Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Feestelijk tafelen met het witte druivenras 'Cortese' ?

Gepost op 22/11/2014 om 19:40 door Carl in de rubriek algemeen.

Zal het straks Italie worden voor uw verzameling flessen voor uw komende culinaire feesten? Tof idee ! Italie kan zeer mooie hoogstandjes bieden tot de hak van de laars. We bezitten een ras als fijnproever : Cortese - laten we hem beter leren kennen.

De lokale variëteit die vooral in Piemonte, de stad Alessandria en Monferrato geurt. De Gavi-wijnen of Cortese di Gavi bieden dit ras een uitstekende reputatie.
Maar hij staat ook aangeplant in de provincie Asti en rond Tortona en Gavi. Daarnaast ook nog en klein deel In Oltrepo Pavese en de Veneto te vinden.

Het was in het begin van de 20ste eeuw dat dit ras een Internationaal succes kende. De eerste geschriften zijn terug te vinden in het jaar 1650. Nu behoort hij echt tot de grootste finesses van de Romeinen.

De druif

Eerder klein als wijnbes maar een volle tros wijndruiven levert hij af, waarbij weinig zorgen te melden zijn. Kan zowel als droge wijn of mousserend volgens de méthode Traditionele voorkomen.

Zijn parfums in een glas wijn bieden vooral geel fruit en een boeket bloemen met zachte kruiden.
Subtiel fijn, en een mondvol fruit in de mond met een exotische toets blijft hij prettig degusteren. Wees keurig met uw zoektochten en aankopen of bij de proeverijen bij de handelaars : zelfs amandelen, peer, perzik en groene appeltjes (Reine Claude) zijn normaal zijn karakters samen met de fijne citrus zuren. Of we dit als minder goed kunnen aankondigen is een zilte mineralariteit - maakt Cortese altijd goed met fijne zuren en lange afdronk. Molligheid zit eveneens in zijn genen, maakt grote alcohol door zijn suikers en zuren.

TIP : Arbeta Gavi D.O.C.G. jong degusteren.


Schenken : jonge wijnen nooit te koel zetten. Neem 12-14 C. Cortese is een lekkere druif dus verdienen wij tafelgenoten meerdere glazen.

Keukenpieten :aperitief, kreeft, tijgergarnalen, gevulde tomaten met garnalen klaarzetten. Succes !

DECA Copyright November 2014 ©


Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese