Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Wijnbouw in Thailand ? Ja, zelfs op de heuvels van Kwai rivier en Monsoon Valley in Hua Hin ! ****

Gepost op 12/02/2015 om 23:26 door Carl in de rubriek algemeen.

Dit is terug een buitenbeentje voor onze wijnblog. Wij volgen exclusief een wijngaard in Noorwegen, laten we de plas eens oversteken naar Thailand ! Binnenkort nog een uitstap naar Lanzarote (vulkaaneiland). Terug naar Turkije voor onze 3de posting, en
Indonesië

Thaise wijn, je verwacht het niet meteen, en het is geen rijstwijn. Wijn werd tot voor kort immers niet zo vaak gedronken in Thailand. Maar daar komt stilaan verandering in. Thaise jongeren reizen meer dan hun ouders en ontdekken in het buitenland producten die ze thuis niet kennen. Waaronder wijn. Het staat dan hip om thuis ook wijn te drinken. En bovendien is het een manier om zich af te zetten tegen vorige generaties, die vooral bier en whisky drinken. Door die evolutie wordt in Thailand steeds meer wijn geïmporteerd. Vaak vanuit Australië. Maar in Thailand worden de laatste jaren ook de eerste voorzichtige stappen gezet om zelf wijn te maken. En met succes.

Thaise wijn niet de eerste wijn in Zuidoost-Azië

Thailand is niet het eerste Zuidoost-Aziatische land waar wijn wordt geproduceerd. Vietnamese wijn bestaat al een hele poos. Maar dat hoeft ook niet te verbazen. Want het is een restant uit de Franse koloniale periode. Er zijn 2 grote wijnhuizen in Vietnam: Dalat Wine Company en Vinh Tien Wine. De kwaliteit van de Vietnamese wijn gooit echter geen hoge ogen.

In Indonesië daarentegen wordt wel kwaliteitswijn geproduceerd. En meer bepaald op Bali. In de Hatten Vineyards maken ze een uitstekende Indonesische wijn. We waren eventjes afgedwaald, beloofd dit voor een volgende informatieve posting.


Thaise wijn: Het landgoed van Monsoon Valley in Hua Hin


De eerste Thaise wijn werd in 1995 al op de markt gebracht. Die eer viel te beurt aan Château de Loei. Zij produceren een witte Chenin Blanc, een rode Syrah en een rosé Syrah. Je kunt het Château de Loei bezoeken. Daarvoor moet je naar de Phurua highlands in het noordoosten van Thailand.Thaise wijnhuizen

Maar Château de Loei is lang niet de enige producent van Thaise wijnen. Ook volgende wijnhuizen hebben intussen een behoorlijke reputatie opgebouwd en produceren uitstekende Thaise wijn:GranMonte

GranMonte maakt enkele award winnende Thaise wijnen, waaronder een rosé Syrah en een Chenin Blanc. Dit wijnhuis ligt in Pak Chong, ongeveer 200 kilometer ten noordoosten van Bangkok. Je kunt het wijnhuis bezoeken, maar je kunt er ook dineren en zelfs overnachten in de guesthouse. GranMonte wordt gerund door Visooth Lohitnavy en zijn dochter Nikki, de enige vrouwelijke wijnmaker van Thailand.


PB Valley

In de buurt van GranMonte ligt nog een tweede groot wijnhuis: PB Valley. Ook de Thaise wijn van PB Valley heeft enkele awards gewonnen, onder meer voor een rode Shiraz en een Tempranillo. Je kunt het landgoed bezoeken en de Thaise wijnen proeven, al dan niet bij een etentje in het restaurant van PB Valley.Hua Hin Hills: Monsoon Valley, nader bekeken.

In het zuiden van Thailand, op ongeveer 200 kilometer van Bangkok vind je Hua Hin. Hier wordt Thaise wijn verbouwd onder de merknaam 'Monsoon Valley'. Het aanbod is erg groot. Monsoon Valley produceert onder meer een Chenin Blanc, rosé Sangiovese, rode Shiraz, en zelfs een licht sprankelende Blanc de Blancs. Heel wat van deze wijnen hebben trouwens een award gewonnen. Je kunt hier deze Thaise wijnen proeven, maar Monsoon Valley heeft ook een uitstekend restaurant met een prachtig zicht over de wijngaarden. Oordeel vooral zelf:

Speciale bezoeken in Thailand


Thaise wijn: in het landgoed van Des Brumes is er ook een spa-relax center.
Heerlijk relaxen in de spa-relax van Des Brumes

Des Brumes Village Farm & Winery

Des Brumes Village Farm & Winery ligt in het noordoosten van Thailand. Het is zoveel meer dan een wijnhuis: het is een echte vakantiebestemming. Want je kunt hier niet alleen het landgoed bezoeken en de Thaise wijnen proeven. Je kunt hier ook overnachten en er is zelfs een heuse spa. Met onder meer rode wijn hydrotherapie en een body scrub met rode wijn. Zeer gegarandeerd.

Thailand en de wijnbouw


Vóór 1960 was er weinig sprake van wijnbouw in Thailand. De druiven werden geïmporteerd uit de Verenigde Staten en Australië, wat voor hoge kosten zorgde. Nadat er geschikte druivenrassen werden gevonden voor de groei in eigen land, groeide de wijnbouw in een snel tempo. De eerste commerciële wijnstreken bevonden zich in de provincies Nakhon Pathom, Ratchaburi, Samut Sakhon en Samut Songkhram, nabij Bangkok. Vervolgens groeide de wijnbouw uit naar noordoostelijke en westelijke regio's.

De weersomstandigheden in de diverse provincies verschillen enorm.
In de centrale vlakte liggen de temperatuur, gemiddelde neerslag per jaar, spectrum van relatieve vochtigheid en hoogte, respectievelijk, 25-30°C, 1300-1450 mm, 60-90 procent en 2-3 m. De bodem is van kleiachtige aard en de drainage is vaak erg slecht in deze regio. Kalk en mest zijn tevens nodig om chemische en fysische eigenschappen van deze gronden te verbeteren.

In de noordelijke regio's liggen de bovenstaande waardes respectievelijk op 10-20°C, 1400-1500 mm, 60-90 procent en 1200 m. De bodem is een klei-leem type en bestaat veelal uit een goed gedraineerde grond met een pH van ongeveer 4-5. Water is afkomstig van reservoirs die zijn gebouwd voor irrigatie.
In het noordoostelijke deel liggen de waardes respectievelijk op 19-30°C, 1200-1300 mm, 60-90 procent en 450 m. Voor de rest heeft het dezelfde kenmerken als de bovenstaande noordelijke regio's.

In 1998 werd er op 2.717 hectare druiven verbouwd. In de centrale vlakte van het land groeien voornamelijk tafeldruiven. In de noordoostelijke regio zowel tafel- als wijndruiven.

Er zijn twee wijnbedrijven, in de provincies Loei en Nakhon Ratchasima. Een voorbeeld van een Thaise wijn is de Chateau Loei uit Loei.


In 1992 gaf de Thaise overheid toestemming om wijn te produceren. De wijnproducerende bedrijven moeten voldoen aan een aantal voorwaarden, waaronder het gebruik van moderne apparatuur en processen, het gebruik van hoge kwaliteit druiven, de grootte van de wijngaard moest minstens 100 RAI (16 hectare) beslaan en de wijngaard moest in bezit zijn en onder controle staan van de wijnerij. Dit alles om de kwaliteit van de wijnen te waarborgen. In 1993 begon Dr. Charijudh Kanasuta een wijngaard in de provincie Loei. Ingenieurs van de koning kwamen wekelijks langs om de werknemers de druiventeelt bij te brengen. Maar omdat het maken van wijn eerder een kunst is dan een wetenschap werden Franse experts ingehuurd om de wijnerij te leiden. In 1995 ontving Château De Loei het predikaat 'good quality wine' van de Thaise overheid.

Château de Loei Chenin blanc wordt geproduceerd in een wijnerij die midden in de wijngaard ligt. De wijngaard ligt in het Phurua Highland District in de Provincie Loei in het Noordoosten van Thailand. De heuvels van Phurua liggen zo'n 600 tot 800 meter boven zeeniveau. De grond is zandig en het klimaat is gematigd en vrij constant. De omstandigheden zijn vergelijkbaar met gebieden rond Montpellier in Frankrijk en uitstekend geschikt voor de productie van wijnen. De wijngaard beslaat zo'n 120 hectare. In 1998 heeft Château de Loei 100.000 witte wijnen gebotteld. Vanaf september zal er in beperkte hoeveelheid rode Shiraz-wijn beschikbaar zijn. Een leuk en interessant gegeven is dat de oogstjaren van de wijnen een datum hebben die voor ons in de toekomst ligt. Zo draagt de oogst van 2000 in Thailand het jaartal 2543 op het etiket. Dit is terug te voeren op het feit dat de jaartelling startte bij de geboorte van Boeddha, 543 jaar eerder dan Jezus Christus.Er zijn nog meer wijngaarden in Thailand: in het district Nakhon Ratchasima, op de hellingen van de heuvels boven de Kwai rivier, en 70 km ten zuidwesten van Bangkok, aan de Golf van Thailand vinden we nog een belangrijke wijngaard van de familie Khun Chalerm Yoovidhhya. De naam van de wijngaard is Siam Winery en werd opgericht in 1982 en is gelegen in Samutsakhon. De belangrijkste druivenrassen, beide Vinifera rassen, zijn de Malaga blanc en de Red Pok Dum , welke groeien tussen de rivieren Taicheen en Meklong. Elke rij wijnstokken wordt gescheiden door kanalen. Het grootste deel van het werk in de wijngaard wordt verricht met behulp van kleine bootjes. Daarom wordt deze wijngaard ook wel de "drijvende wijngaard van Thailand" genoemd. Bijzonder aan de Siam Winery is, dat er twee oogsten per jaar per wijnstok zijn.
Wij gingen ter rade aan een gekende reisbureel die ervaring bezit, met onze vragen.


Wijnton.be : Welke landen zijn nu de grootste leveranciers van Thailand ?

Italië, Frankrijk, Australië, de Verenigde Staten, Chili en een aantal anderen zijn de grootste spelers in de wereld . In Thailand doen Australië en Chili het goed en vanouds zijn Italië en Frankrijk sterk in de markt.

Wijnton.be : Is dat veranderd in de afgelopen jaren ?

Het enige dat op de wereldmarkt veranderd is, is de groei of het bewustzijn van landen, zoals Argentinië, die wijnen van wereldklasse produceren maar tot voor kort nooit exporteerden. De Argentijnen dronken de beste wijnen zelf in tegenstelling tot Chili, waar de productie bijna uitsluitend op de export is gericht. Hetzelfde geldt voor de Verenigde Staten, waar de binnenlandse vraag groot is en export een lage prioriteit toegekend wordt. We zien nu ook wijnen uit minder bekende gebieden uit Frankrijk en Italië en enorme groei van Duitse wijnen.

Wijnton.be : Is de gemiddelde wijndrinker in Thailand beter geïnformeerd over wijn dan voorheen?

Ik ben daar nogal sceptisch over als ik kijk welke wijnen een toppositie in de markt innemen. Om de ' gezondheid ' van een wijnmarkt te bepalen , moet je kijken naar wat het beste verkoopt. Grote wijnhuizen met merkproducten zijn niet zo geïnteresseerd in 'wijnkenners' in het algemeen, zij willen, dat de consument hún product beter leert kennen, zodat zij meer gaan drinken. Dit betekent niet per se meer geld uitgeven, maar om de keuze van de wijn. Vaak is er wel een betere wijn dan de massa geproduceerde te koop voor hetzelfde geld, alleen moet de consument die weten te vinden.Ik zou graag zien, dat mensen een passie voor wijn zouden ontwikkelen en er meer over leren, zodat ook meer 'spannende' wijnen aan bod komen, die men zou willen uitproberen.

Wijnton.be : Zijn er trends in Thailand waar te nemen in voorkeuren voor bepaalde wijnen?

Ik zie meer wijnen die zijn afgestemd op het eten, zoals Duitse Rieslings , die geweldig goed passen bij Thaise salades en sommige curries. Over het algemeen zie ik nog een enorme groeimogelijkheid in de minder dure categorie in de detailhandel en de middenklasse hotels en restaurants. De grote merken domineren nog steeds wel.

Wijnton.be : Waar staat Thailand internationaal gezien qua belasting op wijn?

Thailand's belasting op wijn is verreweg het hoogste ter wereld. Dat zal waarschijnlijk niet snel veranderen om verschillende redenen, die geen van alle iets te maken hebben met het genereren van belastinginkomsten of het terugdringen van de consumptie.
nepwijn.

Wijnton.be : Hoe wijdverspreid is wijnsmokkel naar Thailand ?

Wijnsmokkel naar Thailand is enorm. Het gebeurt systematisch en goed georganiseerd.

Wijnton.be : Zijn de voorschriften betreffende reclame voor wijn (en alcohol) begrijpelijk?

Technisch gezien is het niet toegestaan ​​om iets te doen, dat : de verkoop van alcohol aanmoedigt. Dit geldt dus ook voor kortingen, gratis geschenken, alle reclame en marketing. Die zin kan worden gebruikt om bijna alles illegaal te maken als het gaat om de verkoop van alcohol.

Wijnton.be : Welke moeilijkheden kunnen ontstaan wanneer een wijncursus of wijnproeverij wordt georganiseerd?

Een grootschalige wijnproeverij is simpelweg niet mogelijk. Ook een wijncursus is moeilijk te organiseren, omdat alles wat daar verteld wordt, kan worden opgevat als een stimulans voor de verkoop van alcohol.

Wijnton.be : Wat zijn uw opvattingen over de wijnmakers / wijngaarden in Thailand zelf ? Zullen ze ooit in staat zijn om te concurreren met s' werelds beste merken en namen?

De wijnbouw in Thailand ontwikkelt zich gestaag, de druiven worden elk jaar beter en er is een generatie wijnmakers met veel talent en passie om een goede wijn te maken. De concurrentie op het wereldtoneel zal moeilijk zijn, maar het is mijn overtuiging dat sommige van de wijnen zeer goed zijn. Wat er moet gebeuren voor Thaise wijnen is een plaats op wijnkaarten in het buitenland te bemachtigen, zodat er tenminste over Thaise wijnen gesproken wordt.

Met dank : reizen Thailand - Thailandblog.nl

Wijnton.be , heeft een invoerder gevonden om bovengaande wijnen te kunnen aankopen en proeven. Wij proberen dit zo snel mogelijk te posten.


Alle rechten voorbehouden.
Alle teksten op wijnton.be zijn automatisch auteursrechtelijk beschermd!
Dit principe van bescherming van rechtswege geldt in alle landen die de Conventie van Bern van 9 september 1886 voor de bescherming van werken van letterkunde of kunst ondertekend hebben.

Deca copyright Feb. 2015 wijnton.be © ©
©

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese