili, Venoto, Piemonte, Emilia-Romagna, Sardinie, Sicilie, Calabrie, Puglia, Umbrie, La Marche, Toscane, Lazio, Abruzzen, Molisa, Campania, Basilicata .

Wat je altijd wilde weten over het etiket

Italië kent 20 gebieden waar wijn wordt geproduceerd.

Italië wisselt de positie van het grootste wijnland ter wereld af met Frankrijk. In 2010 heeft Frankrijk deze positie weer overgenomen van Italië. In 2011 had Italië een aandeel van 22% in het wereldwijd uitgevoerde volume van wijn. De grootste leveranciers van wijn zijn respectievelijk de streken: Sicilië, Apulië, Veneto, Emilia Romagna

De onderstaande indeling is gemaakt in de kwaliteitsaanduiding die men daar kent.


Deze is :

DOCG : Denominazione di Origine Controllata e Garantita → Allerhoogste kwaliteitsnorm : als DOC plus stringente maximale opbrengst per hectare. Wijnen moeten gekeurd worden door een commissie voordat ze gebotteld mogen worden. Anno 2012 kent Italië 73 DOCG wijnen.

DOC : Denominazione di origine controllata Een na hoogste kwalificatie : wijn komt van speciaal stuk land. Anno 2012 kent Italië 334 DOC wijnen.

IGT : Indicazione Geografica Typica de wijn komt uit een bepaald geografisch gebied. Niet meer en niet minder. Veelal zijn dit wijnen die om een of andere reden niet in aanmerking komen voor een DOC en kunnen daarom ook topwijnen zijn.

VdT : Vino da Tavola eenvoudige wijnen op basisniveau.

Classico: kan worden gebruikt bij een DOC of DOCG wijn en wordt dan gecombineerd met de streeknaam. Met deze term wordt het kerngebied van de DOC(G) aangeduid.

Riserva: kan worden gebruikt bij een DOC of DOCG wijn en geeft aan dat de wijn een verplichte rijpingsduur heeft gehad. Een wijn met classico of riserva op het etiket betekent over het algemeen ook een betere kwaliteit.

Superiore: betekent dat de wijn 1% meer alcohol heeft dan de "gewone" versie.

Novello: wijnen die in het jaar van de oogst op de markt komen; veelal begin november. Vaak worden deze wijnen gekenmerkt door macération carbonique

Piëmont en Toscane worden als de kwalitatief beste wijnstreken beschouwd zich uitend in het aantal DOC's en DOCG's.

DECA Jan. 2016 ©


Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese