Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Champagne Lallier Brut Cuvée RO12
Bij de start van het nieuw oogstjaar 2016, mag het wel eens goed zijn. We starten met een CHAMPAGNE uit het wijndorp AY. Royal et Grand Cru, de grootste claficicatie die de champagne regio bezit. 16 Villages verdienen dit 'grand terroir', die in 1936 is vastgelegd. AY is eveneens een Grand Cru gemeente, die eeuwenoud van een Romeins tijdperk en na 1700 jaar wijnbouw bezat . In de heerschappij van Henri IV, was dit al in de XVI eeuw duidelijk, van uitzonderlijke wijngronden. Is dit heden nog hetzelfde ? We proeven en degusteren een uitzonderlije Champagne.


Champagne Lallier CUVÉE R012

De 'R' serie van Lallier verwijst naar de reflectie van een bepaald oogstjaar. Waar de meeste Champagnes uit een assemblage van reservewijnen bestaan, kiest men bij Lallier voor een duidelijke omwenteling. Deze R012 bestaat liefst voor 81% uit het oogstjaar 2012 aangevuld met reservewijnen uit 2002, 2004 en 2008. De dominante druif is de Pinot Noir met 62% aangevuld met 38% Chardonnay die voor het merendeel uit Grand Cru gemeenten komen. Deze Brut versie wordt met slechts 8g/l gedoseerd.

Deze zeer evenwichtige Champagne heeft primaire aroma's van citrus en witte bloemen gevolgd door noties van acaciahoning en gele pruim. De mondaanzet is complex romig dankzij de weelderige en fijne mousse en het wederkerend palet van fruit dat men in de neus waarneemt.

Score : 18,75/20 UITMUNTEND
Een Champagne, die zekerlijk in de gourmande wereld mag aanvaard worden. Zowel aperitief, om bij een volledig menu, is dit een hoogvlieger. Deze Champagne, is naast LENOBLE, die ik onlangs degusteerde op dezelfde basis, doch crémieux, genereux, complex haalt hier de bovenhand. Persoonlijk zie ik het liever vegetaal, maar daar zijn andere meningen over.


Over het domein : Champagne Lallier

Francis Tribaut is er de maitre de cave, samen met een generatie familieleden Lallier, 'vignerons' in de Marne. Francis, haalde in 1987 zijn diploma oenologie in Dijon (Bourgogne), die resulteerde in de wereld van mousserende gouden parels. In 1991, was hij het die de leiding nam, als chef de Cave. Heden is hij samen met René-James Lallier 'propriétaire' geworden. 15 ha wijngrond, die de duurste ter wereld mag beschouwd worden als Grand Cru classé. 40.000 flessen ieder oogstjaar met het trio druivenrassen : Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier.

FLESSEN

-Brut Nature (zonder suikertoevoeging)
-Brut
-Extra dossage (demi- sec)
-Blanc de blancs (100 % Chardonnay)
-Grand Cru Rosé
-Millisieme 2008 - Ouvrage sur lies (5jaar)


Te koop Albo wijnen
DECA JAN 2016

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese