Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

kort geknipt

Gepost op 16/07/2011 om 15:15 door Carl in de rubriek algemeen.

West-Vlaamse wijnbouwers in Spanje : een nieuw wijndomein dat door de Westvlamingen Philippe Lambrecht en de familie Vanhoute tien jaar geleden werd aangelegd in Priorat , een dorpje dat in Catalonië ligt. Succes jongens !

* De Cava industie heeft duidelijk reeds ons land ontdekt- steeds nieuwe namen van flessen duiken op bij onze wijnhandelaren, of supermarkten : Licious bvb. een parelende Cava met aroma's van rijpe banaan, abrikoos en appel . Een zoetmondje schuimer !Een remueur ( Frankrijk - Champagne ) is een flessendraaier aan een pupitre (flessenhouder ) .

* Chaptaliseren : toevoegen van suiker aan de most na een zonarm seizoen. Door de omzetting van die suiker krijgt men dan meer alcohol. Niet in alle wijnregio's toegelaten. Max 2,5 % hierover beslist een ganse regio .

* Bezinksel in een fles = geen slechte fles wijn. Door een lichte filtering kan er nog wat pulp in de flessen geraken. Toch lekker ?

* Bordeaux 2010 ziet er niet slecht uit , een dikke millésieme , rijk aan alcohol .

*Oostjaar 2010 is minder in Champagne , om goede flessen te maken zal men (mist toegelaten aan de wedgeving ) verschillende jaargangen moeten samenvoegen.
* Loire 2010 is schitterend , voor wie graag Chenin( wit )-Sauvignon blanc (wit) of Cabernet Franc (rood) wil snoepen.

* Lanquedoc en eveneens Rhône zullen buitengewone flessen afleveren voor het oogstjaar 2010.


* Moet u eens bezoeken in Nederland : wijnhoeve De kleine Schorre van Johan Van De Velde uit Dreischor (Nederland) . Maakt zeer goede witte Luxemburgse wijnen dewelke grote sterrestaurants bereiken .

info : Johan Van de Velde
Zuiddijk 4
Dreischor Nederland

www.dekleineschorre.nl


* Pouilly - Loché buur van Pouilly - Fuissé zal binnenkort een A.O.C. 1 er Cru ontvangen voor zijn zschitterende regio. Wijnstokken zijn er al meer dan 50 jaar - oude kalkgronden zijn er opmerkelijk. Snel opzoeken, aankopen, want het ziet er naar uit, dat de prijzen gaan stijgen van dit onbekend wijndorp .* Samso is een Spaanse druivenras te vinden in het wijngebied Monsant , samen met Grenache ,Merlot en Syrah is het een D.O. topwijn van wereldklasse

* Château Miraval bezit een rosé cuvée ' Pink Floyd ' te vinden in Côte-de - Provence , samengesteld met 80 % Cinsault - Grenache noir , deze rosé is volgends de saignée methode gemaakt . Te verkrijgen in Zonhoven. Kostprijs 13,90 euro

( zie verder de beschrijving bijlage van 'De Tijd' Sabato met journalist Frank Van der Auwera ) .

Eveneens van de pen van Frank , konden we , een beschrijving ontdekken in DE MORGEN ( magazine) , een beschrijving van de Sciava druif . Werkelijk een D.O. appellatie in Zuid Tirol , een prachtig huwelijk is deze wingerd ook met de Vernatsch rode druifsoort .


* Vanuit Chili is er ook al nieuws van een schuimer ( sparkling wine )- deze komt reeds met grote aantocht in ons land , gemaakt in PATAGONIA : Fesita -samenstelling Chardonnay en Sauvignon , een rosé met schitterende strauwberry - geuren , frisse smaken .


Champagnepluk zal reeds op 11 augustus plaatshebben. Door het warme weer van voorbije dagen zullen de druiven vroeger klaar zijn- wellicht al vanaf 11 augustus - zo wordt het record gebroken van 2003 , de oogst was dan op 18 augustus.


Wie op vakantie naar Tenerife gaat , kan een rode Crater uit Tacoronte-Acentejogebied eens uittesten , met als druivenstok Listan Negro en Negramoll. Ontdek de kruiden en het rijp fruit!


Naar Zuid-Afrika ? Geniet van een braai ( barbecue) en natuurlijk hun schuimer of VONKELWIJN ( Methode Traditionelle)


Een uitstap naar de wijngaarden van het Hageland ? (Vlaams Brabant) Zopas is de gratis Wijngids klaar 2011 - de brochure kan je bestellen via de website www.toerismevlaamsbrabant.be

DECA MEI 2011

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese