Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Fruitig nieuws in de wereld (1)

Gepost op 19/07/2011 om 19:09 door Carl in de rubriek algemeen.

Wie straks op vakantie gaat naar Servië- kunnen we dit aanraden zowat 70 km ten noorden van Belgrado , in het hartje van de Provincie Vojvodina : het rustig dorpje Sjemki Karlovci - het plaatsje is er bekend voor wijndegustaties.

*Corbières maakt voortreffelijke rosé - grenache noir , grenache blanc , syrah en cinsault zijn de blends. Uw spaghetti met provenciaalse saus , pikante piza en barbecue zullen er wel bij varen.


Paling in het groen in het vooruitzicht? We raden dan ook een Zwitserse rivierwijn aan uit de 'Valais' met als blend 'Petite Arvine' - schitterend zal het zijn!

Diolinoir en Syrah uit Zwitserland (A.C. Valais) leveren een typische gekruide rode wijn, de wijnbouwers hebben de 'Gamay' in de vergeethoek geplaatst.

Op zoek naar een voortreffelijke Chardonnay ? We raden een fles uit Mendoza (Argentinië) aan. Indien het kan een reserva ( gerijpt op hout ) .Asperges, zalm, slaatjes, koude pastaschotel ? Een frisse Sauvignon Blanc uit Chili , zal enorm deugd doen. Neem er echt één dicht bij de kust van Chili bvb Leyda Valley ( Stille Oceaan)

Oogst van Bourgogne 2010 was schitterend , nog beter dan 2009 , 2008 - kan je dit aankopen 'DOE HET ' !


Bordeaux : 2009 en ( bijna zekerlijk 2010 ) zullen voor witte - en rode wijnen schitterend zijn. Zekerlijk in Alcohol-gehalte - overvloedige rijp fruit- wij raden dan ook aan , alles in de gaten te houden!

Morellino is een Italiaanse druif , een variant van de edele sangiovesedruif , vooral in Toscane te vinden.

Piemonte (It) ontdekken is proeven van Barbera en Nebbiolo.
We konden onlangs op de proeverij in Brussel (Euroferia) een Spaanse ( zoete) gewurztraminer proeven, ik geef het echt op een kaartje een belevenis van lange duur ! Daarnaast waren de Cava's reserva schitterend ! Eveneens Rueda deed het opperbest , met een goede chardonnay-verhouding.

Wat is pigeagetechniek ?
Het dompelen van de schilletjes in de wijn, zodat er meer kleur, smaak en goede tannines vrijkomen. (In Zuid Afrika bvb )


Wat is Maceratie ?
Het weken van de schillen in de gistende wijn ) daarna volgt nog een rijping.

De eerste schuimer ?

Mogen de eeuwige Fransen ons wijsmaken dat Dom Pérignon , de monnik de uitvinder van de Champagne zou zijn, - er zijn duidelijk geschriften in de richting van de Abdij Saint-Hilaire (Limoux) het zuiden van Frankrijk. We noteren het jaar 1531 met de méthode ancestrale of de oudste schuimwijn ter wereld , nadat ze de flessen weglegden en niet uitgegiste wijn 'BELLETJES' bevatten. Nog in Engeland zou eveneens rond deze data , eveneens geschriften zijn , van een Abdij met belletjes schuimers , wijnstokken en wijn ! Dom Pérignon is 150 later geboren dan de vondst in Limoux ! De vondst van de Abt is in feite de blends samenstellen!


DECA Juni 2011 copyricht

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese