Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Kort geknipt

Gepost op 18/03/2010 om 11:40 door Carl in de rubriek algemeen.

Wat betekend eigenlijk 'aciditeit' ? Het woord 'aciditeit' wordt veel gebruikt in omschrijvingen over wijn.


Het betekent zoveel als de zuurgraad van de wijn. Zuren geven een aangenaam sappig gevoel in de mond. Bovendien zorgen zuren ervoor, in combinatie met andere stoffen, dat de wijn kan bewaren.
Lageren : wat betekend dat ?
Lageren van wijn betekent in de stricte zin van het woord : het opslaan van de wijn op een goede plaats om de rijping optimaal te laten verlopen.

Op een wijnkasteel heeft 'lageren' een dubbele betekenis. Sommige wijnen de betere (kwaliteitswijnen ) ondergaan eerst een verblijf van enkele maanden tot enkele jaren op een houten vat. In die tijd neemt de wijn heel geleidelijk zuurstof op via de spleten tussen de duigen en via de houtporiën. Zo stabiliseerd de kleur en de smaak van de wijn, wat de wijn langer houdbaar maakt. Op sommige wijndomeinen ondergaat de wijn dan nog een tweede lagering één op de fles . De wijn wordt gebotteld en nadien gedurende enkele maanden op constante temperatuur platliggend in de kelder bewaard, vooraleer vervoerd te worden naar de consument. Ook deze tweede lagering kan de bewaring van de wijn ten goede komen.

We vonden nog een prachtige spreuk ....

'Water weerspiegelt je eigen gelaat, in wijn ontdek je het hart van iemand anders.'

Prettige tastings toegewenst ! DECA Maart 2010

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese