Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

De kwaliteiten van Cava (1)

Gepost op 02/11/2010 om 18:54 door Carl in de rubriek algemeen.

Mag een crisis nog goed zijn voor een reuze bubbel ontdekking- de Spaanse fiesta, Catalonië en de grote zone rond Sant Sadurni d' Annoia zijn de bubbels heilig bij de Belgen. Diversiteit en vernieuwing zijn de sleutelwoorden in het succesverhaal van de Cava.

Spanse druivenrassen zoals Macabeu , Xarel-lo en Parellada, Trepat ( voor rosé) maken de peer-zachte finesse een zalig gevoel. De regio telt in totaal 159 gemeenten in de provincie Barcelonan Tarragona, Lleida, Girona, La Rioja , L' Alava, Zaragoza, Navarra, Valencia en Badojoz zorgen voor een beschermde appellatiezone van de Cava. Enkel daar is het legaal toegestaan om deze mousserende wijn te produceren en te commercialiseren , 95 % van alle Cava komt dus uit Catalonië.

Na de gisting (zoals Champagne, Crémants, enz ..) wordt er (meestal) opnieuw een gesuikerde likeur toegevoegd. Afhankelijk van de hoeveelheid suiker die finaal wordt toegevoegd noemt met Cava's 'Sec' , 'Brut' of 'Brut Nature'. Goed om te weten wanneer er op 't einde geen suiker meer wordt toegevoegd spreken we van 0 gr/l. Bij Champagnes spreekt men van Brut Zero. We kunnen deze specialiteiten voor de groot- kenners maar aanbevelen.

Cava's rekensommetje

Brut Nature 0 gr/l

Extra Brut 6 GR/L

Brut 12 GR/L

Extra Seco 12-17 gr/l

Seco 17-32 gr /l

Semi Seco 32-50 gr/l

Dulce 50 gr/l

Consejo Regulador del Cava

(zal vervolgen)

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese