Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Onze culinaire 'ASPERGE' idee .....voor een Pinksteren (weekend) ?

Gepost op 18/05/2013 om 22:28 door Carl in de rubriek algemeen.

Mogen wij , langs deze weg, onze leden, surfers, bloggers, een fijn weekend toewensen ! We hebben alvast 2 mooie thema's toegevoegd om te ontdekken- of te smullen ! Veel leesplezier ...

Wijnton.be team ! Tot zaterdag 26 mei op de proeverij in Kortrijk X-po!

Nu de witte - en groene stengels laattijdig op de markt zijn gekomen , wegens de koude lente, hebben we op zoek gegaan naar een fijnproeverij. Voor asperges zijn o.a geschikt : Pinot Blanc - uit de Elzas , Luxemburgse Moezels , vet romige boter-Chardonnay's uit Borgogne (Mâcon) , Sicilianen met rassen zoals Catarrotto, wie kiest voor Spanje , Rueda bvb met Verdejo en Chardonnay , ook Italianen met hun witte nacetta zijn geeerd uit de D.O.C Langhe. De groene stengels gaan goed met pasta's en stoofpotjes ook met Italiaanse wijnen.Wij kozen voor een sappige Sancerre uit de Loire.


Sancerre : onbekend maar vol geheimen

Sancerre is een echte 'Centre' Loirewijn met 14 communes in een 'terre blanches' -regio. Ze bezitten de beste mineralen van oude stukken marmer , argilo-calcaires, caillottes, griottes, cailkloux (gesteenten) tot tertiaire keien. Twee druivenstokken zijn er in deze wijnregio voorhanden : Sauvignon Blanc en Pinot Noir - die zich afscheiden van Chenin en Cabernet Franc die elders te vinden zijn. De karakters van Sauvignon Blanc bloeien open , want enkele hoogtes van 200-300 meter zijn er te bespeuren. Sancerre is een grote regio met bijna 2830 ha en een productie van 135393 hl , waarvan 80 % witte wijnen. Men kan er dus ook een rode Sancerre vinden. Wie zegt ee, goed klimaat , goede grond vol mineralen en een geschikt druivenras , moet culinair een goede fles vinden.
Fantastisch is eveneens dat een fles Sancerre het ook uitstekend doet met een geitenkaasje als begeleider zoals ' Crottin de Chavignol' - ook ,warme of koude entrées met vis. En natuurlijk onze witte of groene stengels . Sancerre is in het algemeen niet duur , zo kan je ze vinden vanaf 5 euro tot 11 euro. We raden een zeer goede fles aan !

Proeven dan maar.....

Domaine Auchére 2011

Kleur : donker citroen-geel , helder , briljant met volle wijnspiegel , fijne glycerinetranen.

Geuren: parfum van een exotische bloementuil : lentebloesems , blauwe jasmijn , acacia - intense en complexe neus van rijp fruit : litchi , oranje appelsoen - lichte witte peper.

Smaken : fris fruit , goed gestructureerd , molligheid , vol , intens met knijp van citroen , mangosap, limoen als fijne smaken en zuren , vervolgens krijtige hardheid van schelpen als mineralen , kruidigheden zoals witte peper , lange afdsronk . Indrukwekkend goed !


N.B: wat dikwijls ook voorkomt zijn geuren van vuurkeien- zelfs netelsappen - Sancerre echt een aanrader te leren kennen !

Score : 18,5 /20


Een fantastische keuze te vinden bij : DIVO Vlamingveld 47 8490 Jabbeke en natuurlijk de klein-handelaars

DECA Mei 2013

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese