Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Terug grote schade van nachtvorst, net zoals verleden jaar in Bourgogne

Gepost op 28/04/2016 om 16:23 door Carl in de rubriek algemeen.

Grote nachtvorstschade in de Bourgogne
In de nacht van 26 op 27 april heeft nachtvorst een enorme schade aangericht in het hart van de Bourgogne. In het Chablis-gebied, dat regelmatig met nachtvorst te kampen heeft, hadden de wijnboeren hun chaufferettes (vuurkacheltjes) klaargezet en konden zo de schade beperken. In de Côte d’Or daarentegen is nachtvorst een weinig voorkomend fenomeen. Nachtvorstjaren als 1974, 1998 en 2003 staan uiteraard nog in het geheugen van vele producenten gegrift.

De climat regio's & terroirs

In de Côte de Beaune werden alle dorpen getroffen. Meursault en vooral Chassagne zelfs zeer zwaar. Het noordwestelijk deel van Puligny zou redelijk gespaard gebleven zijn. Bij het rondbellen naar een paar producenten hoorde ik percentages van 50 tot wel 100% schade. Wat een drama voor de producenten die na de hagel van 2012, 2013 en 2014 opnieuw getroffen zijn.
De wijnstokken waren aan het uitlopen (Frans: débourrement). Uit de uitlopers komen blaadjes, die bevriezen en worden zwart door de vorst. Men hoopt dat de inflorescences niet teveel aangetast zijn. Als de uitlopers in het stadium van quatre feuilles étalées waren, dan kan je alle hoop laten varen. De boeren hopen nog , zoals in 2003, op het uitlopen van de contre-bourgeons (zie foto), maar meestal krijg je dan maar één raisin, dus geen echte compensatie voor het verlies. Bovendien rijpt die tweede generatie later, met alle risico’s vandien.

DECA April 2016

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese