Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Het snelste/beste persnieuws over wijnen van Wijnton.be

Gepost op 01/04/2015 om 22:36 door Carl in de rubriek algemeen.

In naam van de redactie- technische- & de volledige ploeg Wijnton.be wensen wij jullie : surfers, bloggers, bezoekers, leden, bedrijven, wijnhandelaars, ..... een prettig weekend van Pasen. Dit voor alle familieleden, vrienden en personen die jullie dierbaar zijn. Met wijnen valt er steeds te feesten, voor een culinaire gelegenheid. Geniet van de meest natuurlijke dranken ter wereld : wijnen !

Vineuze groeten,

Wijnton.be

De redactieploeg staat altijd klaar !

De wereld van wijnen. Wij zochten het terug uit vanuit onze Wijnton.be redactie studio. Geniet van onze topinformatie over gans de wereld, die wij driewekelijks verzorgen. Maar ook alles over wijnbouw en tientallen thema's, over druivenrassen, terroirs, willen wij U BEZOEKERS, hoog informatief belonen. Daarnaast is het ook onze zorg een goed glas wijn te bezorgen. Reeds 6 jaar slagen wij erin, tot één van de beste blogs van Vlaanderen te behoren. Onze AGENDA en PROEFNOTITIES bewijzen dit. Met dank aan 200 bedrijven, wijnbouwers, docenten, medewerkers in het buitenland die nu reeds met ons samenwerken. Wij verkopen geen wijnen- dit is voor de handelaars- onze diensten zijn dan ook hoog al uw vragen op te lossen. Wij hebben dan ook de taak ....' Als ik degusteer denk ik, en als ik denk dan degusteer ik !' Wijnen zijn een vakmaatschap van wijnbouwers en dit respecteer ik.

Uw wijnmeester


Beste wijnbouwster, kelder Entre-deux-mers .

La viticultrice Sandrine Piva, du château des Seigneurs de Pommyers, a remporté l'édition 2015 du "Top Vin" de l'Entre-deux-Mers.


Sandrine Piva, van het kasteel 'château des Seigneurs de Pommyers' is verkozen als beste kelder - noteren ! Proficiat !Niet de Champagne-regio, maar LIMOUX was de eerste mousserende wijn ter wereld !


Ze zullen het niet graag horen in de regio Champagne, want het klopt dat de regio Limoux de eerste mousserende wijnen bezat.


Wist je dat de Blanquette de Limoux de allereerste mousserende wijn is van de wereld? In een abdij in Saint Hilaire heeft een monnik in 1531 als eerste ontdekt hoe je een mousserende wijn moest maken.

Limoux heeft 5 wijnappelaties:
AOC Crémant de Limoux = combinatie van mauzac (maximum 70%), chenin en chardonnay.

De 2de gisting moet 12 maanden duren.
AOC Blanquette de Limoux = combinatie van mauzac (moet 90% zijn), chenin en chardonnay. De 2de gisting moet min. 9 maanden duren.

AOC Blanquette Méthode Ancestrale = enkel de mauzac druif wordt gebruikt. Een 1ste gisting gebeurt 'en cuve'. De 1ste gisting wordt gestopt door een koude behandeling. Hierdoor blijven er veel suikers over en is de wijn zoeter.

AOC Limoux Rouge = Rode Limoux zal voor minstens 50% moeten bestaan uit merlot. Cot, syrah, grenache en carignan moeten samen minimaal 30% van de assemblage uitmaken.

AOC Limoux Blanc = Dit is een droge, stille wijn waarbij alle toegestane druivenrassen, mauzac (minstens 20%), chardonnay en chenin mogen gebruikt worden.


Kelderinrichting

Nog geen kelder om uw wijnen te stockeren? Ook voor uw fietsen is er een oplossing- of vernieuwing van een lavabo . Praktische idee(en).
Beste Belgische wijn

De rode Vidaigne 2006 van Herman Schotte en Wivina Hellebuyck uit Westouter in Heuvelland werd door PVS verkozen tot Beste Belgische Wijn. Hun wijn werd gekozen uit een 70-tal producenten. De gepensioneerde kinderarts verbouwt een 1.000-tal wijnstokken. Zij werden in 2000 aangeplant op een stuk grond op de Vidaigneberg. De druiven groeien er in een microklimaat. De helling van de wijngaard zorgt voor veel zon, en in het bijzonder avondzon.


Mijn persoonlijke parel en vondst na 32 jaar wijnkennis.

Op het hoofdblad van Wijnton.be kan je de fles ontdekken uit Lanquedoc :
Château Haut-Gléon - het is werkelijk een topvondst geweest, van mijzelf een tiental jaren geleden. Een van de familieleden heeft een verblijfplaats in Kortrijk en kan je naar hartenlust rechtstreeks bestellen. (inl. contact). Wij vernamen de nieuwe botteling na lageringen van minstens 2 jaar voor de rode wijnen.

Ces deux derniers jours c'était la mise en bouteille du Château Haut-Gléon Rouge!

Succes aan deze kasteelwijn(en).
Deze wijnen zijn afkomstig uit Corbiére.


Nieuwe wijnhandel in Izegem.


De borstel-en schoennijverheid mag dan tot het verleden behoren, nieuwe handelaars vestigen zich in Izegem. Zaakvoerder Frederique Braem en sommelier Coralie Decuyper openden onlangs hun wijnhandel en doopten het : Ulimited Wines. Bij hun eerste lentedegustatie was zelfs zanger Jo Vally aanwezig. De toekomst en voornemens zijn alvast groot.

De belangrijkste doelstelling van WINES UNLIMITED is om wijnen aan te bieden die niet verkrijgbaar zijn in de supermarkt. De meeste van onze wijnen worden in exclusiviteit naar België geïmporteerd.

Bij ons kun je altijd de wijnen proeven vooraleer tot de aankoop over te gaan. Daarnaast staan we jullie bij met aangepast advies. Samen met de klant gaan we op zoek naar de beste wijn voor iedere gelegenheid (diner, feestje, receptie,...), budget en smaak. Zo zijn we zeker dat jullie de wijn naar jullie smaak naar huis meenemen.

Een langetermijnverhouding en een goede verstandhouding met de klant zijn voor ons prioriteit.

De focus ligt bij ons op de wereldwijnen, zowel de oudere als de nieuwere terroirs. Natuurlijk hebben we ook een beperkt aanbod Franse wijnen, zodat iedere klant zijn gading vindt.

In de toekomst zijn we van plan om de diversiteit uit te breiden, met oog op de prijs/kwaliteitsverhouding, de herkomst,... De betere bio(dynamische)wijnen, fair-trade wijnen worden stilaan een vaste waarde in ons aanbod.

Kortom, wij willen van Wines unlimited een begrip maken in de hedendaagse boeiende en vernieuwende wijnwereld, met exclusieve producten.

Wij steunen dit jong bedrijf. Succes !

Wines Ulimited is gelegen in de Meensestraat 83-85 te Izegem. (ROESELARE)


Mooie vooruitzichten voor Cru Bourgeois Bordeaux 2014


De Président des Crus Bourgeois Frédéric de Luze is opgetogen met een persvoorstelling voor de komende wijnen uit Bordeaux, die onze mailbox binnenviel.

Eerste plaats is de positie prijs-kwaliteit, die geen hoge prijsverhogingen zal meebrengen.

2. -Bij een groepsdegustatie van verschillende domeinen, is er duidelijk een mooi oogstjaar 2014 te merken. Vooral de cabernet-druivenplanten hebben zeer hoge verwachtingen meegebracht. (franc-sauvignon rode wijnen).

3.- Het aantal propriétes of eigenaars die aanwezig zijn, blijft 267 domainen en kelders bereiken met een productie van 30 millions de bouteilles ieder jaar. Dit op grondgebied Crus Bourgeois met 4000 ha grondbezit. 15 tot 20 % maakt dit deel uit van de verkoop van Bordeaux en dit gedeelte van de regio.

4.-Ce 2014 est un excellent millésime en Médoc, de letterlijke vertaling van de tekst, de testen, dit is nu al duidelijk. Vooral belangrijk voor de lageringen en bewaren in de kelders.

5.- De export gaat goede richtingen uit, dat blijkt voor Philippe Raoux, propriétaire du Château d'Arsac, die een grote client voor Japan en Etats-Unis erbij kreeg. Wij blijven dit natuurlijk volgen. Noteren dus voor uw aankoop en bewaringen. Succes !


Vele wijnbouwers kopen geprogrammeerde quadcopters, drones en skywalkers om hun domeinen te bewaken voor onheil.

Vele grote domeinen, in Frankrijk, doen een matige tot dure investering (1000-1500- 2500 €) om een drone aan te kopen, die dagelijks haarscherpe filmbeelden bezorgen. Bij goed weer kunnen ze automatisch worden ingesteld, om gans het domein te filmen-de beelden zijn van onschatbare waarde.

Het zal natuurlijk voor de toerist een eigenaardig gevoel meebrengen. Maar de programmatie is ingesteld voor uitsluitend het domein te filmen. De meeste kelders gaan u verder een visuele 'beamershow' bezorgen van hun domein, bij uw bezoek. Ook kunnen beelden van winterperiode of andere periodes worden getoond. De echte doelstellingen zijn natuurlijk, de toestand na zware regenval of winden te bekijken. Ook ziektes of druivenplanten die het niet goed doen, zijn op te merken.

De resultaten zijn buitengewoon goed. De drones, quadcopters of skywalkers kunnen met een goede batterij 4 tot 6 uur filmen. Er rest wel soms, de lenzen van de camera's te vrijwaren van oplaaiend stof of onreinheden bij zeer droog weer. De druivenplanten genieten nog van een frisse zuurstofwind en dit eveneens een positieve zaak. De filmcamera's werken met een éénvoudige geheugenkaart. Voor de meteo in Frankrijk, kijken ze er ook naar uit, nog betere weersomstandigheden te verzamelen. Er is voorzien dat ook de camera's de algemene toestand van de wolkenmassa's filmen. Veelbelovend !


Belgische wijnen : Pinot GRIS meest geslaagd.

-Voor ons land zal oogstjaar 2014 bijzonder worden voor het druivenras Pinot Gris.

Pinot gris : dit Duitse druivenras bezit hoogwaardige kenmerken van een volle fruitigheid en mooie aciditeiten (zuren) te bezorgen in uw glas. Kan licht kruidig overkomen (witte peper), met veel kruisbessen, groene appeltjes, veel klein wit fruit en sappig in de mond. Zowel aperitief of visgerechten zijn aanbevolen. Lichte kazen kunnen eveneens. Komende asperges ....probeer het maar eens ! Geniet ervan !

Hulp voor wintersnoei van druivenstokken !


Vanwege de Heer Carlo Meykens, ontdekten wij volgend bericht.


HULP GEVRAAGD OP DE CAYBERGH

Een van onze wijnbouwers, Katleen Maris, heeft een probleem met de wintersnoei. Door een ziekenhuis-opname is men onderbezet en krijgt men de wijngaard niet tijdig gesnoeid. WIE WIL HUN HELPEN? Ook Syntra cursisten of mensen die de Benevit cursus volgen zijn welkom. Misschien een mooie gelegenheid om wat ervaring op te doen.

WANNEER, OM HOE LAAT, WAAR.
Zaterdag 4 april 2015 om 9:30 u op wijndomein De Caybergh in Herk-de-Stad, Rummenweg 54. Ook wie pas later kan komen is welkom want er zal tot +/- 17:00 u worden gewerkt.
http://www.decaybergh.com/ of http://wijnbouw.weebly.com/de-caybergh.html


Gelieve, indien u die heeft, uw eigen snoeischaar mee te brengen en op voorhand te verwittigen zodat men weet voor hoeveel personen eten en drinken moet worden voorzien.

VRAGEN EN CONTACT.
Bel gerust even met Katleen Maris als er vragen zijn op nr 0472268905 of stuur een email naar katleen_maris@hotmail.com.


Mooi gebaar voor de medewerkers en Dank hiervoor.

Over de lente-werkzaamheden voor druivelaars.

Wijnton.be : de wintersnoei moet dringend gebeuren, want bij de lente en eerste warmte zullen de knoppen beginnen te ontluiken van de druivenstokken. Men gaat het snoeihout verzamelen, verbranden.

Daarna zal men gewoonlijk 'kalk' aan de grond of aan de druivenstokken toebrengen. Door het vele regenwater is de grond verzuurd. Men meet dit met een PH-meter. Er zijn 14 graden merkbaar bij een ph-meter, waarbij 7 neutraal is voor de grond. Voor ieder gram kalk (bvb zeewierkalk), kan men de Ph verhogen tot 1 graad. Gewoonlijk zal men een ph 5,6 - 6 meten, die te zurig is voor de grond. Te veel kalk, is de grond te alkalisch of boven de 7 graden. Niet zo erg voor druivelaars, maar wel voor kalkvrezende planten zoals heide, rhododendrums. Ook sommige groenten vrezen dit. Mos is eveneens kalkvrezend en zal sterven. (bvb grastuin) Mos neemt veel water op, en is dan ook niet goed voor de druivelaars. Bij de goede scheutvorming, zal men dan natuurlijke meststoffen toevoegen, om de groei te bevorderen. De bijzondere meststoffen bevatten, stikstof, potas, natrium en spore-elementen die verschillende functies bezitten voor bvb blad, steel, vruchten- vorming. Een ph-meter kost niet veel geld, kan bij een tuincentra verkregen worden. Zo kan U, de PH-WAARDE van uw grond of gazon meten. Een ph-meter bevat een staaf van 10 cm + meter (zonder batterij) , die U gewoon in de grond moet steken en enkele seconden afwachten. Bij uw packet zal wel een uitleg bijgevoegd worden. De statische elektriciteit in de grond, zal uw meter in werking stellen. Gewoonlijk bevat uw meter een kleuren-palet van groen tot rood. Steek geen meter in een waterplas, of grond met veel water. Succes ! Gediplomeerde Wijnbouwdeskundige (Roeselare-Melle) Deca.Rouwmelding Heer Steve Stevaert

Wij bieden de rouwgetuigenis voor de familie van de Heer Steve Stevaert, overleden op 2 april 2015.

Los van zijn politiek denken, waar ik nooit achterstond, kon ik hem verschillende keren ontmoeten bij grote wijnevents. Zekerlijk bij de jaarlijkse World wine taster of the year in Antwerpen, waar ik zelf aan deelnam. Joviaal liet hij toe om privé-foto's te maken en gesprekken met hem te voeren. Hij was een Bourgondier met aandacht voor wijnen. Bij onze gesprekken, waren wij het eens met dezelfde keuze van een wijnregio JURA, hun druivenrassen. Hij kon daar sappig als wijnliefhebber over praten, dit waren zijn hartendieven.

Zijn verdienste gaat ook naar de grote Ceo-directielid van Gault & Millau medewerker, die hij was, waar hij toeliet grote wijnorganisaties te sponseren. Het wegvallen van deze sponsering heeft ook gevolgen gekregen. (spaarzame reglementen). De organisatie World wine taster of the year beloonde hem met de hoogste onderscheiding als Ambasadeur en promoten van wijnen voor wijnliefhebbers in 2010. Ik dank hem, wat hij gedaan heeft voor de wijnliefhebbers. Hoogachtend zijn familie. Het verlies is pijnlijk.

Deca

BINNENKORT LEREN WIJN PROEVEN MET WIJNTON.BE !
Tot volgend !
Deca April 2015 copyright.
Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese