Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Welke namen van druivenrassen mogen toegevoegd worden?

Gepost op 15/11/2016 om 16:52 door Carl in de rubriek algemeen.

Cabernet blanc mag niet, prior noir wel -
Cabernet blanc moet een nieuwe naam bedenken
Voor het officiële Franse register van druivenrassen zijn onlangs 29 nieuwe kruisingen voorgedragen. Drie druiven werden geweigerd vanwege hun naam.

Het druivenrassen-register wordt beheerd door de Groupe d'Etude et de contrôle des Variétés Et des Semences (Geves).

Vier schimmelresistente druivenrassen zijn nieuw ingeschreven: monarch noir, muscaris blanc, prior noir and souvignier gris.

Op de 'tijdelijke lijst' werden genoteerd: bronner blanc, johanniter blanc, solaris blanc, saphira blanc, cabertin noir, divico noir en pinotin noir.

Je hoeft ze niet uit het hoofd te leren hoor.

Enkele gloednieuwe rassen gaan nu nog door het leven met oormerken als IJ58, IJ134, Col-2011G en Col-2007G. Zij zijn veelbelovend en worden nu in de praktijk getest.

Het is uiteraard de vraag welke van deze nieuwe druivenrassen een vaste plek gaan veroveren in de wijnwereld. Enkele van de genoemde druiven kennen we al jaren van de Nederlandse wijnbouw, waaronder johanniter en solaris. Druiven die op zijn minst goed drinkbare wijnen kunnen opleveren.

Er zal niet snel een nieuwe pinot noir, riesling, chardonnay of cabernet sauvignon opduiken. Toch is restistentie tegen schimmels een belangrijke en commercieel kansrijke eigenschap, waarvan het belang alleen maar kan toenemen, zeker in deze tijd van klimaatverandering en toenemende behoefte aan duurzaamheid en een gifvrij milieu.

Wijnschrijver Andrew Jefford schaalde onlangs in een artikel experimentele wijnen van 'Vine 3159' en 'Vine' 3176' (die staan vast ook al onder deze codenamen in het register) hoger in dan wijnen van rondo en regent. Voor wat het waard is: bij een wijnhuis in de Mittelrhein dronk ik een paar jaar geleden een regent die ik minstens zo prettig vond als een goede Beaujolais-Village. Als Vine 3176 (dat is een blauwe druif) nu al beter is dan Duitse regent van fatsoenlijk niveau, dan zou je meer en meer in goede kansen voor wijn van hybride druivenrassen moeten gaan geloven.

Ik denk dat dit moment eerder komt dan we denken.

Drie schimmelbestendige druiven werden overigens geweigerd voor het druivenrasregister omdat hun naam verward zou kunnen worden met bestaande druivenrassen. Dit zijn cabernet blanc, cabernet cortis noir en cabernet jura noir. Die mogen dus eerst een andere naam gaan verzinnen.

Waarom prior noir zijn eigen koddige naam mag behouden, is raadselachtig, want ik dacht zelf dat die best veel lijkt op een van de beroemdste (en mooiste) druiven ter wereld. Souvignier gris – glansrijk geslaagd voor het register – doet trouwens sprekend denken aan sauvignon gris. Ja toch?

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese