Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Bizarre wijngadget

Gepost op 25/03/2014 om 16:01 door Carl in de rubriek algemeen.

Miracle Machine lanceert 'instant wijn'

De wereld van nieuwigheden zijn op de dag van vandaag niet te tellen. Maar wat dacht je van deze uitvinding ?


Bizar nieuws in wijnland vandaag. Twee Amerikanen hebben een machine ontwikkeld die van water wijn maakt. Ze gaven het toestel de bescheiden naam 'Miracle Machine' (een niet zo subtiele verwijzing naar de bruiloft van Kana) en proberen nu geld op te halen om het ding op de markt te brengen.Het werkt ongeveer zo: in een soort plastic vaas (de fermentation chamber) die is uitgerust met allerlei sensoren, pompen, ventilators, verwarmingselementen e.d. meng je water, druivenconcentraat, gist en een zakje met 'geheime ingrediënten'.

Vervolgens bepaal je via een smartphone-app welk type wijn je wil maken. De mogelijkheden gaan van 'Toscaans rood' tot 'wit uit Bourgogne'. Daarna laat je de mirakelmachine enkele dagen zijn werk doen en klaar is kees. De uitvinders gaan er prat op dat het resultaat de allerbeste 'gewone' wijnen naar de kroon kan steken. En dat voor slechts 2 dollar per fles.


Het kan aan mij liggen maar … wie zit hierop te wachten? De uitvinders zeggen zelf dat hedendaagse wijn te duur en te arbeidsintensief is, omdat de wijnbouwsector niet voldoende is geëvolueerd. Ik kan me voorstellen dat mening vooruitstrevende wijnmaker zoiets met stomme verbazing aanhoort. Kunnen een keukenapparaat van krap 360 euro en een smartphone-app meerdere millennia wijnmaken zomaar van tafel vegen? Je moet waarschijnlijk een Amerikaan zijn om het te geloven.

En dan nog. In een tijdperk waarin niets ooit snel, goedkoop of efficiënt genoeg is, moet nu ook wijn eraan geloven. Natuurlijk is het strikt genomen een 'luxeproduct', maar dat geldt voor alle ambachtelijk gemaakte levensmiddelen. Moet Jamón Ibérico ook in een proefbuis gekweekt worden omdat de '‘traditionele versie' meerdere maanden hangt te rijpen?

Anderzijds: stel dat de 'Miracle Wine' echt lekker is, zou het dan geen goed product kunnen zijn voor mensen die wel eens een glas lusten, maar die er liefst zo weinig mogelijk voor betalen en geen boodschap hebben aan herkomst, terroir, wijnmakersambacht of smaakdiversiteit? Misschien wel. En waarom ook niet. Maar laat het ons dan geen wijn noemen. Instawine. Winepresso. Roycowijn. Fabriekscuvée. Zakskeswijn. Maar geen wijn.


Op de wijnbeurs van Prowein in Duitsland konden we wel de nieuwe versie van de laatste nieuwe uitvinding bekijken voor een toffe machien ! Dit is nog steeds met echte wijn en voor de professioneel. Veel beter ......


Wijnton.be Maart 2014

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese