Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Portugal is nu de nieuwe hype bij de wijnliefhebbers ! **********

Gepost op 28/10/2015 om 12:21 door Carl in de rubriek algemeen.

Vijf redenen om Portugal als wijnland goed in de gaten te houden.
Portugal is bekend van de port, maar het is ook in opkomst als wijnland. Dit zijn vijf redenen waarom Portugal een interessant wijngebied is.

Maar tegenwoordig zijn het ook de tafelwijnen die de aandacht trekken. Wijnen die de concurrentie aan kunnen gaan met de grote wijnen uit de Franse Bourgogne. Daarom zijn nu ook internationale investeerders geïnteresseerd. Terecht, want dit zijn de vijf redenen waarom Portugese wijnen de moeite waard zijn:

1. Traditie en moderniteit

Portugal heeft een geweldige rijkdom als het gaat om wijngebieden. Natuurlijk in de eerste plaats vanwege de port, de versterkte wijn met een alcoholpercentage van 18 tot 20 procent. Maar ook de interesse in de niet versterkte wijnen, vooral witte en de rode wijnen, zijn flink toegenomen.

Neem de Vinho Verde regio in het noorden van Portugal waar lichte witte wijnen worden gemaakt. Het Amerikaanse wijntijdschrift Wine Spectator wijdde zijn juli-nummer dit jaar aan de opmars van de Portugese wijnen. 'Het is de tegenstrijdigheid tussen traditie en moderniteit, te midden van een ongelofelijke hoeveelheid aan autochtone druivenrassen, terroirs en wijnmaakculturen, die Portugal op het moment tot een van de meest dynamische wijnproducerende landen ter wereld maakt,' zo verklaarde het wijnblad.


Enerzijds herbergt het land wijnstrekendie behoren tot de oudste ter wereld, anderzijds wordt er ijverig geïnnoveerd op een manier die meer past bij de Nieuwe Wereld wijnen. En hoewel port nog altijd een leeuwendeel inneemt in het Portugese wijnaanbod zijn het onder meer de oude quintas, de landgoederen die al sinds jaar en dag port maken, in bijvoorbeeld de schitterende Douro-vallei die nu de weg lijken te banen voor een sterke opkomst van tafelwijnen uit dit gebied.

2. De slapende reus ontwaakt

In 2008 vierde de Dão regio haar 100-jarig bestaan. Het gebied dat in 1908 al door de Portugese overheid als wijngebied werd erkend, behoort tot een van de oudste wijnstreken van de wereld. Maar doordat veel druiven worden verkocht aan grote coöperaties, bleef het potentieel lang onzichtbaar.

En dat terwijl Dão beschikt over een uitstekend klimaat voor wijnbouw, een prefecte ligging de juiste bodem en ook nog eens oude wijngaarden. De bodem van de Dão bestaat uit graniet en resulteert in wijnen met een uitgesproken en complex karakter. Voor de witte wijn is de belangrijkste druif encruzado, met recht de mooiste druif voor witte wijnen in Portugal. Het heeft de capaciteit om de complexiteit van de Dão-streek in het glas te laten zien. Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van verdelho, cercial, bical en uva cáo. Klassieke rode Dão is doorgaans een blend waarin er gebruik wordt gemaakt van touriga nacional, tinta roriz (tempranillo), jaen (mencia) en alfrocheiro druiven.

3. Slimmer internationaal positioneren

Portugal neemt als wijnproducerend land de vijfde plaats in binnen Europa. Wijngaarden komen door het hele land voor en beslaan zo'n 258.000 hectare. De wijnsector is goed voor 50 procent van de totale omzet van de landbouw, met ongeveer 13.000 bedrijven. Op de internationale markt waren de Portugese wijnen volgens een rapport van Grant Thornton uit 2011 goed voor een omzet van 650 miljoen euro. Port speelde daar wel een zeer belangrijke rol in, en was daarbij verantwoordelijk voor 301 miljoen euro.

Euromonitor International merkt dit jaar op in zijn rapport over de Portugese wijnindustrie dat de leidende wijnproducenten uit Portugal hun focus steeds meer verleggen van interne verkoop naar export. Daarom timmeren ze heel slim aan de weg om het imago van de Portugese wijn op te vijzelen: ze proberen prijzen binnen te halen tijdens de toonaangevende internationale wijncompetities. Euromonitor voorziet een stijging in verkoop enerzijds door belangrijke investeringen in productie kwaliteit en anderzijds door de alsmaar stijgende internationale reputatie van Portugese wijnen.

4. De kracht (of zwakte) van de complexe blend

Portugal lijkt een land van contrasten als het gaat om zijn tafelwijnen. Zo is er het contrast tussen nieuwe beplantingen en oude wijngaarden, of de keuze tussen het toepassen van slechts enkele autochtone druivenrassen of juist een complexe mix. Want welke blend zorgt voor de beste wijn? En welke aanpak zou de klant het meeste aanspreken?

Een rode wijn uit de Douro zoals Quinta do Crasto Vinha Maria Teresa zou maar liefst veertig verschillende druivensoorten tellen in de blend. In tegenstelling tot wijngaarden uit de Nieuwe Wereld of de wijngaarden in Frankrijk waar de wijn onder strenge controle wordt gemaakt, worden de diverse druivensoorten op de hele oude wijngaarden van Portugal soms nu pas geïndentificeerd.

Volgens de wijnbouwtradities in bijvoorbeeld de Douro-regio werd, wanneer een wijnstok het begaf, deze vervangen door een ander zij het nogal op een ad hoc basis, waarbij niet altijd werd genoteerd wat er nu eigenlijk precies de grond in ging.
Tegelijkertijd is de (complexe) blend uit de specifieke wijngaarden uiteraard ook juist belangrijk. Het toont de identiteit van de wijngaard. 'Maar om de issues rond de blend te begrijpen,' zo zegt wijnmaker Sandra Tavares da Silva, 'moeten mensen eigenlijk ook elke Portugese druivensoort afzonderlijk begrijpen.' En dit zouden er meer dan 300 zijn.

5. Portugese wijn aanrader voor investeerders

Een paar jaar geleden voerde Raphael Markellos, hoogleraar Finance en Director of Research & Enterprise aan het Britse Norwich business school het onderzoek Wine Price Risk Management: International Diversification and Derivative Instruments uit waarbij een wiskundige analyse werd losgelaten op de schommelingen binnen de internationale wijnmarkten.

Hoewel investeerders in topwijnen zich meestal het meest veilig voelen in de Franse wijnmarkt, raadt Markellos met name investeringen aan in Italiaanse, Australische en Portugese wijnen. Hij merkt op dat dalingen in waarde vaak geografisch geclusterd zijn, oftewel wanneer één Franse wijn waarde verliest, dan volgen andere ook.

De oorzaak kan liggen in slechte weersomstandigheden, maar ook beschikbaarheid en het bredere economsiche klimaat. Maar Portugese wijnen zijn volgens Markellos minder onderhevig aan dergelijke schommelingen dan bijvoorbeeld Franse wijnen. Daarom zijn ze een verstandige optie voor investeerders om hun risico beter te spreiden.

Portugal als wijnland


Vinho Verde

De Vinho Verde is een wijnstreek in het noorden van Portugal, rond de steden Braga en Viana do Castelo en eindigend in Porto. Het zuiden van de streek is langs de Rio Douro; het noorden aan de rivier Minho. De Atlantische Oceaan zorgt er voor een gematigd klimaat met overvloedige regenval. De bodem bestaat uit graniet met, aan de oppervlakte, zand en humus.

De Vinho Verde is het grootste DOC-gebied van Portugal en door de export, de meest gekende wijn, na Porto. Uit de Vinho Verde komt evenveel rode wijn als witte (Alvarinho, Loureiro , Trajadura , Avesso en Pederna).

De naam Vinho Verde verwijst níét naar de groene schijn, die de witte wijn heeft, maar naar het feit dat de groene oogst vroeg in de zomer plaatsvindt en dat de wijnen jong op de markt worden gebracht. De wijnen zijn licht mousserend, bij de goedkope soorten wordt koolzuur toegevoegd. De betere krijgen het koolzuur als gevolg van de malolactische gisting waar het wrange appelzuur wordt omgezet in melkzuur. De wijnen hebben een hoog zuurgehalte en zijn zeer fris in de mond.

De witte wijnen zijn meestal assemblages, die verschillen van regio tot regio, doch zijn steeds verfrissend, vinnig en laag in alcohol (wettelijk minimum is 8%). Naast de Alvarinho worden de beste Vinho Verdes gemaakt als cépage met name Loureiro en Trajadura. Uitzondering zijn de wijnen van de Alvarinho, die minstens 11,5% alc.vol moeten hebben. De rode wijnen zijn dikwijls wrang, doch steeds droog en mousserend. Ze worden zelden uitgevoerd. Beste Alvarinho's zijn van Deu la Deu, Palacio de Brejueira en Adega de Monçao.

Douro

Deze streek in het noordoosten van Portugal is bekend door de productie van portwijnen. De helft van de oogst gaat daar naartoe. De andere helft wordt gebruikt voor de rode Dourowijn. Rio Douro betekent 'rivier van goud'. De streek wordt onderverdeeld in drie zones:

Baixo Corgo, 13.500 ha groot, van Barquieros tot Barrô
Cima Corgo, 17.000 ha groot
Douro Supérior, 8000 ha groot, tot aan de Spaanse grens

Er zijn ongeveer 100 druivensoorten in gebruik. De meest gebruikte zijn Bastardo, Mourisco Tinto, Tinta Roriz en Tinta Francisca voor rood; Malvasia, Rabigato, Viosinho en Donzelinho voor wit.

Men onderscheidt er twee types wijngaarden. Ten eerste deze waar de menselijke arbeid terug te vinden is: de terrassen op de steile berghellingen. Deze noemt men Antrossolos Aritico. De bodem bevat 1 à 1,3m verhakkelde rotsbrokken aan de bovenzijde. Daaronder schiste. Een tweede soort zijn de wijngaarden, waar enkel wat genivelleerd werd.

Het klimaat wordt beheerst door de bergen Marão en Montemuro, die de gaarden beschermen tegen zware regenval en winden. De winters zijn er mild, de zomers zeer heet. Regenval tot 200mm in Baixa Corgo.

De wijnen moeten min 11% alc.vol hebben. Witte wijnen moeten 9 maanden vatlagering hebben; rode 18 maanden.

De wijnhuizen heten er quinta. Sommigen produceren nu tevens eigen portwijn, welke in overeenstemming is met de wetgeving in Villa Nova de Gaia. De streek maakte tafelwijnen tot het DOC werd in 1982. Het porthuis Ferreira bracht de eerste Douro-wijn van hoge kwaliteit op de markt. Dit voorbeeld werd gevolgd door menig ander porthuis.

Dão

Dão is een wijnregio in het binnenland van Portugal, onder de Dourovallei, aan de Rio Dão. De bodem bevat veel graniet, waarin rode wijnstokken goed gedijen. Voor de aanplant van de stokken gebruikt men dynamiet om gaten in het graniet te blazen. De meeste wijnen uit dit gebied zijn van lage kwaliteit op een paar uitzonderingen na zoals de Quinta dos Roques. Als gevolg van de slechte kwaliteit, tot voor een aantal jaren terug, verkeren veel producenten in financiële problemen en zitten met enorme voorraden. De laatste vijf jaar is men wel met een enorme inhaalslag bezig en stijgt de algehele kwaliteit met het jaar alsook de uitstraling van de flessen. Een wet stelde dat alle druiven geleverd moesten worden aan coöperatieven, de EU-wetgeving heeft dit gebod opgegeven. De jongere wijnboeren, produceren jonge fruitige, frisse en moderne wijnen, alhoewel men aanraadt minstens tien jaar kelderrust te gunnen.

Bairrada

De Bairrada is een wijnregio tussen Dao en de zee, in de noordelijke helft van Portugal, ten noorden van Coimbra. De bodem bevat veel klei (barro), waardoor de wijnen krachtig en vol zijn. 75% van de productie is rood. De belangrijkste druivensoort is de Baga, die zich moeilijk laat vinifiëren. Bij slordigheid geeft deze een wrange wijn met bittere tannines. De witte wijnen zijn rokerig en appelachtig, van de druiven Bical, Fernão Pires en Rabo de Ovelha. De wijnen moeten minimaal 11% alc.vol hebben en 18 maanden op vat worden gelegerd.

Uit deze regio komt de Matheus Rosé. Het is een lichtzoet sprankelende wijn en perzikaroma. De invoer van Portugese wijnen in België bestaat voor 50% uit deze wijn.

Oeste

De Oeste is de verzamelnaam voor zes IPR-streken aan de westkust van Portugal: Encosta d’Aire, Alçobaça, Obidos, Alenquer, Torres Vedras en Arruda. Deze streken zijn minder belangrijk qua kwaliteit, maar leveren een hoge kwantiteit.

Bucelas

De Bucelas is een piepkleine DOC ten zuiden van Arruda. In de Bucelas worden alleen witte wijnen gemaakt en wel uit de rassen Arinto de Bucelas en de Sercial.

Colares

De Colares is een piepkleine DOC aan de winderige rotsen ten westen van Lissabon. Het is een van de weinige gebieden die ontsnapt is aan de druivenluis die rond 1864 alle wijngaarden in Europa heeft vernietigd. Sedertdien worden de wijnstokken in Europa geënt op Amerikaanse onderstokken. In dit gebied wordt door mannen met grote stro hoeden gaten gegraven in het duinzand van 3-5 meter diep om de druivenstokken aan te planten in de klei grond. Door deze diepe ligging kon de druifluis zich niet nestelen op de wortel. Als gevolg van de zeer arme grond gaat de wortel extreem diep, tot wel 100 meter en meer. Hierdoor doorboort de stok zeer veel verschillende bodemsamenstellingen. Dit leidt tot mineralige en zilte wijnen, die goed kunnen rijpen. In de regel komen de wijnen (wit en rood) pas op de markt als ze een jaar of 10 oud zijn. Zowel de witte als de rode wijnen kunnen vele 10-tallen jaren ouderen. Sedert 1990 vindt weer langzaam aan nieuwe aanplant plaats. De oude stokken van meer dan 100 jaar oud verdwijnen daardoor en dit gaat ten koste van het karakter van de wijnen. Bekendste producent is Paulo da Silva met de wijnen Beira Mar (nu RibaMar), Casal d'Azenha en daarnaast uiteraard de Colares Chitas. Het gebied behoort tegenwoordig tot de Estremadura.

Península de Setúbal

Palmela is een D.O. ten oosten van Lissabon en D.O.C. sinds 1990 en behoort tot de wijnstreek Península de Setúbal. Eén van de nieuwe kwaliteitsstreken van het land. In de Palmela worden rode kruidige en peperige wijnen geproduceerd van de Castelãodruif, witte gastronomische wijnen van Arinto, Antão Vaz, Fernão Píres, Moscatel (droog) en soms gebruikt men wat Chardonnay en Viognier. Daarnaast rosé van meestal Castelão met soms wat Syrah erbij en tevens zoete muskaatwijnen.

Kwaliteitsproducenten zijn onder andere Casa Ermelinda Freitas en de coöperatie van Pegões.

De D.O.C. Moscatel de Setúbal brengt een zoete muskaatwijn voort gemaakt van Moscatel (d'Alexandrië) of Moscatel Roxo. Gemaakt volgens dezelfde methode als port. Na het toevoegen van alcohol aan de most, laat men de velletjes van de druiven trekken in de most, zodat de wijn de volledige aroma’s van de druif opneemt. De wijnen rijpen 0 tot meerdere jaren op vat (meestal oude Cognac of Armagnac vaten), alvorens te bottelen. De Moscatel gemaakt van de Moscatel Roxo krijgt in de loop der jaren een donkerbruine kleur en kan in sommige gevallen decennia (tot wel 70-80 jaar)op fust "rijpen" alvorens deze gebotteld wordt.

Arrabida

De Arrabida is een heuvelachtige streek rond Setúbal, waar veelbelovende rode wijnen geproduceerd worden. Hier wordt Chardonnay verbouwd. Bekend is de Cova de Ursa.

Alentejo

De Alentejo bestaat uit 13.000 ha wijngaarden in het zuidelijke binnenland, niet ver van de Spaanse grens, aan de rivier de Taag. Het landschap is er dor, vlak, droog en rotsachtig. Men vindt er tevens de kurkeiken, olijfbomen en tarwevelden.Bodem is veelal graniet en leem. Door het grote succes van Herdade do Esporão kwam de productie van kwaliteitswijnen op gang. Inmiddels worden de wijnen uit deze streek ook in Portugal het meest gedronken.De streek bestaat uit drie IPR-zones en vijf DOC-zones, die niet aaneensluitend zijn. De DOC-wijnen hebben veel body en fruit en zijn donkerrood. De belangrijkste druivensoorten voor rode kwaliteitswijn zijn Tempranillo,Trincadeira, Alicante Bouschet en de Touriga Nacional. Ook Cabernet Sauvignon en Syrah wordt verbouwd. Voor witte kwaliteitswijn zijn het de Síria, Palomino Fino, Arinto de Bucelas en Antão Vaz. Door het warme weer in de regio,35-45 graden is normaal in de zomer, hebben de druiven vaak een gebrek aan zuren. De Arinto bekend uit de streek Bucelas wordt hier dan ook hoofdzakelijk gebruikt vanwege zijn hoge zuurgraad. Er wordt 60% rode en 40% witte wijn gemaakt. Het alcoholgehalte is minstens 11%, maar 14% is normaal. De beste wijnen van Portugal komen uit deze streek en de Douro. De beste rode wijnen uit deze streek zijn onder andere de Torre do Esporão, Mouchão Tonel 3-4,Pera Manca, Marques de Borba reserva. De beste witte wijnen zijn onder andere Esporão reserva, Pato Frio Antão Vaz, Gáudio Verdelho, Pera Manca.

Moscatel de Setúbal

Op het schiereiland van Setúbal (wijnstreek Península de Setúbal), onder Lissabon, worden zoete witte wijnen van de Moscatel (d'Alexandrië) en Moscatel Roxo gemaakt, volgens dezelfde methode als port. Na het toevoegen van alcohol aan de most, laat men de velletjes van de druiven trekken in de most, zodat de wijn de volledige aroma’s van de druif opneemt. De wijnen rijpen 0 tot meerdere jaren op vat (meestal oude Cognac of Armagnac vaten), alvorens te bottelen. De Moscatel gemaakt van de Moscatel Roxo krijgt in de loop der jaren een donkerbruine kleur en kan in sommige gevallen decennia (tot wel 70-80 jaar)op fust rijpen alvorens deze gebotteld wordt.

Carcavelos

De wijngaarden van de Carcavelos bevinden zich tussen Lissabon en Colares, aan de kust rond Setúbal. De wijnboeren probeerden te wedijveren met de porto. Deze wijn wordt op identieke manier geproduceerd.


Kazen

Kunnen ook Portugese kazen samengaan met Franse kazen ?

-Wij zoeken het uit .















Okt 2015 Wjnton.be ©

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese