Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Dornfelder : een pittige dorstlesser !

Gepost op 25/05/2013 om 22:12 door Carl in de rubriek algemeen.

Ieder wijnregio bezit een buitenbeentje, maar dit ras mag je niet onderschatten! Normaal kan je deze wijnstok veelvuldig vinden in Duitsland, maar ook in onze tuin zal hij veel vreugde bezorgen. V.S & Engeland is hij eveneens een beheerde tafelgenoot. Bij onze wijnbouwers is hij er ook bij. Je kan hem als tafelwijn, landwijn of qualitätswein mit prädikat met grote onderscheiding op tafel zetten.

Het ras

We hebben een sterk vermoeden, dat dit ras een familie is van de Pino's , want de kenmerken zijn zijn veelvoudig in de geuren en smaken. Wij hebben hem eens bij de persing van het wijngoed Monteberg in Heuvelland , bij de steeds goedgezinde wijnbouwers Ward & Jean-Pierre Six goed kunnen waarnemen in de kuip. Een indrukwekkende geurpalet, naast bloedrode paarse kleuren die spijtig genoeg geconcentreerd veranderen in lichte wijnen - het kleur blijft. Weelderig in groei , maar nauwlettend in het oog te houden voor ziektes. Productie zeer goed , en een fijnmaker voor rosé - daar zijn ze op Heuvelland zeker van. Een minpunt is wel , dat hij een snelle gisting vraagt , en een vroege behandeling voor botteling. Een lagering op hout , een rustperiode en de fruitigheid is niet te onderschatten en blijvend. Werkelijk een goede gelijkenis met een cru van de Beaujolais en Gamay. Waarom nog wachten - we geven rgarantie voor een goed glas wijn! Ere wie ere toekomt ....

Opgroeien

Duitsland is België niet - en zekerlijk in de omgeving van de Elzas en het noorden van Rheinhessen , waar we o.a de Pfals-regio wijngebied vinden. We hebben dit eens opgezocht , en wonderbaar slagen ze erin voor de oogstjaren 90 - 97 - 01 - 05 - 07 - 08 - 09 - 2010 - 2011 zeer goede afwerkingen te verkrijgen. Zon, matige vochtigheid en de weelderige groei komt vanzelf. Bij een late oogstperiode is er zelf een mogelijkheid voor een andere stijl als ' trocken ' of een suikervorming die de Duitse wijnliefhebbers zekerlijk willen. Een Alcoholgehalte van boven de 13 % is dan normaal - maar het mag niet storen. Bij de familie wijnbouwers op Heuvelland , deden ze al eens de proef met assemblage van Pinot Noir en het was prijs - in het najaar echt eens hollen wat de nieuwigheid met Kerner zal meebrengen .

Proeverij en tasternota

Rupperberger 2010 Dornfelder Pfals

Alc : 13 %

Status : Qualitätswein

Druivenras: 100 % dornfelder


Kleur: donkerrood met paarse reflexen - doorschijnend - volle wijnspiegel -dikke glycerinewand - vettige tranen aan het glas.


Geuren: parfum van een hoge boeket rood rijp fruit , rustique kenmerken (klein rokerig)-blonde tabak , braambes, donkere kers , eau-de-vie , bosaardbei , lichte peper kruidigheden.


Smaken : aanzet van een volmondige rode fruitkorf , sappig fruit , donkere kers , granaatappel , soepelheid , kruidige stekelbraam , alcoholprik (!) , krokante tannines , boshout , fijne verweven zuren - zeer lange afdronk !

Score 18,5/20


Te koop : Delhaize supermarkt - in het najaar verkrijgbaar bij Wijngoed Monterberg Heuvelland Dranouter. Een echte nieuwe samenstelling met Kerner !!!!

Deca Mei 2013

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese