Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Wijnfeesten KEMMEL : juryleden Wijnton.be vonden het een goede degustatie !

Gepost op 04/09/2013 om 23:26 door Carl in de rubriek algemeen.

Van onze eindredacteur: De 7 de wijnfeesten met de wijnboeren in-en rond Heuvelland (Kemmelberg Ieper) zijn voorbij! (15 augustus , vaste data en zeer goed te onthouden voor 2014). We posten reeds eerder een algemeen verslag en een foto-reportage, we kunnen dit organisatorisch als zeer goed beschouwen. En natuurlijk wie iets later komt, moet in de rij gaan staan voor de wijntentjes. Er waren geen misnoegde wijnliefhebbers, het personeel van alle tentjes waren eveneens voldoende aanwezig. Natuurlijk ,indien iedereen bij de tentjes blijft staan, is er een moeilijker toegang. Een hint voor volgende jaar? Meer ronde tafeltjes in de onmiddelijke omgeving om familiaal of met vrienden de wijntjes te beoordelen! Alles primavera ! Wijnen een feest - ik zou het nogal geloven.

De open Proeverij


In verschillende tentjes kan men met een voor- aangekocht wijnglas en de bijhorende bonnetjes , de keuze kiezen wat men wilde proeven. Een bijkomende proever kan eveneens , mits inruiling van een ander bonnetje van een wijntent - of een kleine bijdrage van 1 euro. Wat goed is, is dan ook graag gezien, voor een tweede glas! Dit is goed gevonden! En zo in de familie geen ruzie!

Er was één uitzondering van een Franse wijnboer aanwezig met zijn Crémant de Bourgogne- deze cuvée moest men wel met een lage prijs per glas betalen per (volle) flûteglas. Ook hier geen problemen- nergens verplichting! Zéér goede cuvée , die een mooie witte mousse afleverde, fijne belletjes en duidelijk een 'warme' fruitige terroir (smaken), ten noorden van Bourgogne of beter bepaald : Chaumont-le-Bois. Vignerons (wijnbouwer) is de Heer Sylvain Bouchélier , die zowel Chardonnay en Pinot Noir vinificeerd op zijn 6 ha domein. Proeverij buiten beschouwing. Persoonlijk : zeer goed.


Ook een aanwezigheid van een wijnbouwer met wijngaarden in Wallonië, maar Heuvellander !
Johan Lécluse is geen onbekende in de streek van Heuvelland. Samen met zijn echtgenote hadden zij een zeer gekende en bijna enige wijnwinkel in Heuvelland. Naast hun jaarlijkse aanwezigheid op de jaarbeurs van Roeselare, hebben ze vermoedelijk reeds vele honderduizenden bezoekers zien rondkijken / of vele clienten ontvangen. Hun wijngaard is gelegen op hun buitenverblijf, die man kan huren van 1 ha, met 25 are wijngaard erbij. Je kan zo bij het huren , een rijke wijnboer zijn zonder eigendom. La Ferme Blue is gelegen op Waals grondgebied (Henegouwen) : Komen-ten-Brielen. Kreeg de naam als oorsprongsbenaming : Vin de Pays des jardins de Wallonie. Slechts enkele kilometers van onze Provincie. Hun keuze van de 700 aanwezige wijnstokken is zeer goed : Muller-Thurgau (wit). Micro-klimaat en als grondsoort zand & leem, een goed bedachte plantafstand van 180 en 120 cm (matig rendement) en ook de zuiderligging is goed gekozen. Het ras mag beschouwd worden als de meest aangeplante en populairste in België, Luxemburg, Nederland, Duitsland en Engeland . Zeer droge wijnen, maar vormt ook rap suikers en dit is te verkomen om een droge (minst suiker) cuvée te bekomen, door vroeg te oogsten.
Algemeen hebben de juryleden, een bekroning van meer dan 65% , voor een mondvolle wijn van stokken van 13 jaar oud. Voor zijn geuren is hij vegetaal, sterk kruidig, veel geel fruit en licht exotisch. Smaken zijn vrijwel onbekend, en dit neem ik op als gevoelig voor een grote PRIJS ! Vooral kaneel en bittere tannnines, maar het fruit en de zuren zijn exelent! Persoonlijk , geef ik een 76% , maar de juryleden beslissen. (kijk vooral naar de verhouding fruit en zuren!).


De Heuvellanders !


Wijngoed Monteberg is natuurlijk de beroemste van de reeks! Altijd goedgeluimde Jean-Pierre en zoon Ward en er zijn nog familieleden die dit groot domein beheren of hulp bieden. Ze bewezen al eerder goede wijnen te maken, en ook jaarlijks komt er vernieuwing. Hebben ze een tweetal jaren geleden, mij persoonlijk uren aan een stuk in de wagen, bij terugkeer, samen met mijn vriendin (sommeliére) de kwaliteit van hun rosé met 'Dornfelder en Pinot Noir' echt als fantastische cuvée konden bekoren - ook hun schuimers zijn op het eind van het jaar in het oog te houden. Altijd uitverkocht van voor je gaat kijken. Ze hebben ervaring,als oudste en eerste beplanting in de wijnbouw van Heuvelland. Siegerebe, Kerner, Chardonnay, Pinot Noir, Muller-Thurgau, je moet het maar doen : toch alles in de gaten houden. Hebben eveneens uitstekende degustiefs, en ik weet dat dit laatste wel goed in de markt ligt. Hun aangeboden cuvées en het beste is uitverkocht: Pinot Gris (monocépage) , of een cuvée Chardonnay+Kerner+Siegerebe- andere cuvées nog in behandeling voor botteling. De prijs van de jury ging naar de tweede samenstelling (assemblages) voor juryleden met 70 % - ikzelf was gewonnen voor Pinot Gris en ik stond alleen! Eerlijk is eerlijk ! Een grote druif Pinot Gris en zou ik hieraan gehecht zijn? Neen , hij was goed van fruit voorzien , eveneens de zuren.


Zilver Cruys


Filip Delcrois is nog een onbekende op het terrein, maar in het oog te houden ! Verleden jaar wie zijn rosé proefde heeft hij vermoedelijk van de charme van de dames veel succes geoost. Jawel ! Ook van mij - een pure cuberdon-rosé - veel fruit en zo mooi van kleur ! Hij is echt geen Heuvellander, , maar een Steenstraete-domein, en daar heeft hij toch wel zeer goede planten. Cabernet Dorsa , Regent, Pinot Gris, Chardonnay, en de Champagne-maker PINOT MEUNIER ! Dit is durven, want hij is een moeilijke plant voor ons klimaat ! Deze wijnfeesten kwam hij wel met een 'KASKRAKER' : een Chardonnay gevinifieerd als een Meursault de duurste wijn van Bourgogne. Dit verwacht een beetje oxidatie-Chardonnay maar wereld beroemd & nonkel Wijnton.be kwam lijkbleek te staan van contentement. Dit is mijn grote prijs goed voor de prijs van REVELATIE en kwaliteit : 92 % . Ook voor zijn karakters :noot, vettigheid, boter en de echte Chardonnay ! Voor de juryleden slechts 69 % , en nu moeten we beoordelen: onze smaken samen! En was er daar ook geen Jury van de Guide Hachette? De grootste bijbel van wijnen ter wereld uitgegeven in Frankrijk ? Deze persoon heeft duidelijk aan zijn GSM-toestel, verschillende keren aangetoest! Algemeen komen we niet tot de beste Cuvée met de jury. Wie geloofwaardig is , willen wij jullie laten beoordelen. Correkt is correkt.


Entre-deux-Monts en de KASKRAKER ZIENTJE! Martin is al beroemde als jongste wijnbouwer en afgestudeerde in België in alle richtingen en praktijken als wijnbouwer. Helaas, deze titel moet hij sedert enkele weken afgeven , aan een nieuwe collega. Altijd graag in de omgeving voor een perswoordje, en vanaf zijn start een grote 'comming-back' ! Dit heb ik altijd voorspeld met zijn eerste wijnen. We zijn al een tijdje verder, en de zeer grote prijzen staan al in zijn prijzenkast. Dat hij met 'methode traditionel' - of schuimers zijn talenten wil bewijzen, is een risico van het vak. Brut Zero, zonder fouten, en dan ben ik er pijlsnel ! Met suiker toevoeging is het Brut-gehalte nog steeds niet zuiver. Neem daar geen grote acht van, van foefelingen maar juist is juist! En natuurlijk zijn Zientje! Je moet zelfs eens ter plaatse gaan om de uitleg te horen, hoe komt men aan deze cuvée-benaming ! Maar er is nog een FORMAT die ligt te wachten voor zijn domein : Champagne Bacquaert - familie stopt & en Martin heeft deze benaming overgenomen als cuvée Bacquaert! Honderdduizenden tasters in Frankrijk kennen deze Champagne- en ja de belangstelling groeit . Entre-deux-Monts is al een gekende wijn uit Belgie. Zientje is een schuimer gemaakt met appel & peerfruit en wijn van wijndruiven - speciaal , maar buiten catogorie. Ook uitverkocht van vele wijnen, nieuwe wijnen in de tanks of in behandeling.

De jury van de Guide Hachette

De televisie-ploeg van de Franse Lille-regio was aanwezig. Ook een jurylid van Guide Hachette, doch dit was niet van ons verzoek.

Wij kuierden, wij degusterden, wij hadden goede contacten, wij telden de punten, wij maakten twee verslagen, en wij zijn terug content.
Dank aan de juryleden, de organisatie wijnfeesten, alle wijnbouwers , alle handelaars aanwezig ! Welkom ook aan de 60 leden leden dank zij de wijnfeesten ! En jullie die aanwezig waren!


DECA sept 2013
EINDREDACTIE

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese