Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Chinon (Loire) Frankrijk (2)

Gepost op 17/04/2009 om 17:51 door Carl in de rubriek algemeen.

Een jonge wijn die volwassen wijnen tart? Hoe kan dat ?

Omdat de Chinon het product is van een bijzondere streek, beschikt hij over een volwassen structuur die niet bij zijn leeftijd past. U kunt vandaag of morgen van zijn rijkheid en zijn verbazingwekkende volheid genieten, of als hij wilt, wat later.

Wijngebied en terroir
Het wijngebied strekt zich uit over 19 gemeenten aan weerzijden van de 'VIENNE'. De klei-kalkachtige, klei-kalkachtige, klei-kieselsteenachtige of kieselzand gronden, rusten alle op een ondergrond van turfkrijtsteen; hun ligging op het Zuiden en de aanwezigheid van een uitstekend microklimaat zijn evenveel factoren die gunstig voor de ontluiking van de wijngaard zijn.

Het assortement aan wijnstoksoorten
De Cabernet Franc, die plaatselijk de 'Breton', koning van de Loire, wordt genoemd, ontwikkeld hier complete fruitige wijnen met een grote volheid en met dichte aroma's. De witte Chinon, even wat vertrouwelijk, wordt geproduceerd met een Chenin als basis.

De wijnen
De Chinon wijnen die zich sierlijke robijnen kleur tooien, bieden een kenmerkend bouquet van viooltjes en klein rood fruit. Ze zijn licht en begerig en ademen vleugjes van aardbeien, kersen en bramen uit. De van de kieselachtige terrassen afkomstige wijnen zijn vanaf hun eerste jeugd al aangenaam.
De wijnen die op klei-kalkachtige en klei-kieselsteenachtige hellingen hoogvlakten ontstaan, zijn daarentegen, grote bewaarwijnen, hecht doortimmerd met soepele en fluwelen looizuren. Na verloop van tijd ontwikkelt zich in deze wijnen een diepe en royale geur van onderhout en truffels, soms een dierlijke toets terwijl hun kleur een steenrode weerschijn verwerft.

* De officiële benaming CHINON produceert ook enkele rosé wijnen maar in een geringe hoeveelheid. Het zijn uitstekende dorstlessende wijnen omdat ze zo fris en lekker wegdrinken.

Tips van de sommelier
De Chinons van de " graviers ", geserveerd op 16 tot 17 °C worden gewaardeerd wanneer ze nog jong zijn bij geroosterd vlees. De wijnen afkomstig van de klei-kalkhoudende hoogvlakten zijn, wanneer ze op 17 tot 19 °C worden geserveerd, na ouder te zijn geworden, de met gezellen in een goede verstandhouding van uw wild of vlees met jus. De op 10 °C geserveerde rosé wijnen zullen ideaal uw rauwkost of geroosterde gerechten begeleiden.


CHINON Un jeune qui joue dans la cave des grands! Vins du val de Loire le terroir ou le talent n'attend pas.

Met oprechte dank: www.vinsvaldeloire.fr

TIP: HOTEL CHINON een buitengewone aanrader! Wij waren er 10 dagen te gast. Culinair buitengewoon. Een tip top Hotel. (met slim kostenprijs)

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese