Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Op zoek naar oude druivenrassen : La Vallée du Rhône

Gepost op 17/10/2013 om 10:51 door Carl in de rubriek algemeen.

Le soleil, le vin, des vignobles le plus anciens de France : Rhône-wijnen. Het grote verschil met Bordeaux, Bourgogne zijn de wonderbare druivenrassen en de kruidigheden. De gigantische wijnplas van 73.468 ha en een productie van 2.830.000 hl bezitten ze alles voor een gedroomde tafelplezier en degustaties. Het begint allemaal in Vienne, om te eindigen in de omgeving van Orange. We zijn beperkt deze keer om de druivenrassen te beschrijven - zoek via onze knop in het archief, voor meer details. Hun schuimers (Clairette-de-die) , hun witte - en rode wijnen, de zonovergoten kleuren van hun rosé's met Tavel (oudste appellation) en hun fijne (doux naturels) wijnen van Beaume-de-Venise. 25 jaar wijnkennis en nu in een wijnbad gevallen als hobbyist ...wondermooie wijnregio. Ik bezocht alle dorpen, steden, regio's, kon kennis maken met hun mistral-winden , zag de druivenstokken, proefde hun wijnen en noteerde...

Hun druivenrassen


1.witte druivenrassen

Viognier: Condrieu mag dan wel de beste viognier bezitten, hun wijnen met uitsluitend viognier, je kan de rassen als de beste smaken ter wereld uitroepen. Het ras is niet kieskeurig en vooral kiezelgronden is zijn plaats, maakt dan een goed potentieel alcohol. Aroma's van jonge bloemen (viooltjes), froraal, perzik, abrikoos, stekelplanten zoals meidoorn en de gele acacia - proef dan terug bovengaande zalige vruchten in een delicaat boeket van weidebloemen n honing. Ook Uruguay , Australië, Californië is dit ras te vinden.

Grenache Blanc: Volbloedig met zijn zwarte familielid - lage zuurdrager, veel te vinden in Spanje (Garnacha Blanca) . Zoek hem in Zuid Frankrijk- vooral. Bij de Villages-wijnen van de Rhône mag hij slechts 20 % aanwezig zijn.Rousanne : Behoort eveneens tot een ras die graag op steen, kalk, kiezel en heuvenruggen staat. Een zonneklopper , die floraal geen beter parfum k an bezorgen zoals Iris (bolplanten) en gele kamperfoelie. Een pluspunt is zijn rijping. Slechts 20 %£ toegelaten bij de Villages-wijnen.

Clairette Blanc : Een ras die graag een rustig leven geniet : wind, mistal en grote regenvlagen is niet zijn levenstijl in levensomstandigheden. Geen grote eiser voor grondsoorten. Eveneens een zacht bloemenras te bezorgen in de neus , complexe wijnen, snel oxidatief. Geen grote zuurdrager, graag in huwelijk met blends vooral met een schuimer zoals Clairette-de-Die.

Muscat: Zowel een tafeldruif, als een wijndruif. Een geurig ras die ook graag bij de schuimers behoort. Een ras die ruikt zoals men versgeplukt proeft en ja ...met veel bloementjes. Behoort tot de sensuele wijnen en dit is ook een goed eigenschap ! Of niet ?

Marsanne: Een weelderig ras die productief is, vlezige wijnen , maakt snel suikers zodat men moet oogsten in zijn 'zuur' temperament. Eerder neutraal in geuren, maar zoek toch zoals het kan bij Chardonnay zijn noten. Noordelijke Rhône (Hermitage , ST Joseph , St Péray , ook in Australië te vinden en zelfs in Zwitserland (Valais) . Zachte volle wijnen in Australië.


Bourboulenc: Bij de boeren een gemakkelijk ras, maar eveneens graag in zomertijd te genieten van de zon. Moeilijke leverancier van alcohol , maar ontdek hem eveneens in een bloementuil van geuren. Zoek hem het best in midden-Rhône. Een goede ras net zoals 'Rolle' een gelijkenis bezit . Slechts 20 % toegelaten bij de Villages.

2. Rode wijnen (rode of blauwe rassen)


Syrah: de leeuwenkoning , krachtig , fors, weelderige groei - diepe kleuren, aromatisch , tanninerijk en zijn geuren...: Cassis, zwarte viooltjes, paprika, framboos. Meestal in Blends. Een peper-ras. Zeg nooit bes tegen deze groter blauwe druif! Mag slechts 20 % bedragen bij A.O..C. Vacqueyras. (wijnen)Carignan: Een lange levensduur en sterk ras. Eerder een late rijper. Wisselvallige drager van fruit. Vrest geen slechtze klimaatsomstandigheden. Een sterke kleurdrager, naast structuur en tannine. Niet toegelaten bij een Vacqueyras. Pruimen en peper , zwarte bessen zijn zijn smaken.

Calitor: Een ras die in de rij staat net zoals 5000 andere, lichtgekleurde wijnen , elegant, geen drage producteur, in het oog te houden voor ziektes.


Vaccarése Noir: Behoort als een ras , net zoals zout en peper - voor de beste zaligheden of the final toutch. De structuur is zeer mooi net zoals zijn vriend druivenstok Grenache. Zorgt voor een zacht temperament , kan je een beetje vergelijken met Petit Verdot - meestal in assemblages en indien je hem aantreft , geef hem dan 10/10 voor finesse en structuur. Weinig aangeplant en de reden is nergens te achterhalen waarom.


Cinsault Noir: Bezit goede papieren , vooral voor rosé's (saignée procedé) , is weelderig maar voor kwaliteit moet men snoeien. Geen moeilijke grondzoeker en klimaatsras.

Terret: Sappig en zo volmondig , parfumeert zoals zwarte bessen , gedroogd fruit (pruim) en amandelen. Weinig aangeplant wegens kleine productie.

Muscadin: Niet gekend ? Jawel ! Moet je zekerlijk al eens geproefd hebben ,of niet ? Verblijft graag in Chateuneuf-du-Pâpe en mag er als blend er ook in ! Rode bessen en pruimdrager. Dat ietsje meer is hem gehund. Veel te zien als een wilde struik.

Mourvédre: Rhône-wijnen die bijna nooit zonder dit ras aanwezig zijn. Moeilijk ras voor slechte omstandigheden, en dan zal hij ook slechte oogsten bezorgen. De rijping moet in de gaten worden gehouden. Belangrijk zijn o.a zijn structuur , tannine, en vooral donkere wijnen te bezorgen. Het rio-ras van een Rhône-wijn.Grenache Noir : Een beroemd ras, die ook het leeuwenaandeel van de Rhône-wijnen opeist. Herken hem in uw glas met de vele bramen , aardbeien, morellen en de zwarte pepers en goede fruitigheid. Let op voor zijn oxidatie. Wind regen, droogte en hitte is hij bestendig, maar gevoelig voor coulure (bloemval). Grote alcoholproducteur en zijn ronde smaak, fruitig, en kruidigheid zijn vaste karakters.Deca eigendomsrecht Okt 2013 ©

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese