Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Een duvel in uw (wijn)glas !

Gepost op 30/05/2012 om 18:58 door Carl in de rubriek algemeen.

Bierliefhebbers, kennen wellicht de kwelduivel van bieren in hun bolglas ' DUVEL ' ! Het bestaat ook bij de wijnen. We moeten hiervoor niet ver gaan, om de zeer robuste wijnen te vinden : Frankrijk met Côte-du-Rhône kunnen dit leveren , maar ook Zuid Frankrijk met A.O.P Madiran. Inktzwarte wijnen als 'krachtpansers' zowel in geuren (zwart fruit en eveneens natte herfstbos met kreupelhout) of smaken, een lange afdronk zal je erbij krijgen.

De verantwoordelijke mengelingen zijn de stokken van de 'TANNAT' druivelaar. De aanvulling met Cabernet Sauvignon , Cabernat Franc en Fer (ijzer letterlijk vertaald) Servadou zeggen al genoeg. Deze wijnen hebben het grote voordeel van een goede bewaarkracht van een goede twintig jaar.

Het waren de Benedictijners en monniken in de vorige eeuw op weg naar Compostella die deze wijnen hebben ontdekt en zelfs meegewerkt. Zware bodems met kalkhoudende klei , kiezel is deze regio rijk. De zon is er veelvuldig in het N.W van de Pau (rivier) met drie départementen : Gers , Les Hautes Pyrénées en de Pyrénées Atlantique.

Wat mag je verwachten van deze wijnen ?

Het bouquet is zeker van zwart fruit , mokka (koffie) , cacao , kruiden, zwarte drop , en ook kaneel. Voor de vrouwelijke wijnliefhebbers geven we mede : stoer , vol, stevig , sensueel en grote kloekte !

De wijnen hebben een karaf nodig

Jonge wijnen van Madiran , laat men best een flesrijping ondergaan, zodat de fruitigheid , een kans krijgt, voor zo'n tanninerijke wijnen. Indien je dit toch wil jong degusteren, is een karaf noodzakelijk. De wijnen bloeien dan open met zuurstof. Oudere wijnen doe je het ook best met een karaf , eerst overgieten -laten rusten , en daarna inschenken.


Culinair

Gestoofde gans of eend , gegrilde eendenborst , zijn uitstekende begeleiders. Voor kazen zijn bijzonder geschikt : BREBIS ,uit de Hautes Vallées.


Te koop

Bij alle handelaars, ze zijn zelfs niet duur , voor minder dan 5 euro . Ook supermarkten bieden dit aan. Colruyt bvb met Réserve des Tuguets Madiran.
Goedkoop ,kan ook zeer goed zijn. Carrefour Express heeft er ook, van zeer goede kwaliteit.

DECA Mei 2012

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese