Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

De oogstpluk (vendages) zijn 'magnifiques', klinkt het al in de Bordelais. Beter dan 2005 en 2010 ?

Gepost op 25/09/2015 om 13:01 door Carl in de rubriek algemeen.

Wij krijgen dagelijks veel mails binnen, van een groot optimisme in de Bordelaise regio. Dit heeft de wijnbouwers, cooperaties, handelaars en verkopers een boost, voor de aanstaande cuvée's van Bordeaux. Het moet allemaal meevallen voor alle varieteiten : de merlots, cabernets, sauvignons, cabernet franc en petit verdots. Het aantal zonneuren waren hoogstaand en de bevochtiging kwam op tijd. ' Un très grand millésime', klinkt het al overal. Commerciele stunt, of waarheid ? Vergeten we niet dat 2005 en 2010 ook zeer goede wijnjaren waren.

De bordelaise regio's

Enthousiasme alvast bij Michèle Bechet, propriétaire du Château Fougas, en AOC Côtes-de-Bourg en bezitter van een biodynamie-bedrijf. 'Het sap bezit zeer hoge geuren, en het ziet er duidelijk naar uit voor de 'tanins raffinés''. Maar ook de bloedrode kleuren bezorgen een teken van fruitig oogstjaar. Duidelijke voorkennis van stielmannen die het gevoel kunnen waarnemen. Na reeds 8 dagen gisting, is dit een positief gevoel, klonk het in de kelder van Fougas.

Een ander verhaal, konden wij onze oren leggen bij Stephan von Neipperg, propriétaire des grands crus classés de Saint-Emilion, Canon-la-Gaffelière et La Mondotte. Na 12 dagen gisting, bemerken ze 'zwart fruit' en kleurenpalet die hoog aanspreken. Hier spreken ze ook al van un très grand millésime . De stress van de druivenstokken, in de maand Juli, was duidelijk te zien, maar zachte onweersbuien hebben alles goedgemaakt. De maand Augustus, was er een homogene ingesteldheid van goede temperaturen en betere vochtigheid. Dit alles brengt een uitsluitend resultaat.

In de A.O.C.Pomerol regio, bij Christophe de Bailliencourt, propriétaire de Château Gazin, klinkt het minder vreugdevol, na enkele dagen voor de oogst, een zware onweersbui met hagel. Er is fruit verloren gegaan, maar veel hebben we kunnen vrijwaren. Merlots hebben een dunne schil, die broos zijn. Wij wachten af voor onze resultaat te kunnen inkijken.

Paz Espejo, directrice du Château Lanessan, en Haut-Médoc, bezorgde ons een beter bericht : 'la nature nous ait donné la capacité à faire un très grand vin'. Een aromatisch palet, intens et zeer fruitig. De laatste dagen voor de oogst waren koel, en dit zal vertalen naar een finesse van zonnige dagen. Ook voor de tannines zien wij een goede evaluatie van goede structuur. Rijk aan alcool, maar niet overdreven. 'Très bons résultats', klinkt het ook bij de directeur technique de Smith Haut-Laffite, grand cru classé en Pessac-Léognan, Fabien Teitgen. ' Rijk aan structuur en aroma's. ' Het is nu afwachten tot volgend jaar, exit een 15 tal maanden, al dan niet met lageringen. Wij vervolgen natuurlijk.

Deca sept 2015

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese