Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Lanquedoc-Roussillon, een oceaan van wijngaarden.

Gepost op 12/06/2009 om 18:04 door Carl in de rubriek algemeen.

Lanquedoc-Roussilion heeft in enkele jaren tijd een ware revolutie ondergaan.

De wijnbouw is hier in crisis, meer nog dan elders. Een zware diepe crisis. Deze heeft als positief neveneffect dat vele wijnbouwers hun werkwijze in vraag gaan stellen zijn.

Aangetrokken door de ideale gronden van de streek , vestigden zich buitenlande investeerders met middelen en hoge verwachtingen. Zij zijn nu in vele gevallen de drijvende kracht achter de wijnbouw in volle evolutie. Sinds enkele jaren stellen de wijnkelders en de wijndomeinen enthousiast hun deuren open voor toeristen en wijnliefhebbers.

Samenvattend kan dit grote wijngebied in twee afzonderlijke wijnzones onderverdeeld worden: de geografische grenzen enerzijds en de administatieve en wettelijke grenzen anderzijds. Van noord naar zuid onderscheiden we langs de kust :

LANQUEDOC : Met de départementen Hérault en Aude. Pakweg van het noorden van Montpellier tot het kasteel van Salces, aan de poorten van de Pyreneên. Maar ook de grote wijngebied van Narbonne tot Carcasonne, in het oosten van het département Aude.

Het is de regio van de gecontroleerde herkomstbenamingen Cabardés, Clairette du Lanquedoc , Corbières, Corbières-Boutenac , Faugères, Lanquedoc en zijn regionale herkomstbenamingen Limoux , Malepère , Minervois, Minervois La Livinière, de Muscatwijnen van Frontignan, Lunel, Mireval, St- Jean, de Minervois en Saint-Chinian.

De ROUSSILLON : Van Salces tot le Perthus aan de Spaanse grens. Binnen de aardrijkskundige grenzen van het département van de Pyrénéés Orientales vinden we de gecontroleerde herkomstbenamingen Côtes du Roussillion, Côtes du Roussilion Villages, CRV Les Aspres, Collioure en uiterst interessante maar een beetje miskende zoete dessertwijnen Rivesaltes, Muscat de Rivesaltes, Banyuls , Banyuls Grand Cru en Maury.

Daarnaast, buiten de gecontroleerde herkomstbenamingen en de talloze andere regionale en subregionale herkomstbenamingen die een draconische aardrijkskundige logica respecteren, leeft de verrassende benaming " Vins de Pays d'Oc " . De wijnen met deze benaming mogen immers in de vier départementen van de twee regio's geproduceerd worden.

Deze wijnen kan je herkennen aan hun gemeenschappelijke logo met een stenen discus, dat verwijst naar de Via Dolmitia. Deze weg werd in 118 voor Christus aangelegd door de Romeinen en verbindt de streek van De herkomstbenamig Vins de Pays d' Oc is een van de ride Rhône met de Pyreneeên rijzende sterren in het wijnparadijs Lanquedoc-Roussilion, dat door steeds meer wijnliefhebbers ontdekt wordt.

De rode wijnen met gecontroleerde herkomstbenaming zijn voornamelijk samengesteld uit de druivenrassen grenache, carignan, syrah,mourvèdre en cinsault. Voor de witte wijnen zijn dat de grenache blanc, clairette, bourboulenc, muscat, rolle en maccabeu.
Voor vins de Pays d'Oc zijn andere rassen alomtegenwoordig.

rood: merlot, cabernet sauvignon en franc , pinot noir enz...
wit : sauvignn , chardonnay, viognier , enz...

Enkele topadressen te bezoeken :

*Domeine du Grand Chemin 30350 Sauvignargues

Aan de voet van de Cévennes, in het achterland van de Gard, streven Jean-Marc en zoon Emmanuel naar wijnen van de hoogste kwaliteit. Hun passieen hun aanpak op mensenmaat delen ze graag met al wie het hoogland van de Lanquedoc bezoekt .

Domaine de L' Engarran 34880 Laverune

Domaine de belles Eaux a 34720 CAUX
www.chateau-belleseaux.com

Les Collines du Bourdic 30190 Bourdic
www.bourdic.com

Domaine Fontarèche 11200 Canet
www.fontareche.fr

Domaine Paul Mas a Montagnac
rte de Villepayrac www.paulmas.com

Skalli 34240 Sète
Avenue Maréchal Juin 278 www.skallifamilywines.comOp ontdekking naar het zuiden met NMBS www.nmbs.be
TGV & Thalys

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese