Wijnen aankopen : wijnbouwer - coöperatieve - of eigen botteling supermarkt Gepost op 13/12/2012 om 23:18 door Carl in de rubriek algemeen. Een van de belangrijkste onderdelen voor het aankopen van een fles wijn, is het ontdekken van de fles etiket - of herkomst van de fles ( terroir - status : tafelwijn -landwijn - A.O.C. of cru ) én de producent of wijnmaker. Komt de wijn van een zelfstandige wijnbouwer met zijn perseel grond , ervaringen of van een ' samenwerkingsverband ' of een coöperatieve die zich streng aan de regels houden voor het maken van wijnen. Ook supermarkten kopen grote hoeveelheden wijn in vrak ( bulk ) om met tankwagens te vervoeren naar het moederbedrijf om zelf te bottelen. Het fenomeen van coöperatieven is in wijn wereld algemeen voor alle landen. Wijnbouwers die zich verenigen en gebruik maken van alle materiaal - aandelen kopen van hun bedrijf , of de winsten van het bedrijf laten uitkeren door het verkoop van hun bessenoogst of most.
Heden moet een beginnende jonge wijnboer steenrijk zijn, om grond , materiaal planten en benodigheden aan te kopen . Een lidmaatschap van een groep is geen schande meer. Daarentegen bestaan er eveneens Negociant-éleveur = een handelaar die de wijnen opvoedt of laat rijpen ( de most) of druivenmassa - dit koopt of mits betalingen afwerkt . Grote kastelen hebben hun eigen wijnmeester die de wijnen afwerken en duidelijk werken voor hun baas. Mogelijkheden zijn er genoeg , om te starten als wijnbouwer.
Geduld wordt beloond
Onafhankelijke boeren halen de coöperatieven in voor kwaliteit (structuur - evenwicht - complexiteit - concentratie ) - anderen sluiten hun deuren. Talrijke boeren stappen uit een coöperatie en leiden een eigen leven - anderen genieten van het gemak geen investeringen te moeten doen. Steenrijke grote coöperatieven bestaan er ook met meer dan 200-500 leden. In kleine wijnregio's zijn er soms geen zelfstandige boeren , uitsluitend groepswerk . Honderden coöperatieven leveren beroemde wijnen af ( soms ook party-boxen ) of wijnen in vrac , waar je zelf met uw bidon kunt afkomen - met de fruitmix van hun aandeelhouders of leden.
Les Vignerons
Specialiteiten zijn soms algemeen te vinden in hun verkoopszaal - anderen houden zich uitsluitend bezig met een kwaliteit . Om alle kosten te drukken konden we zelfs uitsluitend dames in de verkoopszaal van de wijnbouwers ontdekken , met hun dagelijkse dagtaag : verkopen . De naam van de coöperatieven kan men meestal niet uitmaken , hoe het bedrijf werkt . Een familienaam ( stichter) of een algemeen aanvaardbare bedrijfsnaam is normaal . Eenmaal een kwaliteit ontdekt , bezitten ze een groot cliënteel. En de consument ? Aankopen bij een coöperatieve is meestal goedkoper, specialiteiten zijn er dan wel duurder , prettig is het altijd te winkelen in een prachtig ingerichte verkoopszaal . Vele coöperatieven zijn er ook te bezoeken, en alles te proeven, dit raden we ook eens aan.
Eigen botteling
Supermarkten verkopen met groot succes duizenden liters wijnen klaargemaakt , dewelke ze vervoeren naar hun moederbedrijf , of zelfs te botttelen. Uw vraag zal dan zekerlijk zijn : kwaliteit of lekker ? We geven een grondig antwoord kwaliteit , prijs normaal zeer goed. Delhaize - Colruytgroep hebben daar reeds honderden jaren ervaring mede . Op het etiket staat steeds de eigen botteling .
OSCAR COOPERATIEVEN ( onze selectie )
* Schuimers : Limoux ( Blanquette de Limoux) Sieur d' Arques ( methode ancestrale)
* Champagne : Beaumont de Crayéres specialiteit : Pinot Meunier en Chardonnay ( hoge kwaliteiten)
* Pfaffenheim (Elzas ) maken een mooie specialiteit rustieke wijnen .
* Vacqueyras : Z Rhône maken robuuste wijnen met Grenache om Chateauneufs de kop op te steken qua prijs en kwaliteit .
*Wolfberger = coöperatieve van Equisheim ( grote kwaliteiten )
* Vinsobre ( Z Rhône ) Cave la Vinsobraise maken kruidige topwijnen met grote medailles.
* Chablis : coöperratieve Chabliesiene ( hoge maatstaven van Chablis )kwaliteiten : . Cuvée Grenouille = een sterke selectie om te pronken !
* Zoete wijnen : coöperatieve van Beaumes - de - Venise ( Z Rhône) met toonaangevende muscat dessertwijnen honing en muskusachtige aroma's ( 2-3 jaar niet aanraken onze hint ) - daarna bezit je vloeibaar goud.
* Jurançon : droge witte wijnen
* Coöperatieve Quincié : Beaujolais - Maconnais meer dan 200 wijnbouwers of leden ( eigendom van Boisset)
* Coöperatieve Cairanne : Rhône zéér hoge kwaliteiten
* Chanson père et fils : 45 ha te Beaune
(Bourgondië )
DECA copyricht eigendom April 2011 |