Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Proef de lente met een rosé : Coteau d'Aix en Provence

Gepost op 21/04/2016 om 17:29 door Carl in de rubriek algemeen.

Onze zoektocht voor een goede kruidige rosé te vinden, belanden we in de wijnregio waar Grenache Cinsault Cabernet Sauvignon groeien nl AOP Coteaux d'Aix de Provence.
De wijnregio

Goede cijfers bezitten ze bij hun 4000 ha en 179.000 hl of 24 miljoen flessen (equivalent). 65 % zijn private kelders,met 12 % cooperaties. De maximum rendement is 6ohl/ha, met een minimum van 49 hl/ha.

Coteaux d'Aix en Provence is één van de belangrijkste appellations van de regio Provence. De appellation is met ongeveer 4000 ha de tweede grootste van de Provence. In deze naar de stad Coteaux d'Aix en Provence genoemde appellation is de helft van de geproduceerde wijn rosé. Coteaux d'Aix-en-Provence wijnen zijn rosé, rood en wit, in die volgorde van belangrijkheid. De rosé's zijn gemaakt van een complexe mix van Mourvedre, Grenache, Syrah, Cinsaut, Counoise, Carignan en Cabernet Sauvignon. Het sap van de druiven Carignan en Cabernet Sauvignon mag maximaal 30% zijn van de totale blend.

De Coteaux d'Aix en Provence ligt aan het Middenlandse-Zee (Mediterraan) gebied. De wijngaarden liggen ongeveer 30 kilometer van de zee en genieten ongeveer van 3000 zonuren per jaar. De lange en droge zomer zorgt in de meeste oogstjaren voor een ideale oogst. De wijnboeren zijn dus over het algemeen vrij van zorgen over rottingen of ziektes.

Proefnota - Wat mag je verwachten ?

Kleur : Fonkelend helder bleek zalmroze. Subtiel geparfumeerd van geur met roze grapefruit en stuivend klein rood fruit als framboos, bosaardbei en aalbes. In de smaak verfijnd maar toch intens van stijl met uitstekende concentratie, lengte, grip en een vleugje peper. Weer subtiel sappig krokant rood fruit met een lange, frisdroge afdronk. Algemene samenstelling : 70% Grenache, 20% Cinsault, 10% Cabernet Sauvignon. Schenken op 8 à 10 °C op een zonnig terras, bij een salade NiÒ«oise of bij een tonijnsteak van de grill. Gebotteld op zware Prestige-fles.


De rosé's zijn naast heerlijke dorstlessers, aperitief ook goede begeleiders van: gegrilde vissoorten, tapenade, salade niçoise, bouillabaisse, vleesschotels en schaaldieren.

DECA April 2016

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese