Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

De bessen leveren een wijnfles

Gepost op 18/05/2013 om 22:15 door Carl in de rubriek algemeen.

Een fles degusteren van een variëteit-druivelaar bvb Chardonnay , Merlot, de Pino's -maar ook al eens nagedacht : hoe komt het dat men geen goede wijn kan maken van lekkere eetbare druiven? Een wijnstok gaat men cultiverten : opvoeden , snoeien en de bessen of rijzen leveren de toekomende wijnflessen (na gisting) .

Soorten druiven

Er bestaan consumptie-druiven of serredruiven die men ook tafeldruiven gaat noemen - gebruikt om gewoon te eten in een fruitsla, dessert of gebak. Een variëteit is bvb Regina - mooie ronde blauwe druiven en rijkgevende trossen . Sappig veel fruit met suikers - dunne schil , maar niet geschikt voor wijnen te maken - uitzondering voor hobbyisten in kleine oplages. Er bestaan ook witte druiven zonder pitten (Italkië) - de beste komen terug uit serres. Wist u dat de Belgische druiven, tot de beste behoren van de wereld en zelf uitgevoerd worden naar Rusland- Hoelaart is daar een groor Centrum voor. De beroemde Muscat is eveneens een geschikt ras , en tevens de enige van de rassen die men kan gebruiken om wijnen te maken. Neem deze tip : men ontdekt deze wijnen , net zoals ze gegeten worden in geuren en smaken. Wijnbessen zijn in feite : wilde natuursoorten van de familie Vitis Vinefera met daarnaast de soortnaam bvb Merlot. In feite zou men op de etiketten deze lange (wetenschappelijke) naam met daarbij de soortnaam vermelden.

Wonderbaar

Grond en klimaat zijn belangrijk voor druivenstokken : al eens rondgereden in de Champagne-regio met begin in Reims ? Men kan er tientallen kilometers rijden uitsluitend tussen de tarwe, maisvelden en toch geen druivelaars zien- doodeenvoudig geen geschikte grond. Heden is de wijngrond in Champagne : 1.000.0000 euro waard - waarom dan niet verzilveren voor gouden bubbels ? Druivelaars hebben geen behoefte aan rijke voedingsstokken , maar arme kalk, zand en gesteenten of minerale gronden tot zelfs 25 meter diepte. Hoe beter de diepte of nog een heuvelrug erbij des te beter de status zal worden: premier of grand cru. Men gaat dit goed gaan onderzoeken.Anderzijds zijn rassen zoals Syrah zongevoelig en niet tevreden met natte voeten. We kunnen daar een besluit uittrekken : chaque région ses vignes.


Een druivenbes

Een druivenbes bevat : een schil , vruchtvlees , pit en steel. Deze 'wilde' gecultiveerde rassen bevatten bessen die optimale vruchtvlees, zuren , aromastoffen en tannines bevatten - eetbare druiven hebben niet dezelfde waarden.

In de schil zitten kleurstoffen , eveneens aromastoffen en tannines aan de binnenkant. Buitenkant zitten de natuurlijke giststoffen om het gisten natuurlijk op te starten.

In de pitten zitten wrange tannines en ook de steel hebben scherpe stoffen , soms noodzakelijk voor lange bewaaringen.

Zeer belangrijk zijn de kleurstoffen voor blauwe rassen die bvb het kleurloos sap leveren bij een lichte persing. De rode kleur kan men dan bij een volledige persing verkrijgen om bvb rosé te maken , daar achteraf te mengen . Maar dit is niet overal toegelaten in alle wijnregio's . Meestal gaat men de schillen weken om de kleurstof te verkrijgen. Het is dus goed mogelijk witte Merlo wijn te maken.

Tannines helpen mede de bewaarkracht en zullen bij een lagering afnemen in de wijn.

Zo ...we zijn klaar om wijnen te degusteren ...

Deca Mei 2013 copyricht wijnton.be

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese