De oenologie van de wijnbouwer Gepost op 03/10/2011 om 10:52 door Carl in de rubriek algemeen. Jean-Antoine Chaptal is de uitvinder van het chaptaliseren d.w.z. een hoeveelheid suikers toevoegen om het alcoholgehalte te verhogen. Dit is niet overal toegestaan , een te grote dosis kan de wijn bederven. *Droesem of pulp in een fles is helemaal geen slechte wijn! Integendeel. *Betonnen bakken of kuipen worden nog veel gebruikt om te gisten - zeer grote Chateaus keren terug naar deze oude methode. Het gistingproces is er volgens kenners beter. Het reinigen enontsmetten is dan een karwei voor volgende doeleinden. * Voor het maken van wijnen zijn kleurpigmenten belangrijk. Deze zitten tussen de schil en het vruchtvlees van de druiven. Men moet daar zeer verzichtig mee omgaan. Er bestaan druiven met dikke en dunne schillen ( Pinot Noir). Voo het maken van rosé , is dit een kunstwerk. * Om een fles van 750 ml te vullen heeft men 1,2 kg druiven nodig. *Ook al eens wijnkristallen ontdekt ? Dit is een natuurproduct of wijnsteenzuur, onschadelijk en vormt zich gemakkelijk met suikers. Wijnbouwers klaren, filteren hun wijnen om fonkelende smetteloos wijn af te leveren. DECA copyricht Sept 2011 Copyright 2009 Wijnton.Be |