De oenologie van de wijnbouwer Gepost op 03/10/2011 om 10:52 door Carl in de rubriek algemeen. Jean-Antoine Chaptal is de uitvinder van het chaptaliseren d.w.z. een hoeveelheid suikers toevoegen om het alcoholgehalte te verhogen. Dit is niet overal toegestaan , een te grote dosis kan de wijn bederven.
* Het wijnsap bevat natuurlijke gisten , maar ook gekweekte giststammen kunnen worden toegevoegd , hierdoor kunnen karakters ontstaan om bepaalde aroma's te bekomen. Zo ontdekten we eens geuren van cuberdon ( de paarse suikerstroopneusjes) bij Pinot Noir of Banaan bij Gamay . Begrijp ons natuurlijk goed , nooit worden andere vruchten bij de druiven toegevoegd.
* Het rijpen in roestvrij staal, na voltooiing om daarna in eiken vaten overgeheuveld te worden, ontwikkelen hier ook nieuwe smaken. (vanille bvb)
* In Portugal is het toegestaan om alcohol toe te voegen , daarentegen wil men in Zuid Afrika water bij de wijn doen , om het alcoholgehalte te verlagen. Voor beiden zeggen we foei!
*Bij het bottelen moet al het apparatuur , flessen steriel van microben zijn- zoniet zal de wijn bederven. Meestal gebruikt men S02 of zwaveldioxide - dit heeft een dubbele werking om te verkomen dat een volgende gisting ontstaat , en eveneens ontsmetting. De vermelding op een fles is verplichtend.
*Droesem of pulp in een fles is helemaal geen slechte wijn! Integendeel.
*Betonnen bakken of kuipen worden nog veel gebruikt om te gisten - zeer grote Chateaus keren terug naar deze oude methode. Het gistingproces is er volgens kenners beter. Het reinigen enontsmetten is dan een karwei voor volgende doeleinden.
* Voor het maken van wijnen zijn kleurpigmenten belangrijk. Deze zitten tussen de schil en het vruchtvlees van de druiven. Men moet daar zeer verzichtig mee omgaan. Er bestaan druiven met dikke en dunne schillen ( Pinot Noir). Voo het maken van rosé , is dit een kunstwerk.
* Om een fles van 750 ml te vullen heeft men 1,2 kg druiven nodig.
*Ook al eens wijnkristallen ontdekt ? Dit is een natuurproduct of wijnsteenzuur, onschadelijk en vormt zich gemakkelijk met suikers. Wijnbouwers klaren, filteren hun wijnen om fonkelende smetteloos wijn af te leveren.
DECA copyricht Sept 2011
|