Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Heerlijke zomerse Moezels !

Gepost op 16/08/2012 om 23:20 door Carl in de rubriek algemeen.

We gaan eveneens op vakantie-periode, maar we zullen jullie bloggers goed verwennen. Onze valiezen staan klaar, hotel geboekt, een cruiseschip vaart dagelijks heen en terug vlak voor de deur van ons hotel, op de Moezel- deze tijd gebruiken we om te proeven, de nota's uit te schrijven. We zitten in het hartje van de wijnbouw van Luxemburg. De zon is besteld, ...de excluviteit . Laat ons eerst informatief enige wetenschap bezorgen, én we gaan op thuisbasis er ook nog één proeven voor de start ! Let go .....wijnliefhebbers.

Op verkenning
De Luxemburgse wijngaarden zijn gelegen op de oevers van de Moezel. Algemeen zijn de wijnen vergelijkbaar , met de Duitse wijnen, met dit verschil lichter van kleur en droger van smaak. Klimatologisch hebben ze het moeilijk met een wispelturig klimaat zoals in België. De productie is groter dan België, en zeer geeerd in ons land, bijna 25 % komt ons land binnen. Luxemburgers zelf verbruiken veel van hun persoonlijke wijnen, en hun culinaire restaurants, zijn er van de beste ter wereld geworden. Klinkend namen , stages van onze leerlingen gebeuren ook veel in Luxemburg.

Bernard Massard mag dan ook als schuimer zeer gekend zijn, andere coöperatieven volgen zoals VINSMOSELLE , coöperatieve de Wormeldange en beheersen de export. Bij de kleine wijnbouwers, kan men nog schitterende 'stars' vinden, met een keuze van aangeplante witte wijnstokken : Riesling, Rivaner, Pinot Blanc, Pinot Gris, Ebling , Auxerrois en de kruidige gewürztraminer voor de zoete mondjes. Veel wijnbouwers in ons land hebben daar hun druivenstokken gekocht bij gespecialiseerde kwekers in Luxemburg. Voor een goed begrip : Müller-Thurgau-druif hebben ze zelf een Luxemburgse naam : Rivaner. Ontdek deze bekende stok met zijn zacht, fruitige, lichtzoete muskaataroma, tevens een goede groeier. Voor rode rassen , is de Pinot Noir er tegenwoordig, verlang daar geen grote wijnstijl.


Wetgeving
Luxemburg bezit een correkte wetgeving , het is dan ook geraadzaam het halsetiket met vermelding : M.N gade te slaan voor een goede kwaliteit. (Marque Nationale). Een tafelwijn en kwaliteiten kan men onderscheiden met volgende termen : Marque Nationale Vin Classé - Premier Cru - Grand Premier Cru. Ook hun schuimers verdienen aandacht.

Geografisch zullen we , een idee bezorgen waar de beste dorpen liggen, in een volgende thema, we hebben er al dorst van gekregen, laten we er één proeven !
Tasternota

Galeso Private Cuvée Blanc de Blancs ( Brut) Luxemburg Methode traditionelle

Botteling : Cave Gales S.V. REMICH 5501 luxemburg


Wat zegt de fles zelf ?

Galesco composée de vins soigneusement selectionnés et elaborée en bouteille selon la méthode traditionelle. La cuvée Gales Brut Private cuvée perpétue tradition et savoir d' une famille. Liée au vignoble Luxembourgeois depuis 4 géneration.

Druivenrassen : niet vermeld , wij zijn daar niet tevreden mede, onze talenten wijzen de richting van Elbling.

Voorkomen: statige Champagne schuimer fles met een omstuimige druk, krachtige witte moussevorming, piepkleine stevige parade van belletjesstroom. Brede ringvormige halsketting van ronde smurf belletjes in het glas.


Kleur : lichtgeel met groene reflexen, mooie schittering, goede wijnspiegel.

Geuren: parfums van lindebloemen, citrusgeuren vooral citroen, pompelmousse, groene stekelbes, frorale en vegetale aroma's.

Smaken: aanzet van een zachte finesse fruitigheid van geel fruit, lichte frisheid en droog. Een vrijwel dominerende nervositeit van hoge druk gassen en aciditeiten , vooral in citrus en een knijp pompelmousse, stekelbes en een waarnemende groene tannine die de afdronk vrij kort aanneembaar maakt. Mis hier de appelzuren, wijnsteenzuren en mineraliteiten. Vinificatie goed , niet bombastisch maar zonder men het weet , kunnen verschillende flessen goed gedegusteerd worden.

Culinair : aperitief en visgerechten.


Score 13,5/20

Tot binnenkort .....met onze rechtstreekse verhalen....vanuit LUXEMBURG !
Augustus 2012 DECA copyricht

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese