Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

De rijping van SHERRY

Gepost op 17/07/2009 om 21:53 door Carl in de rubriek algemeen.

In de wijnkelders rust de wijn in orde van ouderdom. De wijnvaten worden in drie of vier boven elkaar liggende rijen geplaatst en elke rij vormt een trap.

De vaten die het dichts bij de grond liggen noemt men 'solera' ( afgeleid van suelo-grond, vloer) en bevatte de oudste wijn. De vaten van de tweede 'criadera' genaamd, bevatten een wat jongere wijn en zo verder tot aan de laatste 'criadera'.

De wijn voor verbruik wordt altijd getapt uit de solera, dit proces wordt 'saca' genoemd. Bij elke 'saca' wordt slechts een kleine hoeveelheid van de inhoud van elk vat van de solera afgetapt.

Nadien wordt de getapte wijn vervangen door eenzelfde hoeveelheid wijn uit de vaten van de tweede rij de 'primera criadera' ) ; deze wijn wordt op zijn beurt door wijn van de derde rij vaten of tweede 'criadera' en zo voort totdat de hoogste trap van het systeem wordt bereikt, waar de jongste wijnen worden opgeslagen. Deze methode staat in Jerez onder de naam van 'trapsgewijs opschuiven'.

De rijping van sherry is dus een dynamisch proces, waarbij de jongste wijnen op een methodische wijze gemengd worden met meer gerijpe wijn.

Na jaren het solerassysteem te hebben doorgelopen hebben de jonge wijnen zich geleidelijk aangepast aan de eigenschappen van de oudere wijnen in de solera.

Zal vervolgen.........

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese