Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

New York : wine lover's paradise

Gepost op 31/10/2012 om 18:40 door Carl in de rubriek algemeen.

We hadden het al eens eerder over New York , via een correspondent die jaarlijks deze regio bezoekt, ons bijzonder veel materiaal bezorgt. Nu hadden we de gouden kansen op Megavino, en een werkelijke stand , de rassen te proeven en te ontdekken.

Even korte geheugen opfrissing leert ons dat de reglementen van de V.S. zijn vastgelegd met de term AVA- of American Verticulral Areas. De rest is bijna volgens frans model. New York state ligt aan de baai van de Atlantic Ocean en is een buur van Canada. Het is ook een grote wijnregio met o.a Long Island Region - Hudson River region - Finger Lakes Region - Lake Erie Region. Grote steden liggen in deze 'State's zoals Buffalo - Rocherster - Syracuse - Albany. Wanneer we de geschiedenis van de aanplanting opzoeken, komen we op een 400 jaar terug. Het zijn vooral Duitsers, Engelsen en immigranten van Frankrijk die zich daar vestigden. Heden zijn er 320 winneries , die zeer mooie world - class wines produceren .


De breedte graad van New Yorck vooral Finger - Lakes en Lake Erie hebben zoals Noord Spanje 43 ° . Hudson River 42 ° en Long Island 41 ° of hetzelfde als midden Spanje - uitstekende weersomstandigheden. Amerikanen zijn de grootste wijnliefhebbers van Riesling, Cabernet Franc (rood) , Chardonnay , maar ook grote onbekende rassen die we nu eens nader gaan bekijken.

NEW YORK GREAT GRAPES

Amerikanen houden van hun witte (wijn) aperitief , zodat rode wijnen meestal bij hun restauratie behoren. De grootste populaire druif blijft Chardonnay, en dit kunnen ze wel met een hete aardappel in de mond , vreemd uitspreken op zijn Engels. Het zijn meestal lichte crispy wijnen met een aciditeit zoals de Franse Chablis bezitten. Typische aroma's van groene appels , meloen, tropisch fruit en boter.

*Cayuga white
Mag dan voor ons niet bekend zijn, deze witte wijnen moet ik echt erkennen als een goede gelijkenis van Riesling. Geuren van apppels, perzik, peren die voorkomen als een excellent 'sipping' wine. Engelse woordenschap die ik graag overneem voor het begeleiden van kazen, kip en visgerechten.

*Diamond

Kleine gele druif die bijzonder grote bladeren ontwikkeld, met éénvoudige geuren van specerijen , een echte refrishing aperitief, maar niet groot in een mondvol fruit.

*Pinot Gris

Amerikanen noemen hem graag Pinot Grigio, dit licht het Amerikaans beter in de mond. Ook de Italianen noemen hem zo. Een trio Chardonay - Riesling en Pinot Noir met netelsappen en kruidigheden. De bessen hebben dan wel een donkere aalbeskleur - prevalent is hij veel te vinden bij grote recepties in 'Tastings Rooms4 . We komen erin omdat deze wijnen vooral lichte food zeer goed begeleiden , en tevens een aperitief die zich goed laat tasten .

Traminette

Zoete tasters in V.S. zullen dit wel herkennen, familie van de Gewurztraminer. Heeft een breed palet voor Thai-Mexcican food.
Vignoles

Nog zo'n onbeklende die ik voor het eerst proefde, met de stijl zoals Riesling. Het ras maakt veel fruit, dicht geconcentreerde bessen en grote bladeren. Mondvol fruit is een tegenslag, vooral de grote balans aciditeit - citrus , grapefruit. Vooral Chinese-Mexicaanse food is dit ras populair. In New Yorck gaat dit ras meestal met de ' MAJOR ' prijs winnen.

Valvin Muscat

Amerikaans ras met een hoog aromatisch karakter. Vooral dilicate frorale nota's die de Muscat varieteiten benaderen. Een dessertwijn, maar dit zal je wel begrepen hebben.


Tafelwijnen

New York produceert eveneens veel tafelwijnen , waarvan hun aroma's unique zijn. De rassen zoals Himrod - Marquis - Ontario en Rosabelle (voor rose).

Meestal kopen de Amerikanen rechtstreeks bij hun wijnboeren en dit maakt al voor de winneries jaarlijks goed voor 4,98 miljoen bezoekers. Economich heeft dit een impact van 3,76 biloen dollar.

We gaan binnenkort deel twee opmaken : rode wijnen . Verder veel surfgenot - én onze AGENDA- boordevol proeverijen uniek voor onze wijnblog .


***We hopen op geen te grote schade, en veel slachtoffers, tijdens de storm. Wij vonden bij een collega, een facebook-foto ....
Deca OKT 2012 copyricht

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese