Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Mittelmosel ( D )

Gepost op 21/02/2011 om 19:38 door Carl in de rubriek algemeen.

De Mittelmosel vormt het kernstuk van het gebied Mosel. De meeste wijnstokken ervan staan hier aangeplant op ongeveer 5850 ha tussen Trier en Briesel.
De bodems van de Steillagen bestaan voor het grootste deel uit verweerde leisteen. De donkere Devoonleisteen domineert, in alle mogelijke schakeringen.

Een geologische bijzonderheid is het Rotliegend ( rhyoliet en conglomeraten) bij Ürzig. Anders dan de leisteen is dat van vulkanische oorsprong en is 272 miljoen jaar geleden ontstaan door magnastromen. Rode kleileisteen is daarentegen te vinden bij Schweich. Die ontstond door chemische verweringsprocessen uit donkere Devoonleisteen. Op de linker Moeseloever bij Trier staan de stokken ook op bontzandsteen.

In klimatologisch opzicht wordt de wijnbouw begunstigd door de beschutte ligging in een dal en de warmteopslag door de Moezel. Het jaarlijks aantal uren zonneschijn bedraagt bijna 1400.


Voldoende neerslag en hoger gelegen bossen zorgen voor een goede waterverzorging van de wijngaarden.

Riesling beslaat ruim 62 % van de aanplant, Müller-Thurgau (ook in Heuvelland België) 17¨%. Blauwe druiven zijn goed voor bijna 10 %, met vooral Spätburgunder en Dornfelder (ook in Heuvelland). De witte Kerner ( eveneens Heuvelland België) tekent aan de Mittelmosel voor ruim 5 % , Weiber Burgunder voor 2 %.

Rieslings uit Steillagen van de Mittelmosel hebben meestal aroma's van wit en geel fruit en van bloemen. Ze zijn fruitiger en wat krachtiger dan die van Saar en Ruwer.Langs de Mittelmosel rijgen zich over een afstand van 100 kilometer veel van de bekendste wijndorpen, Steillagen en wijngoederen van het gebied als een snoer aaneen. Al in de oudheid persten wijnboeren er hun druiven. Archeologen ontdekten de resten van Romeinse pershuizen aan de voet van heel wat Steillagen aan de Mittelmosel. In Neumagen werd een stenen grafmomument in de vorm van een Romeins wijnschip gevonden


DECA Copyricht Dec 2010

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese