Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Kort geknipt : het beste en snelste nieuws voor de wijnliefhebber !

Gepost op 13/09/2013 om 22:01 door Carl in de rubriek algemeen.

Alle proeverijen in oktober, worden met de grootste snelheid ingetikt. Bijna alle handelaars hebben open-deur-dagen of bezorgen extra's! Bovenaan de knop : Agenda ! Veel succes bij uw bezoeken!


Sir Cliff Richard :(zanger) heeft ook zijn eigen wijndomein in de Agarve (Spanje) Adega do Cantor - geinterseerd , voor de verkoopshandelaar ? Stuur een mailje via onze contactknop naar onze mailbox. Vanaf oktober leverbaar - en we zullen hem proeven.

Champagne : Wendy Van Wanten (zangeres) heeft een eigen Champagne-fles. Op de MCC Cruiseschip in de haven van Zeebrugge liet ze haar fles voorstellen en ontkurken met de sabel! Het etiket is gesigneerd door Wendy en goedgekeurd. Assemblages bestaan uit 80% Pinot Noir en 20 % Chardonnay. Capsullen-Champagne-verzamelaars komen weer aan hun trekken. Of ...wie wil er niet van de 'WJNHANEN - 'Wendy' in zijn portefeuille ?Nieuwe rassen : Onze eindredacteur Wijnton.be was onlangs in het buitenland voor nieuwe ontdekkingen. Bezocht hij o.a een Internationaal proefcenter voor Wijnbouw - er komen vier rassen bijna zekerlijk na 10 jaar in aanmerking voor productie. Onze fotolabo-ploeg is de foto's aan het invoeren, een verslag komt binnenkort.

In de kookpotten: Zal een nieuw thema worden op WIJNTON.BE , samen met de organoleptische families. Amai ! Wat moet dit betekenen? Deze woordenschap is al 5 jaar in gebruik en betekend WIJN-GERECHTCOMBINATIES met witte- & rode wijnen. Het zal bijzonder lekker worden: we starten met sausen ! Uitkijken , men zegge het voort ...!

Export: jaarlijks worden 200 miljoen flessen geproduceerd in Bourgogne of 0,3% van de wereldproductie wereldwijd. Eén fles op twee in Bourgogne is bestemd voor de export. Wereldwijd is dit 5 % in waarde van de wijnhandel.53 % is voor Frankrijk en de Europese Unie -30% binnen de Europese Unie.

Mega gekte: Naar aanleiding van de 15 de opening van de grootste wijnbeurs van België alsook de jaarlijkse Foire-du-Vin in Roeselare (fabriekspand) is de concurentie bikkelhard. Supermarkt Lidl begint er al aan met de Château-weken : 40 nieuwe wijnen ! Andere supermarkten volgen en zelfs is de Aldi ook al in de bus gevallen. Er zijn zelfs supermarkten die bij aankoop van een kist een Magnum-fles van dezelfde wijn gratis toegeven. Uw plaatselijke wijnhandelaar zal wel ook open-deur-dagen houden. Onze Agenda (de grootste van Vlaanderen) zullen we bijhouden en dagelijks bijvullen , de extraatjes ook vermelden.Wijngoed Monteberg : 29300 wijnstokkken zijn er reeds aangeplant op 6,5 ha sedert 1996 - daarbij nog 4700 wijnstokken in samenwerking. In Heuvelland zitten ze dus duidelijk met veel waterdrinkers ! Een rekensommetje : De Pinot Noir, Rondo , Chardonnay, Pinot Gris, Dornfelder , Solaris, Siegerrebe, Kerner, Regent en Mûller-Thurgau verdelen 34.000 liter water uit de grond bij droge periodes. (Als we één liter per plant nemen).

Nantes: Loire (Fr) aan de Atlantische Oceaan bezitten 15.000 ha en produceren 110 miljoen flessen Gros Plant, naast de regio Coteaux d' Ancenis, Fiefs Vendéens en Muscadet - de bekendste in de rij. Deze wijnen met uw mosselpot of zeevruchten en oesters en de vinnige wijnen zullen nog een typische ontluikende nieuwe lente bezorgen! Opschrijven voor de feestdagen!

Gazet Van Antwerpen: De nieuwe flessenduels zijn terug begonnen : harnasdrager is Frank Van Der Auwera journalist , wijngoeroe, Auteur en straks zijn 26 ste WIJNGIDS ! Bruno Van Gils was in duel ....en met een proeverij met o.a VINSOBRES - echt eens nabestellen bij uw krantenhandelaar !

Druivenrassen: Uvalino en Weiss zijn druivenrassen die hun laatste adem uitblazen en bijna nooit meer op de fles te proeven. Begrafenis nog niet bekend !
Spanje: Is de nieuwe gastland van Megavino 2014 op de Heysel Xpo!

Entre-deux-Monts : Martin Bacquaert van het wijngoed op Monteberg (Westouter) & rode- & zwarteberg , hij bezit ook de modernste electronische Italiaanse wijnpers van het merk ' VELO ' ! Nu maar hopen dat de constructeurs van de Fyra er niet aan gewerkt hebben.

En er valt nog nieuws te rapen : is tot op heden de jongste wijnbouwer geweest, hij heeft er een collega bij uit Wallonië !

Cuvée Bacquaert : Deze familie in Champagne is gestopt in Champagne , wegens geen opvolgelingen. Martin heeft verkregen dat hij deze naam mag gebruiken. Goed gezien , en zijn cuvée zou wel eens wereldwijd gaan, naar de trouwe clienten van de Champagne-familie !
Plop: Er komt een nieuwe 'PLOP' ! Geen kabouter maar een wijngeluid na het openen van een fles. Net zoals een paddenstoel-kurk van een fles Champagne, krijgt men hetzelfde geluid van een HELIX-schroefdop en zonder kurkentrekker , na het openen. Portugal is de grootste leverancier van natuuurkurken en ook deze uitvinding van de firma Amorin komt uit dit wijnland. De 'patent' bestaat erin dat een schroef-draai-inkeping is voorzien in het kurk. Men kan steeds de fles hersluiten - helaas voor deze speciale fles !


DM MAGAZINE : De Morgen en zijn weekend-magazine met o.a Journalisten Dirk Rodriguez en Andy De Brouwer berekenden dat er 1400 druivensoorten nodig zijn om wereldwijd wijnen te maken - we spreken hier van assemblages). Supermarkten hebben hoogstens 20 druivenrassen.


Supermarkten: De supermarkten veroveren bijna 70 % van de wijnaankoop ten nadele van : de wijnwinkels, handelaars, on-line-winkels, vankantie-aankoop, buitenland aankoop bvb voor West-Vlaanderen is 'Auchan Roncq' (5klm over Menen) een belangrijke supermarkt in Frankrijk. Ook in de provincie Henegouwen gaan de inwoners graag gaan inkopen in een Foire-du-vin in Lille (Rijsel) of Seclin (voorstad van Rijsel) , ze kunnen daar rechtstreeks met de wijnbouwers in contact komen en aankopen. Roeselare bezit ook zo'n beurs en gaat door in oktober (rechtstreeks met de wijnbouwers) - volg onze AGENDA !

Glasbolcontainers: Wij drinken méér wijn sedert een twee tal jaren, maar omdat ons land een 'BIERLAND' is en geen wijnland (klein) , is dit de reden dat wij minder wijn degusteren dan de Luxemburgers. 1289 km2 wijnbouw en 6.444.700 wijnstokken hebben de Luxemburgers , waarvan 66% export naar België. Zij verbruiken dan minder bier. Bofferding & Diekirch zijn de grootste tapbieren!

WIJNAANKOOPGIDS 2014 : Zo zal de nieuwe wijnkoopgids er uit zien. Ijverige mieren bij de uitgever zijn nu druk met de eindredactie bezig, de lay-outploeg slaapt slechts 4 uur per nacht en leeft exclusief op koffie, de drukker heeft net kilometers papierrollen en hectoliters inkt besteld en de auteur ligt eventjes in schrijfcoma. En dat allemaal om, voor het eerst, reeds BEGIN oktober in de rekken te liggen.

Wijnkoopgids 2014:
Natuurlijk zal de eerste gegevens, het eerste intervieuw, de eerste bekendmaking van inhoud, de eerste geheimen, de eerste bekendmaking , voor de leden van Wijnton.be bekend gemaakt worden. Weeral de 5 de excluviteit !


Eigendomsrechten Wijnton.be Sept 2013 - geen copy's worden toegelaten of verspreidingen in clubverband - digitaal of geschreven. Of om het even in copy's voor misbruik hiervan. Cover-foto Wijnkoopgids mag geen verspreiding hebben !


Deca Sept 2013

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese