Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Bij de wijnboeren : Champagne Abel Jobart uit Sarcy

Gepost op 17/01/2016 om 19:52 door Carl in de rubriek algemeen.

Het domein Champagne Abel Jobart, vinden we terug in de wijnvelden van Sarcy. (Fr) Een kleine wijnbouwgemeente van slechts 6,9 km2 en een 250 tal inwoners. Buren zijn trots op hun wijnboer, die naast de groene geuren in het landschap ook enige bedrijvigheid meebrengt. Het département behoort tot de regio Marne van de regio Champagne-Ardennen, een boogscheut van Vallée de l'Ardre tussen Reims en Dormans. We konden de sympathieke familie ontmoeten, waar ze hun trotsheid niet wegsteken. Een familiale wijngeneratie reeds in de tweede graad met vader Abel, en zonen (1975) Thierry, Laurent en Vincent - allen in het bedrijf vertegenwoordigd. Wijnboeren met als keurmerk : appellation AOC Champagne. Op hun groene statige flessen en grijszilveren label staat vermeld ' Vingeron Indépendant of eigenaars.

Het domein

Exploitation le vignoble le savoir-faire la gamme oenotourisme, staat vermeld aan de ingang. Een duidelijke hint om er uitgestrekt lang te verblijven en te genieten. Het bedrijf is 11 ha groot met druivenareaal van Chardonnay blanc (10%), Pinot Meunier (80%) en Pinot Noir (10 %). Geen Arbane, Petit Meslier die eveneens toegelaten zijn.

In hun natuurlijke kelder, vinden we een 12 tal alluminium cuves, naast moderne eiken wijntonnen, pupitres om de flessen te draaien met de hand. Hun gigantische wijnpers, die tot de categorie 'pressoir pneumatique' behoort, bezit een inhoud van 4000 liter. De totale productie van jaarlijkse wijnflessen is 40.000 flessen, die vooral in ons land tot in Japan hun thuisbasis vinden.

Klimaat en ondergronden

Twee belangrijke zaken, voor het opgroeien van de druivenplanten, is zekerlijk het klimaat, en de ondergronden. Mineraliteit, het belangrijkste voedsel voor de wingerds. Ik noteerde in mijn nota's van Thierry Jobart : 'un climat océanique modéré et d'un climat continental dégradé '. Dit wil zeggen dat ze niet de Engelse straalstromen bezitten, maar meestal veel neerslag te pas komt. Prima dit ! Wat de ondergrond betreft, is dit een optimaal gegeven van composities van kwaliteitskalk tot harde duurzame afbreekmarmer, zand, gesteenten met types : calcaire grossier, banc marneux, Lutétien, Bartonien,kalk Campénien die tot de lichtere types behoren. De gesteenten zijn eveneens van het type Sparnacien die langzaam mineralen afgeven. Voedsel voor de druivelaars die gezonde planten kunnen bezorgen. Het Champagnehuis, is aangewezen voor een niet-schadelijke gebruik van sproeimiddelen, die wonderwel werken.


Kwaliteiten van het huis

Champagne ABEL JOBART
- Brut prestige
- Brut Sélection 'Blanc de noirs'
- Brut Réserve
- Dimi Sec
- Sec

Proefnota

Champagne Abel Jobart Brut Sélection
Druivenrassen : Pinot Meunier, Pinot Noir (Blanc de noirs).
[/Kader]

Bij het uitschenken, ontdekken we een romige witte moussevorming, die lang aanblijft, gisttonen van brioche-brood. Snel vurige speldbubbels van niet de kleinste type die weelderig de persistentie bewijzen. Geen sliertfestival. Romige volle kransvorming blijft van kleine cm. Lichtgele gouden fonkeling, schittering die discrete frorale toetsen van citrusfruit, witte bloemen en vlier weergeven. Fijn jong, fris geselecteerd fruit met lichte perzik, abrikoos, groene stekelbessen en knijp citroen. Aciditeit prima (zuur) Dat resulteerd tot een lichtere type voor een fijne aperitief & vischampagne. Boddy kracht van de blauwe bessen zijn hier niet te vinden, maar correkt.

Score 17,95/20

Prijsklasse : 18,50 €

Champagne Abel Jobart
Rue de sous-préfecture 2
51170 Sarcy


DECA Januari '16 © Wijnton.be
* Verkrijgbaar op de jaarlijke foire-du-vin Roeselare en handelszaken in Vlaanderen.

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese