Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Winterse gezelligheden : kaas en wijn

Gepost op 03/12/2010 om 10:49 door Carl in de rubriek algemeen.

Feestdagen met sneeuwvlokken, kerstboom en warme momenten, wat zou je denken voor een kaas en Zwitserse raclette-avond?

Kaas , sneedjes broodsoorten, hesprolletjes of aandappelen in de schil, met wintergroenten, kleine groene tuinkers en zijn pittigheden. Uw raclettestel, pannetjes en kleine tafelvuurtjes, vorken en allerhande klaar ? Uiteindelijk maakt het zoveel niet uit, hoe je de kaas smelt. Aanbod van raclettekazen uit verschillende landen : Zwitserland, Frankrijk, Nederland, België.Keuzes

Duo met natuurkaas, pittige mosterdkaas ideaal gesmolten op gekookte aardappel of bij charcuterie bvb Riche Monts, of de geuren van Normandië : gele kern , zachte smaak bvb Valco Carrée. Tartiflette Riches Monts , klaar is het doosje voor gebruik in 20 min. Liever fondue Savoyarde ? We laten jullie lekkebaarden met Emmental , Tomme de Bresse en Comté, zelf uw microgolfoven kan het aan.

En de wijnen ?

Raclette is redelijk vet , daarom best voor een witte wijn, met frisse zuren, maar met molligheden. In het nieuw Gidsje van Auteur Frank Van der Auwera, kan je dit zelfs met de ogen toe opzoeken ! Rode wijnen zijn minder geschikt, omdat het vet van de kaas de tannines van de wijn afbreekt, en dit kan de bedoeling niet zijn. Benieuwd onze keuze uit het vuistje geschreven ?

Ik heb goede ervaring met een fles TUFFEAU SAUMUR (Loire) , en indien je dit overneemt , bestel er maar vele, of genoeg , dit is werkelijk schittertend ! Smullen van de kazen, groenten, en de wijntjes van de wijnbouwers. Ook de Chenin uit de Loire of een Kaapse variant, een Elzasser maar zéér droog, zal wonderen doen.
Dessert ?

Deze menu is redelijk bollebuik, ik zou voorstellen een simpel ijsje met vanille of rood fruit, ook sorbet zou het nog beter doen , ( minder room) en wat dacht je voor fruitsalade ?

Veel 'smeltplezier' toegewenst !


Hartelijk culinair DECA December 2010 copyricht

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese