Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Ruwer aan de Moezel (Duitsland)

Gepost op 29/11/2010 om 10:54 door Carl in de rubriek algemeen.

Het Ruwerdal ten oosten van Trier is met een aanplant van 190 hectare het kleinste deelgebied van het wijnbouwgebied Mosel. Het nietig stroompje Ruwer kronkelt zich vanuit de Hunsrück en omzoomd door weilanden, druivenstokken en bossen door een smal dal om even voorbij Trier uit te monden in de Moezel.

De wijngaarden liggen op de zuidhellingen tussen Sommerau en het stadsdeel Ruwer van Trier. De wijngaardbodems van de Ruwer liggen uitsluitend op devoonleisteen. Net als aan de Saar liggen de wijngaarden hier hoger dan aan de Moezel en is de vegetatieperiode overeenkomstig lang.

De fruittonen van de wijngaarden doen vaak denken aan zwarte bessen, frambozen en bramen. Ook komen kruidenaroma's regelmatig voor. Verder beschikken de Rieslings van de Ruwer over een hoge mate miniraliteit.


Na de Riesling is de Spätburgunder nummer 2 , zij het slechts met 2,6 % van de aanplant. Weibburgunder tekent voor 2,1 % , Müller-Thurgau en Kerner zijn elk met 1 % slechts van marginale betekenis. De in het hele Moezelgebied zeer zeldzame Frühburgunder komt aan de Ruwer toch nog aan 1 %.

Al sinds de tijd van Romeinen wordt hier wijnbouw bedreven. Machtige kloosters, deels gebouwd op Romeinse fundamenten, hadden hier wijngaardbezit. Ook vandaag de dag schittert de Ruwer nog steeds danzij enkele van de beste wijngoederen van de hele Moezel. Fijne , delicate en subtiele Rieslings zijn hier het resultaat van een 2000-jarige wijnbouwtraditie.


Deca NOV 2010 Copyricht

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese