Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Taittinger maakt 'champagne' in Engeland - leve de Brexit .

Gepost op 03/01/2017 om 15:42 door Carl in de rubriek algemeen.

De komende Brexit, die GB met Europa zal scheiden, zal niet alleen negatieve gevolgen hebben - de Engelsen zullen ook gulzig binnenkort genieten van 'champagnes'. Net zoals Rusland geen fles nodig heeft van Europa, zitten de grootste holdings aanwezig op hun grondgebied. Ze proeven de beste schuimers. Zelfs de Italiaanse Campari-group die niet alleen dit in hun bezit hebben, verdelen de holding de Russen met lekkere degustieven en wijnen, zelf gemaakt in het land. Engelsen zijn wereldkampioen bubbel verslinders. Dat nu Taittinger zal arriveren, dit zal nog meer een plezier doen.

Waar gaat het over?

Champagne Taittinger heeft in ent een groot stuk grond gekocht waarop het druiven zal verbouwen voor een Engelse schuimwijn die de vergelijking met de Franse bubbels zal doorstaan.

In de Zuid-Engelse graafschappen Kent, Sussex en Surrey is wijnbouw al langer ingeburgerd. Het klimaat en de kalrijke gronden zijn er vergelijbaar met die in de Franse Champagne. De traditie gaat zelfs terug tot de Romeinse periode en de middeleeuwen. Maar na een lange aanwezigheid maken golvende wijngaarden deel uit van het Engelse landschap. Vandaag zijn er al zo'n 4oo. De betere wijnen zijn te vinden in kent. Het gaat vooral om schuimwijnen van chardonnaydruif, maar oo Engelse rode, witte en roséwijn vinden hun weg naar de Britse consument.

Andere naam ?

De hoogste tijd om mee de dans te springen zo vond Taittinger uit Reims. Het prestigieuze champagnemerk kocht daarom een terrein van 69 ha in Chillram in het zuidoosten van Engeland. Daar zullen druiven van het ras chardonnay, pinot noir en pinot Meunier worden aangeplant. Maar omdat enkel bubbels uit de Marne, de Haut-Marne, de Aube en een stukje Picardie zich werkelijk champagne mogen noemen, zal de Engelse Taittinger worden verkocht onder de naam Domaine Evremond, naar Charles de Saint Evremond, een 17 de eeuwse Franse dichter aan het hof van de Engelse koning Karel II die het drinken van champagne populair maakte. De eerste 40 ha worden in maart '17 aangeplant. Men schat de eerste flessen in 2021 in de winkels van Engeland. Er wordt gemikt op 30.000 flessen.

DECA JAN '17

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese