Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Onze vakantie zoektocht naar top domeinen : Domaine Henri Ruppert - Wijnton.be exclusief ! *****

Gepost op 28/08/2014 om 11:32 door Carl in de rubriek algemeen.

Vakantie is niet alleen genieten - al meer dan 30 jaar is dit voor ons genieten van een wijnregio en een zoektocht naar een goede degustatie in een kelder. Voor de derde maal op rij, starten we in de regio van Luxemburg, om stil te staan naar zeer goede kelders - onze koffers te vullen. Ze bezitten nog altijd een lage btw-stelsel, en van taksen geen sprake tegenover onze wetgeving. Een wijn proeven op een terras, is nog steeds 3 % BTW-IN. We stonden aan de grond genageld van indrukwekkend materiaal, die te vinden in het Groot Hertogdom Luxemburg. Al eerder hebben we Domein Cep d'Or als nummer 1, in 2013 persoonlijk gelauwerd. Bernard Massard, doet mee, in onze tot 10, maar wees kieskeurig. Domaine Mathis Bastian behoort tot een parel aan de Moezel. Cave Desom, St Martin, Moselle ...meesterwerken aan de Moezel. Werk aan de winkel, om u zeer hoog met informatie te voorzien. (binnenkort een voorstelling van andere kelders)


Het domein gelegen op de hoogste heuvelruggen van Fels-Markus-Hommelsberg in Schengen.

We moeten eerlijk starten,van een spijtige persoonlijke vaststelling van deze Europese beroemde wijndorp : de hypermoderne constructie van deze kelder staat bovenop de heuvel en siert zeer zwaar het uitzicht, middenin de heuvelruggen. (ZIE FOTO'S) Onze eerste bedenking was een privé woonplaats, maar met een plaatselijke tip, konden we met een steile wegel, en inspanning dit nader bekijken. Naast het Europees ontmoetingsplaats & gebouw, bezitten ze, van dezelfde architectuur van vermoedelijk peperduur prijskaartje, een tweede ontmoetingsplaats met winkelverkoop, tuin-eetmogelijkheden en kunnen openlucht en overdekt degustaties voorzien.

De voostelling van een familie wijnbouwers.

De familie Henri Ruppert, telt reeds de 8 generatie wijnbouwers, begonnen in 1680. Toen was een kleine 3 ha wijngrond voorzien. In 1904 kwam een grondige vernieuwing van de kelder, werkplaatsen en site . In 2006 besliste men, dit nogmaals te moderniseren, goed voor een lange levensduur. De architectuur was in handen van een gekend team Hermann & Valentiny, die een moderne houten structuur tekende, (zie alle foto's) midden in de wijngaarden. Hun leuze van het bedrijf is duidelijk : le vin est synonyme de plaisir sensuel, le vin illumine un visage avec un sourire, il apporte un peu de soleil dans notre quodidien. Et ca, c'est notre tache. Heden bezitten ze 7 ha wijngronden en twee zeer grote verkooppunten in Schengen zelf. Ze werken onder de 'réglements Luxembourgeois.' Deze kelder geniet van grote befaamdheid en roem.

KELDER EN OMGEVING

Goed gezien van deze kelder, vanwege de dagelijkse duizenden bezoekers, die op platte grond, aan de Moezel lang kuieren. Onder andere de site die wereldberoemd is geworden in 1985, met de akkoorden van Schengen,- alle grenzen zijn opengegaan. Naast het Europees Musea, bezitten ze een tweede vestiging. Het beroemd kasteel met kruidentuin, is er te bezichtigen op enkele meters verderop. De monumenten, die levenslang getuigen naar het idee en grondlegger Robert Schumann, een gruwelijk overblijfsel van de muur van Berlijn, de tientallen fotoborden langs de Moezel-, die getuigen van een oorlog en heden. De voorstelling van de wijnregio. Op enkele stappen verderop, de aanleg van de Cruiseboten en mogelijkheid tot inscheping (o.a. princesse Josefine Charlotte, River Diva, Roude liéuw, Marie Astrid). Uw persoonlijke aanwezigheid kan u bevestigen met een hangslot op de passende landenbeugels Bel., Fr, D , Eng, Ned, It. , ....van een moderne Europese constructie. (musea te verkrijgen met sleutels). En zekerlijk niet te vergeten, te kuieren naar de plaatselijke winkeltjes,in het dorp en natuurlijk nog een vijftal kelders te bezoeken. Een wondermooi uitzicht van wijngaarden, rondom met slechts een vijftigtal voetstappen, staat men op grondgebied Frankrijk, Duitsland of Luxemburg. Kan men terug kelders bezoeken, naar uw gelieve landenkeuze , in de regio of bezoek van de gigantische watersluizen en zuiveringsstations van de Moezel . Een fiets huren voor een persoonlijk regiobezoek, langs bloemige voet-en fietspaden. Nog slimmer is een Schengi Navettetour meebeleven voor slechts 1 EURO/persoon, langs de wijngaarden, goed voor een 20 min. wijnplezier. Wij testen dit allemaal uit, voor een volledige dagverblijf, die rijk gevuld is en lang in ons geheugen blijft. Europees vloeit een aardige som geld naar het Europees centrumplaats, die de volledige gedachtengoed keurig moet onderhouden met voldoende personeel. Dat plaatselijke middenstanders, een meerprijs vragen voor de souveniers, inbegrepen de wijnverkoop is een moeilijk onderwerp te aanvaarden. Gastronomisch smullen en verblijf in het kasteel is eveneens niet voor iedereen weggelegd, maar alternatieven zijn er voldoende. Sommige zaken zijn te rechtvaardigen, andere niet. Schengen is een levenslang begrip, waar alle betaalmogelijkheden van de Euro is geboren - geen doaniers meer te zien zijn. (alle kledingsstukken, hoofddeksels of cepie´s, voorwerpen te bezichtigen in het musea.) Een bezoek als Europeaan is zekerlijk aangeraden. Visueel en digitaal , valt er lang te kuieren .Hebben ze hoogwaardige wijnen in Schengen? Wij waren streng en rechtvaardig.

Le vin Européen - pays des trois frontriéres et Cru


Op een buiten terras, werden wij groot ontmoet, door de plaatselijke wijnbouwer en personeel. Het sierde de wijnbouwers familie met onze persoonlijkheid, herkomst en kennis van ons bezoek. Wij kregen de volledige kansen voor onze dag planning, en een grondig bezoek van dit domein en degustatie. We kozen eerst voor de nazicht van hun wijnkaart en vraagstelling die de 'liste de prix' 19 cuvées voorstelden met vermelding van Crémant de LUXEMBURG, witte-rode droge wijnen, zoete wijnen, wijnen met lagering op hout, hun distileer flessen (mirabelle) -POIRE Williams - MARC de PINOT Noir). Enkele vaststellingen:

Witte wijnen

- ELBLING 2012 , 2013 RIVANER , Cuvée Mystique, Mystique rosé, jus de Raisin voorstellen - allen met een prijsvork onder de 6 euro.

LA SÉLECTION 12 (WIT)

2013 AUXERROIS , Pinot blanc, PIOT gris, Riesling.

Les vins de terroir (WIT)
2012 Pinot GRIS Felsberg
2012 PINOT GRIS Markusberg
2012 PINOT GRIS HOMMELSBERG

prijsvork allen aan 10,50 €

les VINS MOELLIEUX

PINOT gris 20 €

Les vins élevé en barrique

2011 Auxerrois
2012 Auxerrois
Pinot Blanc 2012 prijzen van 18-22 €

CRÉMANT De LUXEMBURG

Esprit de Schengen 11,80 €
LA Brute 20 €
la BRUTE ROSÉ 22 €

De distillaties vanaf 15 €

*We gingen eerst ten rade, welke de prijsverschillen inhouden, en de grondsoorten, en waarom geen rode wijnen of Gewuztraminer verkrijgbaar was. Kort samengevat was het antwoord : een slecht OOGSTJAAR 2013 voor Pinot Noir en geen oogst voor zoete wijnen. De eindbeoordeling krijgen een beter prijskaartje voor zeer geslaagd en opmerkelijke karakters en geslaagde wijnbottelingen.

Algemeen

Alle wijnstokken op de heuvelruggen bezitten een goede grondsoort als 'sols sablonneux' -'calcaire' -'conchyliën quartzite de la Moselle.' . Uitstekende mineralen en voedsel voor de wingerds.
Een mens zou er dorst van krijgen, met veel tijd en genoegen starten we de proeverij van mousserend naar stille en zoete wijnen , echter met een kleine 15 cl per glas en met een degustatie knabbel. We namen ruim de tijd voor onze waarnemingen.

Besluit : voor ons zijn sommige cuvées zeer geslaagd, vooral MYSTIQUE, (met geuren van rozenblaadjes o.a. bloemig ) en de grillige PIinot Gris. Mystique is een assemblage met Rivaner en Pinot Gris.

Het glas stuift op met veel witte bloemen, geel fruit en venijnig kruidigheden. Voor de beste CRÉMANT kozen we voor Esprit de Schengen. De fijne pareling, witte mousse , samenstelling fruitigheid, zuren en afdronk , mits goede afgifte van geuren en karakters, waren hoogwaardig.

Elbling en Rivaner kan je hemels genieten van zuren zoals
citrus, perzik, groene stekelbes, en diverse klein fruit en afdronk. Met barrique wijnen, heb je de vanille er zo uit te scheppen in hun parfums, de zalige fruitigheid en het houterige in geuren en smaken. Het verschil van terroirs is soms op te vallen, daarom plaatsten we ze naast elkaar. Markusberg loopt volgens ons met de prijzen weg, die de wijnbouwers ons bevestigen. Mijn grote aandacht ging naar de Riesling - Yes ! Er zit petrol in de aderen van de wijnstokken, een goed karakter van deze wijnstok. Toch nummer 1 van de koninginnen van de witte soorten. Mondvol fruit, goede evenwichtigheid fruit-zuren. Ik bezorg voor alle cuvées een quotering van fijne finesses met de beste vissoorten en culinair echt te genieten. We hebben de beste flessen mede, uiteraard komen ze in onze galerij van proefnota's op onze blog. Schengen is een prachtige wijnregio , ons bezoek was een topper van formaat. De Cave bezit hoogwaardige kraaknette werkplaatsen, materiaal. Restauratie -snack , met matige prijzen. Verkoop ter plaatse.

Gefeliciteerd !

Domaine Henri Ruppert
Markusberg 1
5445 Schengen Lu

Gesloten op maandag - elke dag open van 15-21 uur.

Degustatie is betalend aan 1 €, of 2 € specialiteiten. Per glas 3 € , meerprijs specialiteiten.

VISIT

CAVES Paul legill
Route du vin 27
Schengen

Caves lucien GLODEN ***** zeer goed
Route du vin 30
Schengen

EUROPAMUSEUM
Rue Robert Goebels (aan de Moezel)
Schengen

Elke dag open 11-17 uur - niet op feestdagen.

Met DANK aan de gastvrijheid Schengen - de familie Henri Ruppert & Gloden.


Binnenkort, voorzien Maart 2015 - het eerste WIJNBOEK naar de hand van de eindredacteur Wijnton.be : langs de Moezel.

Deca eigendomsrecht © Aug. 2014

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese