Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Wat je steeds wilde weten uit de Champagne regio !

Gepost op 08/11/2009 om 10:03 door Carl in de rubriek algemeen.

320 miljoen flessen , en de nog steeds stijgende vraag, een uitbreiding is reeds in zicht . Rond 2007 werden 350 ha aan nieuwe wijngaarden aangeplant en mogen boeren voortaan ook 15.500 kg druiven per ha telen in plaats van de vroegere 13000 kg. Een tekort zal er zekerlijk niet zijn. Wij zijn de Fransen dankbaar, 9,3 miljoen flessen gaan naar ons land, nog niet te rekenen wie persoonlijk zijn gelieve schuimer gaat halen. Goed voor de vijfde plaats op de wereldranglijst na Frankrijk. We rekenen 2 a 4 miljoen flessen die niet worden in de officiële verkoopscijfers worden meegeteld.

De kostprijs is een echte marketing product, gaat men snel over de lippen laten rollen. Het is eerder verkeerd, te begrijpen dat je voor bepaalde merken je 70 % voor het product en 30 % voor de marketing gaat betalen. Niet te vergeten dat bij kleine boeren, men ook rond de 15 euro betaald. Zoveel minder is dat niet dan een fles van een bepaald merk, waar je 20 euro moet voor neertellen. De winkelier moet ook wat flink accijnzen voor betalen. De flessen, kurk, etiket en het ijzerwerk kosten nu ook al een flinke duit.

De bubbels danken we aan de zogenaamde méthode traditionele. In tegenstelling tot gewone wijn, die slechts één maal gisten, gebeurt dit bij Champagne met een tweede gisting. De tweede gisting gebeurt in de fles zelf, mits de toevoeging van 'liqueur de tirage', een mengsel van suiker en gist. Tijdens die gisting vormt zich in de fles Co2 of koolzuurgas, die door de kurk niet kan ontsnappen. Uiteindelijk zal de wijn het koolzuurgas opnemen en verkrijgen we de beroemde bubbels. Elke fles moet minstens 15 maanden rijpen, maar sommige cuvées blijven 5 of meer rijpen . Hoe langer de rijping, hoe fijner en kleiner het bubbelfestival en hoe langer de bubbels in het glas zullen blijven.

De druk, is ongeveer 6 bar, daarom natuurlijk de dikte van de fles, en ook het ijzerwerk eraan. Deze hoeveelheid bar-druk , eveneens op uw autobanden van uw wagen zou toepassen, zou wel een vliegende start kunnen zijn. Een vergelijking die toch wonderbaar is. Laten wij altijd opmerken, de nodige voorzichtigheid bij het openen van een fles bij aanwezigen.

Een uniek gegeven is dat de wijnstokken groeien op 100 % krijtbodem, en dit maakt de Franse Champagne uniek.

En er is nog nieuws:

320 gemeenten behoren tot de officiële Champagnestreek.
10.000 verschillende merken. ....280 grote Champagnemerken verdeeld over 10 concers.

Ruinard (1729) het eerste Franse Champagnehuis was , gevolgd door Taittinger (1734) , Moët (1743) , Cliquot (1772) , en Heidsieck (1785).

47 miljoen bubbels kan je tellen in een fles.
60 % van de Fransen gaan zelf alles opsnoepen.
De Belgen dégusteren vier keer meer Champagne dan de Nederlanders.

Laurent-Perrier het best verkochte merk in België is.
Een fles 900 gr weegt en gevuld 1,650 kilo.

Een Jeroboam 3 liter bezit , naar de stichter van Israel.

Een Rehoboam 4,5 liter naar de koning van Juda.

Mathusalem 6 liter , naar één van de wijzen uit het oosten.

Salomon, 15 liter naar de Israelische koning die het salomonsoordeel bedacht.

Melchizedec : 30 liter , naar de koning van Salem.

Madame Lily Bollinger : Ik drink Champagne wanneer ik gelukkig ben, en droevig ben. Als ik alleen ben of bezoek heb, als ik dorst heb.


Sterchampagne:

Dit is hij , de duurste en meest extravagante fles Champagne, ooit geproduceerd : de 'White Gold Jeroboam' van Dom Pérignon. De eerste fles werd gemaakt voor de opening van het filmfestival van Cannes op vraag van het chique hotel 'Byblos'. Door het succes brengt Dom Perignon nu een beperkte reeks uit, enkel verkrijgbaar in de jetwereld. De 'White Gold Jeroboam'- goed voor 3 liter Dom Perignon 1995- is belegd met een laagje witgoud. Het prijskaartje van 36000 € voor een fles. Deze fles was ook te zien in België enkel in de bar van 'Zuri' in Knokke of de vipruimte van 'Noxx' in Antwerpen.


Laat het bruisen, jongens !Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese