Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Mosel rode druivenrassen (Duitsland) (1)

Gepost op 16/11/2010 om 18:37 door Carl in de rubriek algemeen.

We gaan deze keer het Duits Moselgebied bezoeken met twee schitterende rode of beter blauwe druivenrassen met bvb Blauer Spätburgunder. Slechts nog een kleine productie van 4 % is hij reeds Internationaal gekend als Pinot Noir, de edelste blauwe druiven ter wereld.

De druiven geven elegantie en complexe rode wijnen. Sinds het eind van de jaren 80 van de 20 ste eeuw hebben de boeren de oude traditie van rode wijnen nieuw leven ingeblazen. Niet alleen van de kalkbodems van de Obermosel, maar ook van de leisteen komen interessante Spätburgunder aangeboden. Vaak worden ze opgevoed in houten vaten (barriques). Ook wordt Spätburgunder aangeboden als rosé en wit gevinifieerd als Weibherbst of blanc de noirs. Eveneens geliefd is rosé sekt van Spätburgunder.


Dornfelder

Het eerste geperste sap van dornfelder


Mogelijks kennen jullie deze schitterende druivenstok, want ook in Vlaanderen (Heuvelland) is hij te vinden.

Schitterend in groeiwijze, prachtige donkerkers met rode effecten , zoals een echte confituurpot.

Het is nog een vrij jonge enting en een kruising tussen Helfensteiner en Hereldrebe , een ware thuisbasis als belangrijke druif aan de Mosel. (Moezel). Persoonlijk beschouw ik deze druivenstok als een zéér hoge kwaliteit voor zijn intensheid. Voor rosé is hij uitermate geschikt. Wijngoed Monteberg (Heuvelland) bracht hem zelf in een assemblage met Pinot Noir, kan je voorstellen dit hemels wijntje !

Een minpunt zou kunnen zijn, de korte gisting die hij slechts kan verdragen, alsof hij snel in het flesje wil zijn. Jong op te snoepen, werkelijk hemels.

Ondergeschikt vinden we nog bij blauwe rassen en op kleine schaal Regent , Frühburgunder, Schwarzriesling , Cabernet Sauvignon en Merlot.


Deca copyricht November 2010

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese