Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Kort geknipt : het fruitig nieuws van de wereld

Gepost op 25/10/2012 om 18:32 door Carl in de rubriek algemeen.

*Vanwege de Business Metro-persgroep vernamen we, het goede nieuws van de stijging van de Belgische wijnproductie. Vorig jaar zou dit 539.550 liter wijn zijn geweest op een oppervlakte van 130 ha. Dat is 14,7 % meer dan in 2010. De cijfers zijn afkomstig van de FOD Economie. De witte wijnen maakten tijdens het oogstjaar 2011 ongeveer 78 % hiervan uit van de totale productie. Rode wijnen waren goed voor 18 % en de rosé voor 4 %. Bubbeland België en de wereldkampioenen verbruikers kraakten ook 200.181 liter mousserende wijn, of de 37 % productie. Fantastisch toch ? Een grote eer flessen van ons land op tafel te zetten.

* Pinot Meunier heeft een mooie legende van een molenaar die deze druif zou ontdekt hebben. Uitsluitend in Frankrijk te vinden, én de grote smaakdrager van Champagne natuurlijk. Deze druivenstok produceerd o.a een witte stof op zijn bladeren die als 'molenbloem' zeer goed vergelijkbaar is.


*De wijnman van 'HET NIEUWSBLAD' alias Alain Bloeykens is een vernufde quizmaker (MEGAVINO) Enig idee van deze vraag ? De Oostenrijkse 'Roter Veltliner' is een 1. dessertwijn 2. licht zure rode wijn 3.tanninerijke rode wijn 4 een droge witte wijn .
* Onze vakantietijd brachten we door in Luxemburg. Vijf beroemde Caves zijn er te vinden o.a. Bernard Massard - Domaines Vinmoselle - Caves Krüger - Caves Schlink & Caves Desom. Deze bezochten we allemaal. Slimme Alain Bloeykens maakte er ook een vraag van , voor de wedstrijd ' DE NEUS VAN HET NIEUWSBLAD ' . Nonkel Wijnton was wel goed bij de pieken om te weten over welke Cave het gaat van de Cuvée l' Ecusson .... vul in zonder op te zoeken !


Wijnton.be en de eindredacteur zorgde ervoor met zijn relaties dat de Supermarktgroep Albert Heijn kon meedoen voor de 25 ste WIJNKOOPGIDS & geloof het of niet - ze hebben OSCAR's en vermeldingen : o.a. Nieuw Zeeland met Malborough Flaxbourne Pinot Grigio 2011 voor slechts 6,99 euro .

Ik heb het altijd gezegd na mijn eerste ontdekking bij de Albert Heyn supermarkt dat ook de 'CASTEL GROEP' zeer mooie wijnen maakt o.a. Pays D' Oc Syrah Rouge 2010 voor slechtys 4,69 euro. Wijnton.be is dus weeral de grote revelatie van de 25 ste WIJNKOOPGIDS ! Je moet het maar doen !


Lust je graag Argentinië ? Dit moet je eens proeven , met een grote mondvol fruit uit de regio MENDOZA ' Tila ' Malbec en Cabernet Sauvignon - slechts 5,99 euro en terug ALBERT HEYN - weeral prijs voor WIJNTON.BE !!! Ongelofelijk !!!Chili mag dan zeer goede wijnen maken, ook eens met grote mate aan te kopen ... Alto Colchagua Koyle Cabernet Sauvignon Reserva 2010 - kost tot eind februari 6,99 - Albert Heyn supermarkt !
Van straf gesproken : terug een revelatie van WIJNTON.BE de 300 beste wijnen onder de 10 euro !!!! Als de Auteur en de proevers (panel) dezelfde neus hebben als de redacteur van WIJNTON.BE en ook een Oscar bezorgen , dan zitten we op dezelfde lijn. Apetrots zijn we !


Van Chili gesproken, ik heb er nog een prijsvraag van Alain Bloeykens ....
Chileense wijngaarden kan met vergelijken met : 1. Bordeaux 2. Elzas 3. Bourgogne 4. Lanquedoc - Roussillon. Onze redacteur hebben we aan zijn oren moeten trekken ....weet U wat hij invulde ?


Colruyt maakt een reuze reklame met hun grootste paradepaard HARDYs of Stamp uit Australië met als druivenrrassen Shiraz / Cabernet . Moet je echt eens proeven , vergeet er geen culinaire maaltijd erbij met een goed stuk rood vlees. Een goed glas fruitconfituur toegewenst !
*Gido Van Imschoot (Lichtervelde W.Vlaanderen) is de beste Ambassadeur van Champagne. Drie medefinalisten waaronder eveneens West-Vlaming Dirk Antoon Samyn waren de grote strijders voor deze 'prestige' wedstrijd (sept) in de hoofdstad van Champagne (Fr). De wedstrijd bestond erin een bespreking van 4 Champagnes- daarnaast een lezing voor het gebruik van inox en hout in de Champagne-productie. De leraar Hotelschool Brugge en voorzitter van de Vlaamse Sommeliers kon dit alles tot een goed einde brengen. Naast de grote titel AMBASSADEUR , een geldsom van 800 euro - prijzenpakket, zal er duidelijk gevierd worden bij zijn club's. Wij feliciteren Gido voor deze prestatie, rekening houden dat wij nederlandstalig zijn, en de jury duidelijk de oren splitste naar hun woordenschatten.


* Bruno Verspauwen (journalist) (Standaard) heeft er ook een website erbij. De schrijver van culinaire gerechten blijft nog steeds 'onbekend' zonder foto. Gewoonlijk plaatst hij een foto met een bord voor zijn aangezicht als modelfoto. Het mag natuurlijk niet , dat men hem erkent bij een restaurantbezoek.

* Frank Van Der Auwera heeft ook een nieuwe portaalsite van wijnen. Binnenkort zal dit wel te zien zijn op onze webblog.


‘Als Frankrijk biertaks verhoogt, belasten wij hun wijn zwaarder’
Het is oorlog met Frankrijk, wij volgen dit verder !Tot volgend

DECA okt 2012 copyricht

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese