Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Een 'muffe' Argentijnse fles !

Gepost op 02/02/2013 om 23:23 door Carl in de rubriek algemeen.

De kansen om een kurkfles te ontdekken, is bjna de wereld uitgeholpen. Vooral de Rhône-regio's hadden daar vroeger last van. Heden worden natuurlijke kurk 'ontsmet' - gestoomd , zodat bacteriën geen kans hebben te ontwikkelen. Wijnbouwers die 'goedkope' stopsels aankopen, weten dat ze de kansen verhogen voor mogelijkse problemen. De draaistopsels komen in trek, maar dan blijft de 'charme' verloren om een fles te openen. Elzassers en Oostenrijkers gebruiken reeds tientallen jaren met een groot succes glazen stopsels. Dit is een duurdere versie en een moderner versie die 'klasse' uitstralen. Kunstmatige kurken zijn zo beenhard dat spiralenvan een sommelier breken. Ook hiermede geen problemen voor de wijnen. Een Champagne-kurk zoals een paddenstoel is een natuurlijke uitzetting van een lange tijdsduur en druk- geen zorgen hiermede. Wat is er aan de hand ?

Van beton- tot inox cuves

Betonnen gistkuipen zijn er nog altijd veel - zelfs grote kastelen gebruiken ze verder. Bacteriologisch is dit een buitenbeentje om goede bacteriën in de kleine holten 'prima' werk te laten doen tijdens de gisting. Je zal rap begrijpen dat dit het onderhoud hiervan meer omslachtig is dan een alluminium kuip, of staal en andere metalen. De oorzaak van hygiëne begint hier. Met inox-kuipen en andere metalen kunnen de cilinders met een gewone waterspoeling en een kleine borstelstreep veel gemakkelijker onderhouden worden , dan de kuipen in beton die de rode kleuren blijven afgeven van blauwe rassen. Ook de holtes zijn moeilijk bereikbaar.

Een goede hygiëne om geen muffe wijnen te hebben

De problemen zetten zich verder met geen jaarlijkse 'schoonmaak' van muren en vloeren. Oude kelders en werkvloeren zijn soms zo miserabel in geuren en defecten van kapotte tegels en aarde en mortel.

Vledermuizen en webben kunnen ook geen biotoop hebben in wijnkelders. We gaan nu Argentinië en Bulgarije enzovoort ... geen slechte naam bezorgen , maar waar geen controlewetten bestaan , is de kans groot voor slechte flessen met als oorzaak ......juitst geen al te nette omgeving. De wijnbouwers en eigenaars zullen rap hun faam verliezen en waar blijft de trotsheid om bezoekers te ontvangen ? Ook lageringen met houten vaten , kunnen slechte reputaties bezorgen. Hout heeft zijn eigen bacteriën , meestal goede , maar waar ook spinnen aanwezig zijn ....

Laten we dit afsluiten met het goede nieuws dat er bvb nooit geen zware problemen zijn ontstaan door slechts onderhouden kelders- maar wel vele slechte flessen. Mogen we ook vermelden , dat petrolgeuren, vegetale -, putjesgeuren, goede eigenschappen kunnen zijn, maar dan niet in smaken !!! Lange lageringen die onnodig zijn, brengen azijngeuren en smaken mede, goed voor uw sausen. Kunnen we nog vermelden dat ook dure kasteelwijnen bestaan, die installaties bezitten van bijna iedere uur 24/24 per dag aan luchtverversing doen in hun eiken tonnenzaal en dit brengt een romige zijdeachtige textuur aan de wijnen. Smullen is de boodschap !


Binnenkort meer over de ARGENTIJNSE fles !

Deca Februari 2013 copyricht

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese