Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Les vignobles de Cahors et du lot

Gepost op 30/03/2013 om 22:28 door Carl in de rubriek algemeen.

We begeven ons naar Zuid-Frankrijk, waar de wijnbouwers zich graag uitroepen als 'les meilleurs de France' . Een bezoek willen ze ook steeds met een melding vooraf, en de woordenschat van réputé ligt dikwijls in hun mond. Toch wel een beetje overdreven om op hun klein terroir van 4200 ha alleenheerser te zijn. Wanneer we hun millesiemes gaan bekijken, valt het op dat ze zeer wisselteurig zijn. 2001 was een goed jaar, en dan moeten we wachten tot 2005, die dan verspringt naar 2011. Ze bezitten hun A.O.C-status ook maar verkregen in 1971. Akkoord ze spreken over hun flamboyante rassen: Auxerroir, Tannat & Merlot. Confituurwijnen , gestoofd fruit, zware tannines en een grote afdronk.

Un vigneron de Lot et Cahors

Harde werkers die hun uitsluitend rode wijnen , een mooie equilibre, nuances bezorgen, die génerieux zijn- woordenschat die ze ook altijd herhalen. Hun ligging van Pièmont en Centraal Massif heeft ervoor gezorgt dat ze één van de oudste Gallo-Romeinse wijngaarden bezitten die destijds onder Pape d'Avignon Jean XXII regeerde. Auxerrois en Tannat waren toen al de robuste wijnen met diep gekleurde rode-paarse-zwarte wijnen vertoonden. Engelsen verspreiden snel hun reputatie van zwarte wijnen van Cahors.

Sedert een tiental jaren , gaat men veel biodynamisch gaan werken, zodat we cuvée's gaan ontdekken die zwarte kers, pruimen, myrtille en griottes en zwarte peper bezorgen in het bijzonder met hun Malbec. Wanneer we naar hun ligging kijken (44-45 ste breedtegraad) op het Noordelijk halfrond , halfweg Atlantische en Middellandse zee , hebben ze echt een mediterane klimaat. Het Lotdal bevat veel alluviale aanslibsels , rolkeien , mergel en erosieaval.

CAHORS OP ZIJN BEST


Als we dan toch een positieve noot vanwege onszelf willen schrijven, dan moet ik werkelijk zeggen dat de wijnen zeer lang bewaren. Laat ze goed rijpen dan worden ze fluweelzacht en een Franse keuken met paddestoelen en truffels zullen wildsoorten een goed plezier doen. Grilliefhebbers noteer: Cahors met gans en eend. En voor de kaarsliefhebbers : roquefort of blue des causes, uw huiskamer zal een echte onderbos-geuren meebrengen met een karaf Cahors.

Deca November 2012


Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese