Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Condrieu om nooit te vergeten (Fr) WIJNTON 225

Gepost op 21/02/2010 om 09:47 door Carl in de rubriek algemeen.

We denken, de meest fruitige wijn, van Frankrijk, nu eens te kunnen beschrijven. Helaas een duur flesje, maar het loont zekerlijk de moeite te ontdekken. Waarom duur ? Omdat het zo kleinschalig is, en zo weinig voorhanden. De inspanningen om de pluk te verzekeren, zijn dan ook niet van het eenvoudigste, met deze kleine grillige hoogtes, en dalen.

De koning te rijk met VIOGNIER . Van harte deze mooie 225 ste feest item voor alle wijntasters.

Drie départementen met slechts enkele ha, de communes : Condrieu in de Rhône, Vérin, St Michel sur Rhône, Chavanay, St Piere de Boeuf, Malleval dans la Loire en uiteindelijk Limony in de Ardèche , van het 'Massief Central'.Buitengewone mooie wijnterrassen, met droge kleine kalkmuurtjes in volle erosie , granieten kalkgrond, sieren de wijngaarden naar het zuiden, zuidwest tot bijna 250 meter scherpe hoogtes in de zon.

De Viognier met zijn eigenaardige karakter , was er al aanwezig van de eerste eeuw na Christus. In de XVI eeuw was er al een 'Chapitre Lyonnais' die deze wijngaarden lieten erkennen.

Helaas in de oorlog 14-18 was er de ziekte 'phylloxéra ' bij de druivenstokken , zodat weinig nog overbleef. De twintig laatste jaren, zijn er inspanningen geweest , om te herplanten , en de meeste nectar wijnen te produceren.
Gouden reflexen in vergulde gele wijnen, geuren van aromatische viooltjes, fruitkruidigheid, nootjes, abrikoos, perzik een prachtige acidité, een lange afdronk , een aperitief die zéér geparfumeerd is.
Om het echt culinair te begeleiden met deze wijnen , zou men ' la Rigotte de Condrieu ' , een fijn geitenkaasje erbij moeten nemen, eigen aan het terroir .

Eveneens foie gras en een terrine ervan, zullen wonderen van de hoogste culinaire geneugden meebrengen . Ter plaatse, of in de omgeving , zou een ' grillade des Mariniers du Rhône ' met een gegrilde dikke vis , het grootste geheim van de omgeving zijn. We konden echt niet achterhalen over welke vis het gaat . Mogen dit unieke gegevens zijn, dewelke wij u kunnen bezorgen.

Goede wijnbouwer : M. Betton Laurent
La Côte
42410 CHAVANAY


Met mijn grootste hartelijkheid voor Condrieu , tot weersziens .

DECA Copyright eigendomsrechten Feb. 2010Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese