Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Tafel & wijn ! Eenvoudige gerechten - wij passen de wijn aan ! Vleessoorten 1 : steak au poivre .

Gepost op 21/01/2015 om 16:50 door Carl in de rubriek algemeen.

Het nieuwe jaar 2015 starten we met nieuwe thema's - zodat we een familiaal wijnblog/site blijven. Bijna alle vroeger verschenen informatie en meldingen blijven. Voorstelling druivenrassen, bezoek van kelders, snelnieuws, aankondigen wijnfeesten, foires, intervieuws enz... Nog meer informatie bezorgen is onze doelstelling.


Culinair Wijnton.be


Belgen zijn culinaire genietens, en daar horen ook de dranken bij. Wij beschikken dagelijks over dagelijkse verse groenten, goede boter-en melksoorten dus kunnen we kokerellen.

Wij gaan nu niet de strijd met onze Belgische bieren aan, maar een wijntje hoort er dikwijls erbij. Moet het nu echt met dure wijnen? Helemaal niet ! Een landwijn of Vin de Pays d'Oc en we kunnen verder. Goede wijndoosjes van 3 tot 5 liter bestaan met een kraantje, veel flessen kunnen we hierbij besparen. Tafel- en miswijn zou nu ook kunnen, maar zo ver drijven we het niet. Op zon-en feestdagen mag het dan iets beter zijn- maar we zorgen voor de geldbeugel. Beloofd !

Onze aandacht voor bakwijzen en sauzen.

Wel is het belangrijk dat vis-en vleessoorten al dan niet gebakken, gestoomd of geroosterd zijn en de sauzen hierbij. Dat veranderd te zaak helemaal. Zeer deskundig zullen we dit verder behandelen.

De moeilijkheden, voor keuze van de wijnen.

Azijnhoudende saladedressings maken alles kapot om nog een goede aanpassing te vinden. Net zoals tanninerijke wijnen bij vette vis.

Sauzen : Mayonaise, samourai, hanibal en mosterd en vele andere mogelijkheden-look en kruiden, maken terug het verschil. Wij zoeken een middenmoot. Als het maar lekker is, dan zijn we geslaagd voor het culinaire, begrijp dat dit aanpassingen vragen voor wijnsoorten.S.O.S. Wijnton.be

Voor de bereidingswijze gaan we minder zorgen, of indien zich daar iemand geroepen voelt, kan zich melden. Een zwarte kas gaan we niet installeren, net zoals we geen loonlijst kunnen betalen. Bezitten onze keukenpieten een culinair gerecht, om het mede te delen , laat maar komen Grietje of Gerard. Snel kan men carrière maken als huiskok van Wijnton.be, dit is ook al fijn meegenomen. Wij smullen mede en ontkurken de flessen.


Steak au poivre

Aperitief ? Een vrije keuze - of fruitsap.

Iedereen kan het eerste gerecht klaarmaken en dus gemakkelijk te bereiden.

Vooraf een soep - kleine voorgerecht, een vrije keuze.

Ingrediënten :

Vlees, boter, room, peper-en zout. De bakwijze van het vlees laten we graag aan jullie over : licht - half -goed gebakken.

Verse groenten : koud of warm.

Aardappelen, frietjes, kroketten, rijst, pasta's .....naar believen.


Onze voorstellen van aangepaste wijnen die onze beste keuze verdienen :


-Karaf bruisend, niet-bruisend water

- Vrij jonge rode Côtes-du-Rhône flessen zijn onze toppers. Licht kruidig met de rassen : grenache, syrah, mourvédre.

-Een blend van slechts één druif (monocépage): cabernet sauvignon. Een landwijn van verschillende windstreken.

-Gewaagder en duidelijk robuuster: zonovergoten Madiran. (Z. Fr.)

- Voor Italiaanse liefhebbers :
een Barbaresco of Tempranillo (Spanje)

- Betere vleessoorten (filet, tournedos...) Chianti Classico Riserva of Brunello. Een Franse Bourgogne met als druif : pinot noir of beter voor de geldbeugel uit de Nieuwe wereld. Zeer krachtig gebakken kiest u beter voor zoet/krachtige wijnen : met rassen zoals malbec. (blend of monocépage = 1 druif). Het wijnland Frankrijk, of spotgoedkope flessen uit : zonovergoten Argentinië. Altijd kwaliteit. Ziezo, keuze flessen aan te passen eventueel voor Zon-feestdagen. (prijsvork) Laat het echt smaken !


Keukentipje : Tempranillo (druif)

De tempranillo is een blauwe Spaanse druivensoort die behoort tot de nobelste druivenrassen om wijn van te maken.

Kenmerken

De druif heeft een dikke schil. Het is een druif die weinig zuur, weinig zoet aan een wijn meegeeft.

Een ideale druif in assemblages. Bekender zijn echter ook de cépage wijnen. In Vega Sicilia, Spanjes meest prestigieuze wijngoed is het voornamelijk de tempranillo, terwijl ook in Protos en Pesquera de druif als een belangrijk ingrediënt geldt.

Om tot volledige rijkdom te komen heeft de druif een warm klimaat nodig. Vooral in Spanje op het warme massiefplat is de druif de basis voor wijnen van hoge kwaliteit. Het is de druif voor de beroemdste wijnstreken in Spanje, de Ribeira del Duero, Rioja, maar ook in Navarra en Penedès, twee Noord-Spaanse wijnstreken, speelt de tempranillo een grote rol. Daarnaast komen we een grote hoeveelheid van de druif nog tegen in de Languedoc-Roussillon.DECA Januari 2015 ©Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese