Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

A.O.C. Touraine (Loire) Frankrijk (4)

Gepost op 27/04/2009 om 21:16 door Carl in de rubriek algemeen.

Vier hemelse wijnen, die men niet mag onderschatten, in deze prachtige regio: Touraine.

Het gebied waarvoor de herkomstbenaming Touraine-wijnen geldt, strekt zich over 146 gemeenten, verspreid over twee departementen. In dit gebied vindt men behalve kleiachtige kalk-en kiezelgronden, ook fijne grintgronden op Sologne-klei of kleileem.

Door de grote diversiteit aan grondtypen kunnen hier tal van verschillende soorten wijn tot stand komen, met elk een zeer uitgesproken karakter.

Samenstelling van een wijngaard
De wijnen met de appellatie Touraine, zowel cépage-als de assemblagewijnen, zijn hoofdzakelijk vervaardigd uit de druivenrassen Sauvignon, Gamay, Cabernet en Côt.

De wijnen

-Witte Touraine-wijnen zijn droog en hebben bloemige aroma's die nadrukkelijk aanwezig zijn. De wijnen kenmerken zich al naar gelang het druivenras door toetsen van zwarte bessen, exotische vruchten, kweeperen, citrusvruchten of bukshout. Door de zeer expressieve neus van deze wijnen kunnen ze uiterst jong gedronken worden.

-De Touraine-roséwijnen hebben een schitterende bleekroze kleur en zijn licht verfrissend. Verder kenmerken ze zich door een boeket van kleine vruchten, vermengd met peperachtige toetsen indien de assemblage Pineau d' Aunis druiven bevat.

-De rode Touraine-wijnen worden vervaardigd uit Gamay-druiven. Deze wijnen zijn zacht en gemakkelijk te drinken door hun aroma's van kleine vruchten. De eerste wijnen zijn op smaak vanaf de derde donderdag van november. De assemblage van Cabernet, Côt, Gamay en zelf Pinot Noir maakt de wijnen sterker, waardoor ook de natuurlijke kwaliteiten beter tot hun recht komen tijdens het ontwikkelingsproces in de kelder.-De mousserende Touraine-wijnen ' Fines Bulles' zijn fruitig, aromatisch en hebben een prachtige, elegante neus. In de mond ontwikkeld zich een aangename frisheid dankzij het subtiele, maar complexe boeket van witte bloemen, groene appel, zoete broodjes of honing.

Tips van de sommelier:

-De witte Touraine-wijnen die bij een temperatuur van 8°C geserveerd worden, laten zich uitstekend combineren met zeevisgerechten en geitenkazen.
-De Touraine rosé-wijnen lenen zich goed voor voorgerechten, en dan met name vleeswaren. Deze wijnen worden bij een temperatuur van 10 °C gedronken en smaken het best bij geroosterd vlees en allerhande picknicks.
-De rode assemblagewijnen uit Touraine die zich enkele jaren in de kelder kunnen ontwikkelen, gaan voortreffelijk samen met wildgerechten. Gamay-wijnen worden koel geserveerd bij streekgerechten, rood vlees en milde kaassoorten.
-De mousserende Touraine-wijnen 'fines bulles' worden gekoeld gedronken of gedegusteerd. Maar niet te koud, want dan zouden de aroma's worden aangetast
(8°C). Hiervan kunt u te allen tijde genieten: zomaar als aperitief, of bij een maaltijd.

* Omgeving: Tours, Loches, St-Aignan, Montrichard, Blois
LES TOURAINE Des jeunes qui se mettent en quatre pour plaire a tout le monde, c'est rare.

Met oprechte dank VINS DU VAL DE LOIRE Le terroir ou le talent n' attend pas! www.interloire.com

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese