Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Op zoek naar oude druivenrassen : Grüner Veltliner

Gepost op 03/11/2012 om 02:15 door Carl in de rubriek algemeen.

Zijn we al goed voor een dertigtal voorstellingen van rassen, deze Oostenrijker verdiend er eveneens erbij te komen. Komt vooral voor als monocépage, zelden als assemblage.

Welschriesling is ook zo'n populaire kwaliteitsdruif die met andere verschillen van geuren en smaken : groene appel, hooi, bloemen en fijne zuren een mooie concurent is voor elegantie.

Culinair heeft de Grüner Veltliner wel iets beter te bieden, vooral voor zijn diversiteit en tevens een betere bewaartijd , met zijn frisheid van citruszuren (pompelmousse, perzik, citroen). De appellations d'orgine zijn vooral te vinden in DAC Kremstal, DAC Kamptal, Wagram, Niederöstereich (Basse-Austrice) , Wien (Vienne) , Burgenland, Wienviertel en Steiermark (Styrië). Het ras van de Grüner Veltliner is er overal aanwezig. De breedtegraad van de aardbol is 48 ° d.w.z. ten hoogte van Parijs , helaas niet al te goede temperaturen- maar het ras voelt zich bijzonder geschikt. De wijngaarden in Oostenrijk zijn te zoeken , dicht bij de grenzen van Slovakije, Slovenië, Cheque, Hongarije.


Het wijntje erkennen

Oostenrijk bezit niet de beste klimaatsomstandigheden, waar we vooral met microklimaat en korte zomerperiode moeten rekening houden. Loss, graniet, gneis en kalk zijn er wel aan de voeten van de wingerds en dat maakt ze buitengewoon mineralig voorkomen. In het glas is het dan normaal dat we vergetale, agrume en aromatische kruidigheden aantreffen. De kleuren gaan ook in die richting van : intens geel, groene schijn, briljant licht strogeel. Het gevolg is verder een lage alcoholgraad en veel zuren. Afdronk hebben we kunnen vaststellen van meer dan 20 verschillende wijnen van kort tot halflang.

Krokant fruit, zrlden een grote hap fruit, maar uitzonderingen zijn er wel indien men de richting 'Italie' een fles kan proeven. Een wijnmeester is nooit tevreden en mogelijks te onthouden : proef een reserve - verschillende jaargangen bij elkaar, meestal de beste jaren. Als schuimer is een Grüner Veltlinger zeer mooi.

Blind proeven

Hoe gaat men een Grûner Veltliner ervaren? Sauvignon Blanc en viognier zijn de dichts erkenbare druivenrassen. Ananas , venkel, perzik, pompelmousse, citrus , varens, witte peper , harde gesteenten, zelfs netelsappen zijn normale verschijnselen.


Keuken geheimen met Grüner Veltliner

-Aperitief


-Kalfs - en gevogelte paté

-Koude voorgerechten met zalm , riviervis , rauwe ham

-Schaal - en schelpdieren

-Deegwaren en rijst

-Kalfs - varken en lamsvlees

-Raclette & kaas fondue ook roodbacteriekazen.

Verkoopspunten : supermarkten , gewone wijnhandel - Feys Van Acker (Brugge) - Pasqualinno (Opglabbeek) - Wy not wein (Brussel) - Ad Bibendum (St Truiden)

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese