Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Vorstperiode in april brengt al zware schade toe aan de wijnbouw in ons land.

Gepost op 25/04/2017 om 11:18 door Carl in de rubriek algemeen.

Geen grandcrujaar is voorzien voor de wijnoogst 2017, na twee jaar goede resultaten. De voorjaarsvorst is in de maand april uitzonderlijk bij de jonge scheuten slecht overkomen. Ook de fruitteelt van appelen en peren is een slechte zaak bij de bloesems. Het Koninklijk instituut waarschuwde, die alle wijnbouwers en fruitteelt alle voorzorgen namen. In Heuvelland spoten ze een mengsel met lijm, een product die al lang bestaat om spuitstof een tijdlang op de bladeren te houden. Vooral bij de groententeelt belangrijk. Dit resulteert goed bij een temperatuur min 3 graden, hoger zijn vuurkaarspotten noodzakelijk. Dit is echter financieel duur, voor de nodige potten die noodzakelijk zijn bij een korte afstand. Gelukkig zijn in ons land geen zeer grote oppervlakten, dan moet men andere middelen voorzien. Bij grote wijnaarden, zet men heli's in die voortdurend overvliegen - dat maakt het kostenplaatje nog duurder.

Op sommige plaatsen vroor het min acht graden

Bij de wijnbouwers van Hageland en Brabantse wijnen kijken ze sip. " Op de lagergelegen gedeelte van de wijngaard is de helft van de plantenknoppen afgevroren." Daniel Vandervaeren van wijngaard Danouise in Houwaert bij Tielt-Winge zag het gebeuren - min acht en vuurpotten hielpen weinig. 70% mogen we afschrijven, voegt ook PAUL VLEMINKXS met zijn chardonnay Meerdael uit Oud-Heverlee - de grootste mousserende wijnkelder van ons land. Het is nog niet gedaan om nog vorst te verwachten die de planten totaal van fruit kunnen verwoesten. Eind mei, kunnen ze alles vaststellen. Met de VZW Belgische wijnbouwers kijken we na of we Europees schadecleam kunnen indienen, laten de aangesloten wijbouwers weten.

DECA April '17

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese