Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Portugal : de nieuwe hype - de vlezige rode wijnen. We hebben er weer één te pakken ! Prachtig !

Gepost op 13/08/2014 om 17:50 door Carl in de rubriek algemeen.

Moet het altijd Frankrijk zijn, om op tafel te zetten ? Het antwoord voor de wijnliefhebber is 'neen'. Toch is Frankrijk algemeen nog de meest gedegusteerde wijn in ons land. Er is nog een garantie waar te nemen, waar blijven de durvers ?
De cijfers zijn aan het dalen, en zou goed kunnen, dat 2015 Frankrijk niet meer op nummer 1 staat. Zuid-Afrika, Chili, Spanje, is al goed ingeburgerd, maar Portugal is nog onwennig. Het zonnig vakantie-en wijnland is indrukwekkend te ontdekken. Niet alleen is het nog moeilijk, hun lokale druivenrassen te aanvaarden- sommige wijnliefhebbers zijn geen portliefhebbers, (of verbrand fruit) - hun vaste constante van zonne-uren voor de rassen zijn al een garantie goede wijnen te bezitten.
De rassen bezorgen veel fruit in de mond.
Maar ook witte wijnen, zijn niet te onderschatten. Het is nu aan onze wijnblog, met een eenvoudig flesaankoop te bewijzen, wat Portugal in zijn mars bezit. We doen het eerlijk en met de beste informatie. Succes, en laat nooit na onze diensten te raadplegen.


Portugal bezit meer dan 20.000 ha wijnbouw en een productie van 500.000 hl wijn - meer dan Bourgogne - zou er dan echt niets goed te vinden zijn ?


Wijnstreek Dao


Wijnen uit de streek Dao (rivier)kenmerken zich door hun subtiliteit en finesse. De streek is omringd door bergen, waardoor de wijngaarden worden afgeschermd van de Atlantisch oceaan. Zo ontstaat een perfect microklimaat voor de groei van de druiven. De zomers zijn warm en droog, terwijl de herfst juist veel regenval kent. De winter is daarentegen meestal zeer mild.

De fles de we gaan degusteren, is afkomstig uit een klein wijndorp, ten noorden van Portugal : CARREGAL DO SAL

Carregal do Sal is een plaats en gemeente in het Portugese district Viseu. De gemeente heeft een totale oppervlakte van 117 km2 en telde 10.711 inwoners in 2014.

De druivenrassen in de wijnbouw aldaar
zijn meestal
lokale druivenrassen zoals Touriga-National, Tinta-Roriz en Jaen.
Een algemene kenismaking :


Touriga Nacional
* Blauw druivenras
De Touriga Nacional is een blauwe druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in Portugal. Hier geldt de druif als belangrijkste ingrediënt voor de betere kwaliteiten rode port en daarnaast vormt de druif verplicht een aandeel in de rode wijnen uit de regio Dão.

Deze druivensoort komt vermoedelijk uit de regio Dão in het midden van Portugal en wordt voor de eerste maal in 1822 genoemd naar het gelijknamige dorp Touriga in het noorden. DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat dit ras samen met de Marufo de bekende druif Touriga Franca heeft voortgebracht. Tevens is vastgesteld dat de Touriga Nacional genetisch heel dicht bij de Rufete staat, een druif uit de regio Castelo Branco in het zuidoosten van Portugal.

Kenmerken

Een laag rendement door onder andere de kleine druiven. Geschiktheid tot verbouwen in gebieden waar wijnbouw erg moeilijk is, door onder andere steile hellingen, dragen niet bij aan populariteit van deze druif. Kenmerken van deze vroegrijpe druif zijn een dikke schil, aroma's van zwart fruit, zoals de zwarte bessen en bramen. De druif kan een intens diepe kleur in wijn geven evenals een lange levensduur door het hoge gehalte aan tannine.

Gebieden

De druif komt vooral in Portugal voor. De Dourovallei, de Dão en Alentejo zijn gezamenlijk goed voor een aanplant van ruim 7.300 hectare. Daarnaast komt dit ras ook in Californië met 120 hectare, Australië met 46, en Zuid-Afrika met bijna 100 voor.


Tnta-Roriz

Tinta Roriz
Een typisch Spaanse druivensoort voor rode wijn, die vroeg rijp is. De Tinta Roriz heeft een dikke schil en brengt wijnen voort met een diepe kleur, met weinig alcohol en die lang bewaard kan worden zonder kleur te verliezen. De wijn heeft een fruitige smaak en geur, met weinig zuur en sommige wijnen hebben iets van specerijen en rood fruit. synoniem: Tempranillo


Jaén

Jaén wordt in Portugal al sinds XIX eeuw verbouwd in de streek van de Rio Dão, maar vindt zijn oorsprong in Spanje. Dit rode druivenras is sterk, vroegrijpend en heeft een gematigde productie. Het ras heeft zich goed aangepast aan het bijzondere klimaat en bodemgesteldheid van Beira Interior.
Wijnen die gemaakt zijn van Jaén druiven zijn kleurrijk met een hoog percentage aan alcohol, een lage zuurgraad en weinig tannine, complexe aroma's van rode vruchten. Levert wijnen van hoge kwaliteit die goed te bewaren zijn. Wordt vaak gebruikt in blends.

Portugese wijntermen

- Adega: Winery
- Branco: White
- Casta: Druivensoort
- Colheita: Vintage jaar
- Espumante: Mousserende wijn
- Garrafeira: Een reserva rode wijn minstens twee jaar in een vat en een jaar in een fles jaar; een witte wijn ten minste zes maanden in een ton en een half jaar in een fles leeftijd.
- Maduro: Mature (in tegenstelling tot verde). Rijpe wijnen zijn Portugese wijnen geproduceerd in alle regio's, behalve degenen geproduceerd in Vinho Verde regio; Hierdoor wordt de term "maduro" zelden op de flessen.
- Quinta: Wijngaard
- Reserva: Superieure kwaliteit wijn van een enkele vintage
- Seco: Droog
- Tinto: Rood
- Verde: Groen (in tegenstelling tot Maduro). Wijnen geproduceerd in Vinho Verde regio met een onderscheidende methode.
- Vinho: Wijn
Onze proeverij


Fraguaz reserva 2012 Dao D.O.C. (rood)Status : Denominacao de origem controlada

Kelder : Carregal do Sal

Culinair : Vleesgerechten met gember , wildgerechten, barbecue


Bewaren : 5 a 7 jaar

Schenktemperatuur : 16-18 C

Alc : 13,5O %


Druivenrassen : 40 % Tourga-Nacional, 30 % Tinta-Roriz - 30 % Jaén


Kleur : dieprood robijn met briljante schijn, volledige ruby wijnspiegel (donkerrrood-paars) met dikke kleurloze glycerinewand (alcohol), vette tranenband.


Geuren: parfum van een frisse zwarte bos- en woudvruchten verzameling - gekonfijte rode-zwarte kers, pruim, lichte fumé, nat bladgrond, houterig, zonnige porttoets, ceder en fijne draaimolen van zwarte peper.

Smaken : zachte aanzet van gulle mand fruit in de mond met vooral klein zwart fruit uit het bos, cassisbes, vlezige fluweelzachte structuur, zoethout, bittere chocolade, krokante tannine, sprokkelhout, goed verborgen aciditeit- en zuurgehalte, die vooral onze dorst aandikt voor een volgend glas. Weinig alcohol negatieve ingesteldheid - zeer lange caudalie of afdronk. Prachtwijn.

Score : 18,50 ++/ 20

Te koop: bij gespecialiseerde Spanje-Portugal verdelers. Amor-Vino Brussel


DECA aug. 2014 copyrightAfdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese