Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Weersomstandigheden slaan op hol ....!

Gepost op 03/08/2013 om 23:59 door Carl in de rubriek algemeen.

We begrijpen er nieks meer van, en we denken dat iedereen van dezelfde mening is. Een barslechte winter, natte lente van langdurende aard, heden een hittegolf, warme zomer die reeds lang blijft duren. Voor de zomerperiode, is dit uitstekend meegenomen voor de wijngaarden , maar er komt onheil voor droogtes, ziektes bij grote regenvlagen en daarna terug warme periodes. Zelf genieten om een bruin tintje te verkrijgen, de vitamienen op te slaan, en te genieten van barbecues, vis-en schaaldieren, groenten en fruit - dit is het positieve van de zaak.

Wijnstokken worden ziek

Druivelaars zijn gevoelige fruitvoorbrengers, zekerlijk wanneer ze op hun terroir abnormale weersomstandigheden ondervinden. Dit gaat verschillen bij allerhande rassen - sommige zijn stressgevoelig. In normale omstandigheden mogen we algemeen besluiten dat druivenstokken houden van trage levensomstandigheden. We bedoelen hiermede dat de groeikracht ontwikkeld door de fotosynthese (licht en zonwarmte) die de osmose op gang trekken (sapdoorstroming van wortels naar steel , blad, vruchten ...) een normale werking krijgen. Bij hittegolf en/of grote warmte , zal de sapwerking sneller werken - de opname van vocht groter. Kan men dan de bessen zien groeien ? Helemaal niet , maar de scheuten zullen sneller groeien. Wijnbouwers zijn niet erg tevreden met lange zomerdagen, er moet ook vocht in de bodem komen - maar de wijnstokken kunnen zelfs tot 25 meter diep gaan om voedsel te zoeken.


Er is al veel schade

Wij ontvingen reeds een bericht vanuit Bourgogne (Fr) , de week van 25 juli : hevige stormen, hagelbuien in het oosten van Frankrijk , zware schade heeft aangebracht. In sommige gebieden zijn zelfs 90 % van de druiven beschadigt. Vooral Beaune is hard getroffen. In Volnay schommelt de averij tussen 50 en 70 % . De schade zal werkelijk voelbaar zijn op het volume van 2015-2016. Schouderklopje wijnbouwers !

80 Belgische wijnbouwers zijn zeer tevreden


Onze eigen wijnbouwers bejubbelen dit zomerweer - maar er mag nietd mislopen. De achterstand van de slechte lente is ongevver voor de Belgische druiventeelt 3 weken - maar dit zou toch nog een vendage (fruitpluk) kunnen gebeuren de tweede helft van oktober. Wij houden dit natuurlijk bij. Wijnfeesten 15 augustus in Kemmel(Warandepark) Heuvelland - daar kan je zelf de toestand gaan bekijken.


30.000 hl naar de vaantjes

Laatste slachtoffers van de weergoden waren eind juli wijngaarden in de nabijheid van Bordeaux, vooral op de linkeroever van de Gironde, die een zware hagelbui incasseerden.

Enkele dagen voordien was de Bourgogne het mikpunt. Daar werden zo’n 1.350 hectare wijngaard door een helse storm gedurende 45 minuten gegeseld, met zoals nu blijkt 5 tot zelfs 100% schade aan de druivelaars.

Het totale verlies voor de oogst 2013 wordt nu al op zo’n 30.000 hectoliter geschat. Vooral de Côtes de Beaune en de communes Volnay, Pommard, Savigny-lès-Beaune en Pernand-Vergelesses zaten, letterlijk, in het oog van deze storm.

Voor de Bourgogne-regio is dit trouwens niet de eerste (mini)catastrofe van het millésime-in-wording 2013. Veel wijnbouwers hadden in mei al af te rekenen met hevige regenval die zelfs lokaal tot overstromingen leidde. Bovendien komen deze nieuwe calamiteiten na een oogst 2012 die kwantitatief al bijzonder beperkt bleef.

Deze nieuwe serie klimaatgrillen versterkt de roep bij bepaalde belangengroepen om o.a. de sociale zekerheid of de gangbare verzekeringsformules voor wijnbouwers te herzien. Want de huidige systemen zijn onvoldoende afgestemd op het extreme karakter van ons klimaat, zo klinkt het.

De enige troost voor ons consumenten is: de robotfoto voor de oogst 2013 is nog verre van geschetst. Als de komende weken de balans tussen hitte, droogte en neerslag – met vooral voldoende afkoelende nachten – redelijk blijft, kan het toch zeker kwalitatief nog altijd een mooi millésime worden. Ook al zullen hier en daar de prijzen de hoogte ingaan, wegens een te klein volume.

Frank Van der Auwera



Deca Aug 2013

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese