Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Vijf POUILLY flessen vol verrassingen

Gepost op 19/01/2012 om 19:10 door Carl in de rubriek algemeen.

We kunnen terug op ontdekking gaan. We nemen vijf flessen , dewelke de naam 'POUILLY' als wijngemeente dragen- en toch moeten we allerhande verschillen vastleggen. Dit is een vreemd fenomeen, we leggen uit. We hebben het over wijnflessen uit Puilly -Fuissé , Pouilly Fumé , Pouilly -Loché , Pouilly -sur-Loire , Pouilly Vinzelles.

Andere wijnregio's , andere rassen , andere smaken

Pouilly-Loché : een minder gekende buurgemeente van Pouilly Fuissé - een wijngebied in de Mâcconnais in Bourgogne. Vooral rode wijnen met als ras 'GAMAY' zullen we vinden, voor wit , is dit Chardonnay.
Dit schaars wijngebied 'Loché' is een kandidaat 1 er Cru , heden nog goedkoop, straks zal men daar een prijskaartje aanbrengen , die veel duurder is. Sommige wijngaarden zijn meer dan 50 jaar oud , bezitten hellingen en heuvelruggen met talrijke kleibodems. Vele wijnbouwers rijpen hun wijnen op hout

*Een witte 'Loché' zal een expressieve neus bezorgen met minerale toetsen , kamperfoelie (bloemen) , honing en botersnoepjes, citrusvruchten.
In de mond treffen we geel fruit aan , bijenwas en verse boter, zeg maar vettigheid, lange afdronk.


Pouilly -Fumé : Geografisch is dit een populaire Loire wijn, zeg maar ' boven Loire ' , met als rechtstreeks concurent Sancerre - het zijn rechtstreekse buren - Sauvignon Blanc is hier uitsluitend aangeplant. De A.C. - statuswijn kan werkelijk nog strijden met Nieuw-Zeeland , maar voor hoelang nog ? De wijnbouwers moeten op hun hoede blijven, Nieuw Zeeland maakt wereldklasse wijnen.
De druivenstokken van Pouilly-Vinzelles genieten van de 1000 klm Loire rivier. Proeven is werkelijk een ganse vocabulaire (woordenschat) vol finesse.

*Groene geuren van appel, buxus (planten) , asperges , brandnetel , rokerig , kruidigheden , warme vuursteen. In de mond, wit fruit , groene appel , zesty limoen , pompelmoes , kruisbessap , peper , mineraliteit tot in de finale, een echte fruitbom !


Pouilly-Vinzelles : buur van Pouilly-Loché in Bourgogne. Algemeen betere wijnen , een topper zoals ' Quarts' is een familiale topper. Zeer aromatische wijnen ( bloemen ) , eveneens citroen , grapefruit. Een aperitief of smullen van een riviervis in roomsaus zal dit bijzonder lekker zijn.

Pouilly-sur-Loire : Inderdaad , we zitten terug , in het Loiredal , een klein wijngebied van slechts 35 ha. Het dorpje is een touristische trekpleister. Is een buur van Puilly-Fumé en Sancerre , Quincy , Reuilly dicht bij Orléans.
De gebruikte druivenstokken zijn hier de 'Chasselas'.

Een wijn met als druivenstok Chasselas , is helaas een lichte , neutraal witte wijn, slop en zacht , niet om over groot te schrijven. Oude druivenstokken kunnen wel , een rijke wijn bezorgen, de uitzonderingen zijn moeilijk te vinden. In Crépy in de Savoistreek is deze druif ook te vindenPuilly-Fuissé : Een Bourgondiër van geboorte , met het beste uit Mâcon. Verschillende kwaliteits - en prijsnivaus - stijlverschillen van wijnbouwers. Opmerkelijk zijn hier de kalkbodems met een groeiweelde van Chardonnay . Een witte fles openen zal vlug een bekoring brengen , van een zeer goede fles.

Schelpdieren, gevogelteschotels , en vleeswaren zijn bovenbeste culinaire menu's met deze flessen.

*Goudgele kleurtinten , aroma's van wit fruit en noten , vooral amandelen brengen de toonvastheid - in de mond brengt hij duidelijk frisheid , elegantie . Genieten graag van een houtrijping waarbij aroma's zullen openbloeien van : vanille , toast , hazelnoten en terug amandelen.


Besluit : we moeten vaststellen , op een etiket dat een wijngemeente niet altijd , de juiste wijnregio weergeeft , want bovengaande flessen komen uit de Loire en Bourgogne , toch een hemels verschil.


DECA sept 2011 copyricht


Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese