Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Wijnton.be Zomer 2014 : met de Vespa langs de Hagelandse wijngaarden.

Gepost op 15/07/2014 om 11:01 door Carl in de rubriek algemeen.

Voor de wijnliefhebber, kan je zonder naar het buitenland te vertrekken, prachtige wijndomeinen ontdekken in ons land. Al uw vragen kan je kwijt, en alles is er te bezichtigen van het gebruikte materiaal, de druivenplanten. Uw hobby als wijnliefhebber, moet een beetje starten, met de startbasis, en dit kan in de verschillende wijnregio's die ons land rijk is.

GOB Hageland


Hageland, behoort tot de grootste en tevens oudste wijnregio van ons land. Heuvelland, komt dichterbij, qua aantal wijnbouwers en productie- maar ook in Wallonië zijn er duidelijke grote investeringen. Vooral, de gebruikte druivenrassen in Hageland, springen in het oog. (zie verder) Ons klimaat laat nog niet toe, om grote zonnekloppers te planten. In Heuvelland, hebben ze duidelijk een andere keuze, maar dit wil niet zeggen een kwalitatief beter glas wijn.

Een fun idee voor een uitstap


Op zaterdag 19 juli organiseert Toerisme Hageland een ontspannende en leerrijke vespatocht langs heerlijke Hagelandse streekwijnen.

Cruise mee in groep door Holsbeek, Rotselaar en Tielt-Winge, en beleef een onvergetelijk smakelijke vespa ervaring. Om te beginnen brengen we een bezoekje aan het Bezoekerscentrum van de Hagelandse Wijn waar we een boeiende film te zien krijgen over de Hagelanse wijnsoorten. Om de Hagelandse wijnen te degusteren stoppen we bij Danouise, Chartreuzenberg en Uylenbergher.


Je hoeft je geen zorgen te maken dat er teveel gedronken wordt. Elk degustatieglas wordt vergezeld met heerlijke hapjes. Bij Danouise geniet je van een lekker broodje met kaas, Uylenbergher schotelt je huisgebakken brood met pesto voor en bij Chartreuzenberg proef je van heerlijke Holsbeekse appeltaart. Er wordt tevens water voorzien bij alle stoppunten. Ter plekke krijgen we nog een interessante uitleg over de wijngaard van Danouise met een poëtische verrassing, het opvoeden van wijn op nieuwe eikenhouten vaten bij Uylenbergher en het maken van schuimwijn bij Chartreuzenberg.

We vertrekken gezamenlijk vanuit Vespa4Rent.be. Achteraf krijg je bij Vespa4Rent.be een toeristisch pakketje met info van de gemeenten, de bezochte wijnen en hun verkooppunten.

PRAKTISCH

De totale deelnameprijs bedraagt 70 € per persoon (huur vespa, rondleidingen wijnbouwers, hapjes en tapjes) als je alleen met de vespa wil rijden. Ben je met twee op een vespa, dan betaal je 50 € per persoon. Heb je zelf een vespa? Dan mag je natuurlijk ook meerijden! Het inschrijvingsgeld bedraagt in dat geval 25 € per persoon (rondleidingen, hapjes en tapjes).

* Inschrijven kan tot maandag 14 juli 2014 via info@toerismehageland.be of telefonisch via 016 31 18 60.

Je dient vooraf te betalen via overschrijving op het rekeningnummer van Toerisme Hageland (IBAN: BE18 7364 0341 3465) met vermelding 'Wijntocht plus uw telefoonnummer'.

OPGELET: per vepspa wordt ter plekke een waarborg van 250 € gevraagd (cash, Visa of MasterCard), dat na de rit direct wordt teruggestort of betaald.

AFSPRAAK

- Om 12u aan Vespa4Rent.be (Stationsstraat 180, Rotselaar). Vespa4Rent.be is gelegen in een klein industriepark aan de spoorweg. Het einde wordt voorzien rond 17u.

- Bij een groot aantal inschrijvingen splitsen we de groep in twee en komt de tweede groep samen om 13u. Het einde is dan voorzien rond 18u.

Meer info & inschrijving:
Toerisme Hageland
016 31 18 60
info@toerismehageland.be
www.toerismehageland.be

Andere mogelijkhedenWijn kopen


Een bezoek aan de Hagelandse wijnstreek zonder een fles Hagelandse wijn mee naar huis te nemen zou zonde zijn. In het bezoekerscentrum heb je alvast de keuze uit verschillende Hagelandse wijnen die er te koop aangeboden worden vanaf 7,00 € per fles.

Wil je de Hagelandse wijnboeren op hun wijndomein bezoeken? Op de tablets vind je alle informatie over de Hagelandse wijnbouwers.


Wijn proeven

In het Bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn kan wijn proeven natuurlijk ook niet ontbreken. Elke maand wordt er een Hagelandse wijn van de maand voorgesteld.


Het Hageland en Bekkevoort zijn gekend om de wijnbouw. In Bekkevoort zijn er drie wijnboeren, met name Elzenbosch, Dox en Kluisberg.
De wijn is gemaakt van veredelde druiven geoogst op de zuidelijke hellingen van het Hageland. De wijn is zelfs erkend als streekproduct.

Je kan zowel Elzenbosch als Kluisberg (op afspraak) bezoeken, met nadien de mogelijkheid om de wijn te proeven en te kopen.

BVBA Kluisberg
Rijnrode 5
3460 Assent
Tel. en fax: 013/ 33 78 69
E-mail: info@kluisberg.be
Website: www.kluisberg.be

Kunst & Wijnhoeve Elzenbosch
Rijnrode 66
3460 Assent
Tel. 013/44 20 06
E-mail: elzenbosch@skynet.be
Website: http://users.skynet.be/elzenbosch

Dox WijnKeulenbos 2
3460 Bekkevoort
E-mail: doxwijn@telenet.be
Website: www.doxwijn.be

De andere wijngaarden

HAGELING, Bernar Hugo, Vianderdal 23, 3300 Tienen, 016/81.58.87


WIJNKELDER BOSCHBERG, Beckx Jos, Frans Smeyersstraat 66, 3270 Scherpenheuvel, 013/78.12.93


HAGELANDER, Daems & Zonen bvba, Diestsesteenweg 272, 3202 Rillaar, 016/50.04.72


Dox Mannu, Loksbergenstraat 49, 3545 Halen, 013/44.11.61

DEN GRAVENBERG, Overbergh Noël, Beatrijslaan 75, 3110 Rotselaar, 016/58.22.78

LINDENER - DOMEIN TEMPELBERG, Fol Maurice, Houwaartstraat 98, 3210 Linden-Lubbeek, 016/62.02.30


KLUISBERG, Van Laer Jos, Rijnrode 5, 3460 Assent, 013/33.78.69

WIJNGOED ST.DENYS, Verstraelen Constant, Kruisstraat 60b, 3390 Tielt-Winge, 016/63.29.18

Leden van buiten het Hageland

DOMEIN MEERDAAL, Vleminckx Paul en Anne, Ophemstraat 55, 3050 Oud-Heverlee, 016/47.10.22

Werk uw bezoek af, met een afspraak. De wijnbouwers zullen u groot ontvangen !Een eigen appelatie: GOB Hagelandse wijnBezit ons land, ook een Minister, een organisatie voor de Europese regels van wijnbouw ?

JA, ZEKERLIJK ! Zowel de Vlaamse, Waalse regering bezit een commissie voor landbouw, wijnbouw, visserij en plattegrond. Voor het indienen (wijnbouwers) voor een erkenning van een wijn, dient men zich tot deze commissie te richten. Deze werkgroep, zal dan ook een onderzoek doen, volgens de Europese regels. Normaal gezien, is de Minister President de voorzitter van deze commissie - met hervormingen kan dit anders. Hr. Peters, Heer Hapart is dit in het verleden geweest .


HAGELAND

Deze organisatie is niet bij de pakken blijven zitten, en verkreeg in 1997 een eigen "Gecontroleerde OorsprongsBenaming", met daarbij een reeks concrete voorwaarden, en een systeem van laboratoriumcontrole en erkenning. Ziehier de tekst van het besluit van de Vlaamse regering:

"Hagelandse Wijn" wordt erkend als kwaliteitswijn met gecontroleerde oorsprongsbenaming V.Q.P.R.D. in de zin van verordening (EEG) 823/87 van 16 maart 1987, houdende vaststelling van bijzondere bepalingen betreffende in bepaalde gebieden voortgebrachte kwaliteitswijnen en volgens het in bijlage gevoegde lastencohier. "

Bij Hagelandse wijn mogen de volgende druiven worden gebruikt:

**** Voor witte wijn zijn dit: Müller-Thurgau, Bacchus, Ortega, Kerner, Siegerrebe, Pinot Gris, Chardonnay, Riesling, Auxerrois en Schönburger

*** Voor rode wijn: Pinot-Noir, Dornfelder, Limberger en Domina.


We hebben daar eerlijk gezegd wel enkele bedenkingen bij, die we met andere betrokkenen delen: vanuit het "officiële niets" ineens naar de status van een VDQR overspringen is eigenlijk een beetje overtrokken. Neem alleen al het volume: het gaat misschien hooguit om een totale productie van 200.000 flessen per jaar voor alle Vlaamse wijngaarden samen. Bovendien is het aantal druivensoorten nogal willekeurig gekozen. Waar is bijvoorbeeld Muskaat of Sylvaner? Er zijn verder ook nieuwe soorten gekomen, zoals Sirius, Phoeniks, Bianca, en Regent - die veel resistenter zijn tegen de bij ons welig tierende ziektes als Meeldauw en Valse Meeldauw. Een wijbouwer als Hugo Bernar in Tienen, die het liever biologisch wil houden, ziet zich zodoende verplicht om wijnen van "resistente soorten" zonder herkomstbenaming te produceren. En tenslotte mist men een professionele opleidings- en begeleidingsstructuur zoals die in Duitsland en Frankrijk wel aanwezig is. Er is nu wel een opleidingsinitatief i.s.m. de Faculteit Landbouwwetenschappen van de K.U. Leuven: allicht een goed begin.

Tenslotte zou men beter een bredere regio nemen als basis voor een "interprofessionele Vlaamse wijnbouwersorganisatie". Want het meest opvallende initiatief inzake wijnbouw komt uit Limburg, en met name kasteel Genoelselderen (Van Rennes), een domein dat ook internationaal, vooral dan met zijn Chardonnay, hoge ogen heeft gegooid.

Met dank : toerisme Hageland, de wijnbouwers.
©

Deca Juli 2014 EINDEDACTIE en vormgeving
©

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese